ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η σκληρή πραγματικότητα στο υπουργείο Οικονομικών δεν περιμένει

16:46 - 20 Σεπ 2015 | Πολιτική
Η σκληρή πραγματικότητα στο υπουργείο Οικονομικών δεν περιμένει
Το κλείσιμο της κάλπης ανοίγει το χρονόμετρο της μέτρησης για την αξιολόγηση που στο τέλος της έχει το πακέτο – ανάσα στην αγορά των 3 δισεκ ευρώ, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, την εκκίνηση της διαδικασίας για το χρέος στο φόντο της απειλής νέας στάσης πληρωμών προς το ΔΝΤ τον Δεκέμβριο.

Τα μηνύματα έχουν σταλεί ήδη τόσο από το Βερολίνο όσο κι από τις Βρυξέλλες, ότι περιθώρια αλλαγής των συμφωνιών δεν υπάρχουν.

Έτσι μπορεί οι εκλογές να οδήγησαν στη «συγχώνευση» των προαπαιτούμενων του Οκτωβρίου με αυτά του Σεπτεμβρίου, ωστόσο τίποτα δεν πάει στις «καλένδες». Συνεπώς, η αξιολόγηση που θα αρχίσει τον Οκτώβριο και προγραμματίζεται να λήξει τα μέσα Νοεμβρίου αναμένεται να οδηγήσει σε ένα καυτό τρίπτυχο. Νέος προϋπολογισμός, πολυνομοσχέδιο με όλα τα «καυτά» θέματα πριν τις γιορτές αλλά και νέο μεσοπρόθεσμο.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης έχει ήδη ενημερώσει τους υπηρεσιακώς αρμόδιους ανά τομέα ώστε να τα βρουν «έτοιμα» οι νέοι Υπουργοί.

Έτσι στην πρώτη γραμμή βρίσκονται:

  • Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, που πρέπει αναγκαστικά να να τελειώσει ως τις γιορτές καθώς από την 1η Ιανουαρίου 2016 τίθεται σε εφαρμογή η κοινοτική οδηγία για το bail-in που μπορεί να περιλαμβάνει ακόμη και κούρεμα καταθέσεων.
  • Το νέο νέο πλαίσιο για τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας και τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, ειδικά των επιχειρηματικών. 
  • Η διαμόρφωση του νέου πλαισίου στο ασφαλιστικό στο φόντο των προτάσεων της Επιτροπής Σοφών και της έκδοσης υπουργικών αποφάσεων για την ενοποίηση των επικουρικών ταμείων και την εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος ή την εύρεση ισοδυνάμου μέτρου.
  • Η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, με τις αλλαγές στη λειτουργία της αγοράς και το άνοιγμα στον ανταγωνισμό πολλών κλάδων παραγωγής. 
  • Η αλλαγή ιδιοκτήτη στον ΑΔΜΗΕ και η ιδιωτικοποίηση των ΟΛΠ- ΟΛΘ και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.
  • Οι αλλαγές στη φορολογία για τους αγρότες, η αύξηση των φορολογικών συντελεστών για τα έσοδα από ενοίκια και η μείωση κατά 50% της επιδότησης του πετρελαίου θέρμανσης.

Παράλληλα στο επίκεντρο θα βρεθεί η ανάγκη για παράταση του ΕΣΠΑ που αποτελεί τη μοναδική ανάσα ρευστότητας για τη χώρα. Ήδη έχουν ξεκινήσει και πάλι πολλά έργα. Ήδη πάντως οι πληρωμές μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων έφτασαν το Σεπτέμβριο τα 600 εκατ. ευρώ. Μάλιστα όπως διαβεβαιώνει ο επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Κομισιόν στην Αθληνα Πάνος Καρβούνης η Αθήνα θα μπορούσε να απορροφήσει ένα ποσό κοντά στα 4 δισ. ευρώ ως τα Χριστούγεννα, συμπεριλαμβανομένης της πρώτης δόσης του πακέτου Γιούνκερ. ενώ στις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομίας Νίκος Χριστοδουλάκης έλαβε την προηγούμενη Τετάρτη τη διαβεβαίωση ότι δεν θα χαθεί «ούτε ένα ευρώ» από τα κονδύλια των διαρθρωτικών Ταμείων και του πακέτου Γιούνκερ.
Όμως καμπανάκι κινδύνου για το ενδεχόμενο για μείωση των προϋπολογισμών των περιφερειακών προγραμμάτων για την ολοκλήρωση του ΕΣΠΑ 2007 - 2013 απηύθυνε ο Πρόεδρος της Ενωσης Περιφερειών Ελλάδας Κώστας Αγοραστός.
Ο κ. Αγοραστός υποστήριξε πως αν «κλείσουν» τα περιφερειακά προγράμματα στο 100% της ευρωπαϊκής συμμετοχής χωρίς την εθνική συμμετοχή, οι ελληνικές Περιφέρειες θα χάσουν πάνω από 1,5 δις ευρώ. Οσον αφορά το πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2007 - 2013 οι «νέοι» προϋπολογισμοί των Αξόνων - με την πρόταση Αναθεώρησης με 100% συγχρηματοδότηση - έχουν σχεδόν καλυφθεί από Δαπάνες. Για παράδειγμα στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Θεσσαλία-Στερεά-Ήπειρος το ποσοστό συγχρηματοδότησης σήμερα είναι 85%, με κοινοτική Συμμετοχή 1.1 δισ. ευρώ δημόσια Δαπάνη 278 εκατ. ευρώ και συνολικό ύψος 1.38 δισ. ευρώ.
Γ.Α.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.