ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Debate: Ασαφείς απαντήσεις αλλά και πόλωση για την προσέλκυση αναποφάσιστων

08:30 - 15 Σεπ 2015 | Πολιτική
Debate: Ασαφείς απαντήσεις αλλά και πόλωση για την προσέλκυση αναποφάσιστων
Με την τηλεμαχία πλέον να αποτελεί παρελθόν οι δύο μονομάχοι στρέφουν το ενδιαφέρον τους στη «μάχη» της Αθήνας, στην ύστατη προσπάθεια να προσελκύσουν αναποφάσιστους και να αυξήσουν τη συσπείρωσή τους.

Με αυτό τον στόχο άλλωστε οδηγό κινήθηκαν και στο ζωντανό και συχνά εκτός πρωτοκόλλου debate, που παρά τους υψηλούς τόνους κινήθηκε εκτός πλαισίου και χωρίς κτυπήματα κάτω από τη μέση, αποδεικνύοντας ότι μεταξύ τους υπάρχει αρκετή χημεία.

Παρά το τακτ πάντως η πόλωση ήταν εμφανής καθώς ο μεν Αλέξης Τσίπρας επιθυμούσε να αυξήσει έστω και οριακά τη συσπείρωσή του, ενώ ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης να δείξει στους αναποφάσιστους ότι είναι πιο επαρκής διαχειριστής της επόμενης μέρας. Χωρίς να δίνονται επαρκείς απαντήσεις, ειδικά από τον κ. Τσίπρα,  αλλά μόνο γενικές αναφορές, ο πρώην πρωθυπουργός επιθυμούσε να πείσει την κοινή γνώμη ότι είναι η πιο φρέσκια εκδοχή του πολιτικού συστήματος και γι’ αυτό αξίζει μια δεύτερη ευκαιρία.  Στον αντίποδα ο κ. Μεϊμαράκης προσπάθησε να φθείρει την εικόνα του νέου και άφθαρτου χρησιμοποιώντας επιχειρήματα που έδειχναν ότι η επιλογή ΣΥΡΙΖΑ είναι «επιλογή αστάθειας». Επέμεινε μάλιστα στην ανάγκη για εθνική συνεννόηση στη γνωστή γραμμή που έχει υιοθετήσει.

Επί της ουσίας πάντως τα ζητήματα που καίνε τους πολίτες και αφορούν το ασφαλιστικό, το φορολογικό, τη λειτουργία του πολιτικού συστήματος, τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής δεν υπήρξε πειστική απόκριση καθώς συχνά και οι ερωτήσεις δεν βοήθησαν. Είναι προφανές ότι η συμφωνία της 12ης Ιουλίου έχει βάλει το πλαίσιο για τον οικονομικό οδικό χάρτη της χώρας, στον οποίο δεν μπορούν να χωρέσουν σοβαρές διαφοροποιήσεις.

Γι’ αυτό ειδικά ο κ. Τσίπρας δεν ήταν κατατοπιστικός καθώς θέλησε να «παίξει» με δυσαρεστημένους της Αριστεράς ψηφοφόρους. Πιο ειλικρινής ο κ. Μεϊμαράκης σε επιθετικό δικό του γνώριμο τόνο θέλησε να στριμώξει τον πρώην Πρωθυπουργό και να καταδείξει τις εσωτερικές του αντιφάσεις, αλλά συχνά η πίεσή του οδηγούσε σε τόνους που δεν του έδιναν πόντους.

Ίσως γι'αυτό ο κ. Μεϊμαράκης σε δήλωσή του εξερχόμενος από την ΕΡΤ εξέφρασε τη δυσφορία για τη σκηνοθεσία. Από τη Συγγρού καρφώνουν τη Μεσογείων κυρίως για γεγονός ότι χθες το απόγευμα, σε δημοσιογραφική εκπομπή στο κρατικό κανάλι, εμφανίστηκε εκδότης εφημερίδας ο οποίος κατηγορούσε τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας «με ανυπόστατες φήμες», χρησιμοποιώντας και σκαιότατες εκφράσεις κατά του κυρίου Μεϊμαράκη

Πάντως την ικανοποίησή του για το ντιμπέιτ εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας, επισημαίνοντας ότι αυτή τη φορά έγινε διάλογος και ανταλλαγή απόψεων.

«Κάναμε μια καλή αρχή και πρέπει να την συνεχίσουμε» τόνισε, αναφερόμενος σε τυχόν μελλοντικές τηλεμαχίες. Σε ερώτηση για το αν αυτό οφείλεται και στην καλή προσωπική χημεία των δύο πολιτικών αρχηγών, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε ότι ο πολιτικός πολιτισμός επιτάσσει το σεβασμό και την αλληλοεκτίμηση.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.