ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τσίπρας: Ο Μεϊμαράκης εκπροσωπεί τη διαπλοκή

22:05 - 14 Σεπ 2015 | Πολιτική
Τσίπρας: Ο Μεϊμαράκης εκπροσωπεί τη διαπλοκή
Σε εξέλιξη βρίσκεται το debate των δύο πολιτικών αρχηγών, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ

Την πρώτη ερώτηση απηύθυνε η δημοσιογράφος Όλγα Τρέμη προς τον Αλέξη Τσίπρα, στο πλαίσιο της θεματικής ενότητας «εσωτερική πολιτική».

Η κ. Τρέμη ρώτησε: «Δώσατε τη διαβεβαίωση ότι η χώρα θα κυβερνηθεί. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα αλλά όχι αυτοδύναμος, θα συνεργαστείτε με Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ; Θα είναι σταθερή κυβέρνηση;».

Η απάντηση που έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας: «Αμέσως μετά τις εκλογές θα υπάρξει κυβέρνηση στον τόπο. Διεκδικώ την πλειοψηφία στην επόμενη βουλή. Μόλις πάρω τη διερευνητική εντολή θα σεβαστώ το αποτέλεσμα και θα δημιουργήσω συναινέσεις. Θα υπάρξει κυβέρνηση αλλά όχι παρά φύση κυβέρνηση. Αυτό που ζητά ο Μεϊμαράκης είναι μια παρά φύση κυβέρνηση. Σε ό,τι αφορά τα 2 κόμματα, καλό είναι να τα ρωτήσετε για τη στάση που θα κρατήσουν. Έχω τη βεβαιότητα για δυνατότητα συνεργασίας με ΑΝΕΛ. Αλλά η σταθερότητα θα εξασφαλιστεί με την αύξηση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ. Τον Ιανουάριο είχαμε 149 βουλευτές και τώρα, άλλωστε, δεν υπάρχει ο κίνδυνος εξόδου από το ευρώ. Τώρα που έχουν επιλέξει κάποιοι να πάνε νομισματοκοπείο, δεν υπάρχει ενδεχόμενο αποσταθεροποίησης.

Το πρόβλημα με τη ΝΔ δεν είναι μόνο ότι είπε άχρηστους τους δημοσίους υπαλλήλους, το πρόβλημα είναι ότι έχουμε διαφορά σε μια σειρά κρίσιμων ζητημάτων. Το κόμμα του Μεϊμαράκης έλεγε μέχρι χτες ότι το χρέος είναι βιώσιμο. Εμείς δεν θέλουμε απολύσεις στο δημόσιο τομέα. Έχουμε ριζικές διαφορές, δεν μπορούμε να συνυπάρξουμε».

Αισιοδοξία Τσίπρα για το αποτέλεσμα

Αισιόδοξος για το αποτέλεσμα των εκλογών εμφανίστηκε ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ απάντησε και σε ερώτηση του Αντώνη Σρόιτερ εάν θεωρεί τον Μεϊμαράκη πολιτικό διαπλοκής και εμπλεκόμενο στο σκάνδαλο των εξοπλιστικών.

Αλέξης Τσίπρας: Είναι επιθυμία της ίδιας της διαπλοκής να με πάρει στην αγκαλιά της αλλά δεν θα τα καταφέρει. Έχουμε μπροστά μας πέντε κρίσιμες μάχες, για χρέος, για πρώτη κατοικία, για το ταμείο, για τις εργασιακές σχέσεις θα παλέψουμε για αυτά. Μη βιάζεστε για το αποτέλεσμα των εκλογών, τα ίδια έλεγαν και στο δημοψήφισμα. Εμείς έχουμε δώσει δείγμα γραφής μέτρων και διαπραγμάτευσης, θα φτάσουμε κοντά στην απόλυτη πλειοψηφία. Όλοι κρινόμαστε από τον ελληνικό λαό. Ο κ. Μεϊμαράκης εκπροσωπεί ένα κόμμα που φόρτωνε χρέη τη χώρα και ας τον συμπαθώ πολιτικά. Η ΝΔ εξυπηρέτησε τη διαπλοκή και 40 χρόνια φόρτωσε τον ελληνικό λαό με ανεργία.

