ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αποτελέσματα εκλογών 2015: Ορκίζεται πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας

09:11 - 21 Σεπ 2015 | Πολιτική
Αποτελέσματα εκλογών 2015: Ορκίζεται πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας
Το κατώφλι του Προεδρικού Μεγάρου θα περάσει σήμερα, Δευτέρα (21/09/2015) ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να ζητήσει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα ορκιστεί πρωθυπουργός στις 8 το βράδυ σήμερα, ενώ νωρίτερα θα έχει συνάντηση με τον Πάνο Καμμένο για την επισημοποίηση της συνεργασίας τους και τη σύνθεση της κυβέρνησης, με τον ορισμό και των συμμετεχόντων στο νέο σχήμα από τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Αφού συνεδριάσει με ανώτερα κομματικά στελέχη στην Κουμουνδούρου,  κ. Τσίπρας θα επισκεφτεί αργότερα τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο για να λάβει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης την οποία θα ανακοινώσει μέχρι το μεσημέρι της Τρίτης και η ορκωμοσία των μελών της θα γίνει το βράδυ της ίδιας ημέρας.

Παρών στη Σύνοδο Κορυφής

Πρόθεση είναι να ολοκληρωθούν όλες διαδικασίες μέχρι την Τρίτη, ώστε να ταξιδέψει ο Αλέξης Τσίπρας την Τετάρτη στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών για το μεταναστευτικό.

Την πρόεδρο της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, θα επισκεφθεί στις 12 το μεσημέρι της Δευτέρας ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Αντώνης Μανιτάκης προκειμένου να της παραδώσει τη σύνθεση της νέας Βουλής που προκύπτει από τα αποτελέσματα των εκλογών της 20ης Σεπτεμβρίου 2015, ώστε στη συνέχεια να τα ανακοινώσει η ίδια στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

Αμέσως μετά ο κ. Μανιτάκης θα επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να τον ενημερώσει για τα θέματα της αρμοδιότητάς του.

Την Τετάρτη ο κ. Τσίπρας θα μεταβεί στην έκτακτη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το μεταναστευτικό, όπου θα εκπροσωπήσει και τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, όπως του ζήτησε κατά το συγχαρητήριο τηλεφώνημα που του έκανε, καθώς θα βρίσκεται στις ΗΠΑ.

Ενόψει της συνόδου, ο κ. Τσίπρας είχε εκτενή ενημερωτική επικοινωνία με τον υπηρεσιακό αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Ιώννη Μουζάλα. Ο κ. Τσίπρας θα κινηθεί στη σύνοδο στην ίδια γραμμή που κινήθηκε και στις προηγούμενες συνόδους και στη λογική να θεσμοθετηθεί το relocation και στη λογική του επιμερισμού των βαρών.

Την ερχόμενη Κυριακή, ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται στις ΗΠΑ για τη σύνοδο του ΟΗΕ. Στο πλαίσιο της Συνόδου θα υπάρξει δεξίωση των ηγετών, στο περιθώριο της οποίας αναμένεται να συναντήσει τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

Οι επόμενες κινήσεις της συγκυβέρνησης Τσίπρα-Καμμένου

Ξεκάθαρη είναι η εντολή που δόθηκε στο επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα, ακόμα και αν κάποιοι δεν περίμεναν τη μεγάλη διαφορά, για τομές, ρήξεις και αλλαγές στο εσωτερικό, αλλά και τη διαπραγμάτευση με τους εταίρους στο εξωτερικό.

Όσον αφορά στη συνοχή του ΣΥΡΙΖΑ και την αντοχή του στο επόμενο δύσκολο διάστημα με την εφαρμογή του μνημονίου ο κ. Τσίπρας έλεγε το βράδυ της Κυριακής ότι μετά τα εσωτερικά προβλήματα που πέρασε το κόμμα του, η κυβέρνηση είναι πλέον συμπαγής.

Είπε χαρακτηριστικά ότι δεν υπάρχει πια «μνημόνιο-αντιμνημόνιο» αλλά η συμφωνία που έφερε η κυβέρνηση.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.