ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αντίστροφη μέτρηση για το debate -Τα όπλα των "μονομάχων"

20:09 - 14 Σεπ 2015 | Πολιτική
Αντίστροφη μέτρηση για το debate -Τα όπλα των "μονομάχων"
Με το βλέμμα στους αναποφάσιστους και τον κίνδυνο της αποχής παρατάσσονται το βράδυ οι δύο μονομάχοι στο τελευταίο και πιο χαλαρό από κανόνες debate. Κύριος στόχος και του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα και του προέδρου της Ν.Δ. Βαγγέλη Μεϊμαράκη είναι να εμπεδώσουν προφίλ κυβερνησιμότητας και να πείσουν ότι έχουν πρόταση για την επόμενη μέρα.

Στο φόντο του εντεινόμενου προσφυγικού ζητήματος, που ουσιαστικά υπονομεύει το πείραμα της Ενωμένης Ευρώπης, με τη συνθήκη Σένγκεν να αναστέλλεται από την πιο ισχυρή χώρα της ΕΕ, τη Γερμανία, και τις φρεγάτες να είναι έτοιμες να πλεύσουν στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο για να αποτρέψουν τη δράση των δουλεμπόρων, οι δύο μονομάχοι, σύμφωνα με εκτιμήσεις, θα προσπαθήσουν να προσελκύσουν με διαφορετική ρητορική, ο μεν Τσίπρας το αριστερό κοινό, ο δε Μεϊμαράκης το δεξιόστροφο.

Για τον μεν πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, η μεταναστευτική πολιτική που ακολούθησε θα είναι κεντρικό επιχείρημα, όπως και το γεγονός ότι το όλο θέμα είναι ευρωπαϊκό και δεν αντιμετωπίζεται με βίαιες λύσεις. Για τον δε Βαγγέλη Μεϊμαράκη η προσπάθεια είναι να καταδείξει ότι η διαχείριση από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήταν εντελώς ανεπαρκής, γεγονός που διόγκωσε το όλο ζήτημα καθιστώντας τη χώρα «ελκυστικό» προορισμό.

Είναι προφανές ότι με αιχμή και το μεταναστευτικό ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης θα κτυπήσει τον Αλέξη Τσίπρα στα ζητήματα διαχειριστικής επάρκειας. Αιχμή θα είναι και τα ζητήματα της οικονομίας και ειδικά των επιχειρήσεων όπου η Ν.Δ. φαίνεται αν έχει προνομιακό ακροατήριο. Παράλληλα ο κ. Μεϊμαράκης θα επιμείνει ότι μόνο η κυβέρνηση με κορμό της ΝΔ θα είναι αυτή που μπορεί να προσελκύσει τις αναγκαίες επενδύσεις, ενώ θα υπερασπιστεί την τακτική της ευρύτατης συνεργασίας.

Σε άλλο μήκος κύματος ο κ. Τσίπρας θα παλέψει αν καταστήσει σαφές ότι ο ίδιος και ο ΣΥΡΙΖΑ παρά το τρίτο μνημόνιο είναι κάτι τελείως διαφορετικό από το παλαιό πολιτικό σύστημα. Όπλα του σε αυτήν την προσπάθεια οι υποθέσεις της λίστας Λαγκάρντ, της Αγροτικής Τράπεζας, αλλά και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η μόνη δύναμη που μπορεί τα βάλει με το κατεστημένο.

Στο πλαίσιο αυτό θα εντάξει και την επιχειρηματολογία του ότι δεν αποδέχεται το μεγάλο συνασπισμό, ή την κυβέρνηση τεχνοκρατών, που κατά τον ίδιο είναι φιλολογία με στόχους άδηλους. «Οι αναφορές ότι η χώρα χρειάζεται κυβέρνηση τεχνοκρατών είναι εκ του πονηρού», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξη του στην ΕΡΤ. «Θέλουμε έντιμη συνεργασία, με στόχο», σημείωσε και ζήτησε να μείνουν μακριά από εκείνον οι λογικές του διχασμού. Όπως εκτίμησε, «δεν θέλουν συνεργασία, μας καλούν σε ενσωμάτωση».

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 20:15 - 14 Σεπ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.