ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πυρετώδεις συσκέψεις για σχηματισμό νέας κυβέρνησης

11:30 - 21 Σεπ 2015 | Πολιτική
Πυρετώδεις συσκέψεις για σχηματισμό νέας κυβέρνησης
Η ευρεία διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ από τη ΝΔ στις κάλπες της Κυριακής, αιφνιδίασε ακόμα και τον Αλέξη Τσίπρα και έλυσε ταυτόχρονα και τον γρίφο του σχηματισμού κυβέρνησης με την έστω οριακή είσοδο των Αν.Ελλ στη Βουλή.

Αφετέρου, οι συνθήκες πολιτικής σταθερότητας που εξασφάλισε ο κ. Τσίπρας, βλέποντας τους αντιπάλους του πολιτικά αποδυναμωμένος, του δίνουν, όπως εκτιμούν τα στελέχη του και όπως άφησε να φανεί και ο ίδιος, την πολυτέλεια να ανακατέψει μελλοντικά την τράπουλα, ανοίγοντας το παιχνίδι σε νέους συμπαίκτες.

Η Κουμουνδούρου, άφησε να διαρρεύσει το βράδυ της Κυριακής, ότι διερευνήθηκαν οι πιθανότητες συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, κάτι που διέψευσε όμως εμφατικά η Χ. Τρικούπη. Γεγονός είναι ότι στο περιβάλλον του πρωθυπουργού, έχουν υπόψιν τους τη δυσθυμία που προκαλεί σε μέρος των στελεχών η προοπτική συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, έστω κι αν η παρουσία της Φώφης Γεννηματά στο τιμόνι διαμορφώνει ευνοϊκότερες συνθήκες συνεργασίας.   

Μιλώντας με συνεργάτες του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε υπαινικτικά ότι οι 155 βουλευτές «μπορεί και να αυγατίσουν», ενώ, με τη φράση «η κυβέρνηση είναι συμπαγής, στην αντιπολίτευση να δούμε τι θα γίνει», έδειξε ότι στις αναλύσεις του επιτελείου του υπάρχει το σενάριο να επικρατήσουν προσεχώς συνθήκες έντονης ρευστότητας και ανακατατάξεων στο πολιτικό σκηνικό.

Με βάση τον προγραμματισμό, ο κ. Τσίπρας αναμένεται να επισκεφθεί σήμερα Δευτέρα στις 20:00 τον πρόεδρο της Δημοκρατίας προκειμένου να ορκιστεί και να λάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης η οποία θα ορκιστεί την Τρίτη ώστε ο ίδιος να λάβει μέρος στη Σύνοδο Κορυφής της Τετάρτης για το μεταναστευτικό. Στη συνέχεια, την Κυριακή θα μεταβεί στις ΗΠΑ, όπου θα λάβει μέρος στη σύνοδο του ΟΗΕ, στο περιθώριο της οποίας θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

Όλα τα μάτια στο νέο υπουργικό

Όσον αφορά το εκλογικό αποτέλεσμα το οποίο η Κουμουνδούρου χαρακτηρίζει «καθαρή νίκη», ο πρόεδρος του κόμματος εκμυστηρεύθηκε μεταξύ άλλων: «Περίμενα ένα 3% διαφορά. Έλεγα σε φίλους μου ότι, αν πάρουμε 34%, θα είναι θρίαμβος. Πήραμε 35%». Και πρόσθεσε: «Έχουμε λαϊκή εντολή να εφαρμόσουμε τη συμφωνία. Κανείς δεν θα μπορεί να μας πει ότι άλλα είπαμε και άλλα κάναμε από δω και πέρα».

Οι διεργασίες για τον σχηματισμό του νέου κυβερνητικού σχήματος των ΣΥΡΙΖΑ – Αν.Ελλ ξεκινούν σήμερα με εντατικούς ρυθμούς, ενώ το μεσημέρι αναμένονται συνεδριάσεις στην Κουμουνδούρου. Ο κ. Τσίπρας αρνήθηκε να αποκαλύψει ονόματα υπουργών, καταφεύγοντας, μάλιστα, σε μια παλιά ρήση του Χ. Φλωράκη: «Θα το συζητήσω με το μαξιλάρι μου».

Ευλόγως, το ενδιαφέρον εστιάζεται στα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τα βασικά υπουργεία, τόσο αυτά που σχετίζονται άμεσα με την εφαρμογή του μνημονίου όσο κι εκείνα για τα οποία έχει δοθεί υπόσχεση να προωθήσουν μεταρρυθμίσεις με «φιλολαϊκό» πρόσημο ανεξαρτήτως και παρά το μνημόνιο (Υγεία, Παιδεία κ.άλ).

Αλλαγές ευρείας έκτασης, δεν αναμένονται, καθώς θεωρείται πιθανό πως βασικοί υπουργοί της προηγούμενης κυβέρνησης θα βρίσκονται και πάλι στα πόστα τους.

Αναφορικά με την εφαρμογή του μνημονίου, υπάρχει η σκέψη για τη σύσταση υπερ- υπουργείου «Προγράμματος» το οποίο θα αναλάβει την εφαρμογή των συμφωνηθέντων, και το οποίο κατά πληροφορίες έχει προταθεί στον Ευκλείδη Τσακαλώτο, χωρίς να αποκλείεται να ανατεθεί στον Γιώργο Χουλιαράκη.

Ειδικότερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η πρόταση για τον Πρόεδρο της Βουλής, ύστερα από μια θυελλώδη κοινοβουλευτική περίοδο υπό την Προεδρία της Ζωής Κωνσταντοπούλου που συχνά οδήγησε σε στιγμές μεγάλης έντασης με τις άλλες κοινοβουλευτικές ομάδες και σε πρωτοφανείς ανταλλαγές «ρηματικών διακοινώσεων» με το Μαξίμου.

«Πολύ σκληρός για να πεθάνει»

Το κλίμα που επικρατεί στην Κουμουνδούρου απέδωσε ο ίδιος ο κ. Τσίπρας, όταν από την πλατεία Κλαυθμώνος δήλωσε στους συγκεντρωμένους οπαδούς πως ο ΣΥΡΙΖΑ «απέδειξε ότι είναι πολύ σκληρός για να πεθάνει. Ακόμα κι όταν όλοι τον έβαλαν στο στόχαστρο, απέδειξε ότι έχει πολύ στενούς δεσμούς με τα λαϊκά στρώματα, με τους ανθρώπους του μόχθου και της δουλειάς».

Συνεργάτες του προέδρου, χωρίς να υπαινίσσονται πως ήταν στημένες, διατύπωναν τους προβληματισμούς τους για τις δημοσκοπήσεις σχολιάζοντας ωστόσο, ότι οι εκτιμήσεις για ντέρμπι συσπείρωσαν τελευταία στιγμή τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ και κινητοποίησαν τους αναποφάσιστους υπέρ του.

Οι ίδιοι εκτιμούν ότι οι πολίτες στις κάλπες έδωσαν ισχυρή εντολή και μαζί την ευκαιρία διακυβέρνησης, κάτι που τον φέρνει πλέον σε θέση ισχύος απέναντι στο άλλες πολιτικές δυνάμεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει την απόλυτη ευθύνη στο εξής για όλα τα μεγάλα και μικρά ζητήματα και καλείται να κυβερνήσει, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι σε μείζονες υποθέσεις όπως το χρέος δεν θα ζητήσει τις προτάσεις των άλλων κομμάτων σε ειδικά όργανα που θα συγκροτηθούν ad hoc.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.