Σχετικά με τις Σκουριές

«Τι θα κάνετε με τις Σκουριές και γενικότερα για τη μείωση της ανεργίας» ρώτησε η Μαρία Χούκλη τον Αλέξη Τσίπρα.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε: «Το θέμα των Σκουριών δεν είναι ούτε χθεσινό αλλά ούτε και σημερινό. Υπάρχει μια επιχείρηση η οποία εκμεταλλεύεται τα μεταλλεύματα. Η εξόρυξη χρυσού δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στο περιβάλλον εκτός αν τηρούνται οι περιβαλλοντικοί όροι και προϋποθέσεις. Οι κάτοικοι έχουν ξεσηκωθεί εδώ και δυο χρόνια για την μόλυνση. Γι αυτό εμείς ζητήσαμε να εφαρμοστεί η νομιμότητα. Θέλουμε επενδύσεις αλλά οι εταιρείες να σέβονται τους νόμους. Ζητήσαμε από την εταιρεία να κάνει εφαρμογή της μεθόδου για να δούμε αν μολύνει το περιβάλλον. Η εταιρεία δεν το έκανε και διέκοψε τις εργασίες σε όλο το φάσμα των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων για να μας εκβιάσει. Εμείς δεν έχουμε διάθεση εκδίκησης αν διαπιστωθεί ότι δεν μολύνουν το περιβάλλον θα προχωρήσουν οι εργασίες. Θα χτυπηθεί η γραφειοκρατία για να έρθουν οι επενδύσεις, χρειάζεται σταθερότητα, σταθερό φορολογικό σύστημα και να χτυπηθεί η διαφθορά».

Για το ασφαλιστικό

Για το θέμα του ασφαλιστικού ρώτησε τον Αλέξη Τσίπρα, η Μάρα Ζαχαρέα.

«Προ το πυλών είναι ένα χειρότερο ασφαλιστικό σύστημα λόγω του μνημονίου. Έχουν βάση οι κατηγορίες του Αλ. Μητρόπουλου σχετικά με τη σύνδεση των συντάξεων με τα περιουσιακά στοιχεία;», ήταν η ερώτηση της κα Ζαχαρέα.

Η απάντηση που έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας ήταν: «Δώσαμε σκληρή μάχη στο θέμα των συντάξεων. Οι δανειστές επέμεναν να εξοικονομήσουμε 2% του ΑΕΠ στις συντάξεις. Θα βρούμε ισοδύναμα για να μην έχουμε τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος. Το συνταξιοδοτικό μάς βασάνισε γιατί δεν αφορά μόνο τους απόμαχους, αλλά γιατί πολλοί από αυτούς ζούνε τα άνεργα παιδιά τους. Το ασφαλιστικό είναι βραδυφλεγής βόμβα ανεξαρτήτων μνημονίου. Η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου με το PSI κατέστρεψε τα ταμεία. Στόχος δικός μας η προστασία των ασθενέστερων.

Δεν μπορούν να υπάρχουν προνόμια για τους εκπροσώπους του ελληνικού λαού. Πρέπει να τελειώσουν τα προνόμια του πολιτικού συστήματος, σε αυτό πιστεύω θα συμφωνήσουμε, κι ας μη συγκυβερνήσουμε».

Τσίπρας:«Να γιατί να με ξαναεμπιστευτεί ο κόσμος»

Τα λάθη που έχει παραδεχτεί πως έκανε, απαρίθμησε στον Αλέξη Τσίπρα, η Σία Κοσιώνη, ρωτώντας τον γιατί να τον εμπιστευτεί ξανά ο λαός.

«Εξηγήστε στον ελλ. λαό γιατί πρέπει να ξανακάνει πρωθυπουργό έναν αρχηγό που παραδέχτηκε τι σε σοβαρά ζητήματα έκανε λάθη. Παραδεχτήκατε ότι υποβάθμισε τον κίνδυνο του Grexit. Ότι ο Βαρουφάκης είχε χάσει την εμπιστοσύνη των εταίρων. Εκτιμήσατε λάθος ότι δεν θα κλείσουν οι τράπεζες. Το ψηφιδωτό των λαθών δεν μας οδήγησε στο τρίτο μνημόνιο;», ήταν η ερώτηση της κας Κοσιώνη.

Η απάντηση που έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας: «Πιστεύω ότι ο ελληνικός λαός θέλει έναν πρωθυπουργό που να λέει την αλήθεια. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε πει πως το άλλο όνομα των λαθών μας είναι εμπειρία. Απέκτησα εμπειρία, ματώσαμε. Όποιος επιχειρεί, κάνει και σφάλματα. Εμείς προσπαθήσαμε, κερδίσαμε έδαφος, βάλαμε τον λαό στο προσκήνιο. Είπα την αλήθεια στο δημοψήφισμα, ότι θα φέρουμε μία καλύτερη συμφωνία και τη φέραμε.

Διαφωνώ ότι στην εκτίμηση πως οι συνθήκες αστάθειας δεν υπήρχαν όταν παραλάβαμε. Παραλάβαμε έλλειμμα και άδεια ταμεία, με την πέμπτη αξιολόγηση χωρίς ούτε ένα ευρώ την 5η αξιολόγηση. Το μεγαλύτερο ψέμα Σαμαρά-Βενιζέλου ήταν η προληπτική γραμμή στήριξης. Εμείς θα εφαρμόσουμε τη συμφωνία όσο αρτιότερα μπορούμε».

 

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.