ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πυρετός συσκέψεων και "καραμπόλες" για να βγει η νέα κυβέρνηση

17:21 - 22 Σεπ 2015 | Πολιτική
Πυρετός συσκέψεων και "καραμπόλες" για να βγει η νέα κυβέρνηση
Στο ακουστικό περιμένουν οι δυνάμει υπουργοί το τηλεφώνημα απο το Γραφείο του Πρωθυπουργού καθώς θέμα ωρών είναι η ανακοίνωση του νέου κυβερνητικού σχήματος. Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει το "παζλ" της νέας κυβέρνησης μπροστά του και σύμφωνα με πληροφορίες προσπαθεί να καλύψει τα κενά και να διατηρήσει τις απαιτούμενες ισορροπίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο θα παραμείνει ως έχει ενώ η αυτονόμηση όσων υπουργείων είχαν μπει στην ομπρέλα των υπέρ - υπουργείων και διέθεταν ισχυρή υπηρεσιακή δομη πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

Ο πρωθυπουργός επιθυμεί να έχει κλείσει την εκκρεμότητα αυτή μέχρι την αναχώρησή του την Τετάρτη για τη Σύνοδο Κορυφής, δίνοντας κι ένα στίγμα ανοίγματος και ανανέωσης. Μέχρι στιγμής, έτσι, τα χαρτοφυλάκια της Αγροτικής Ανάπτυξης, των Υποδομών, του Πολιτισμού, της Ναυτιλίας θα αυτονομηθούν καθώς ήδη οι σχετικές εισηγήσεις αντιμετωπίζονται θετικά από τον Πρωθυπουργό.

Παράλληλα φαίνεται ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα επιστρέψει στην οδό Νίκης, όπως και ο Γιώργος Σταθάκης, με αουτσάιντερ το Νίκο Χριστοδουλάκη, ενώ είναι πιθανό να δημιουργηθεί ένα Συντονιστικό Κέντρο, όπως στην Πορτογαλία, που θα εποπτεύει την εφαρμογή του μνημονίου και τις επαφές με του δανειστές. Για τη θέση αυτή «παίζει» ο Γιώργος Χουλιαράκης.

Επιπλέον:

- ο Πάνος Καμμένος θα διατηρήσει τη θέση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας 

- ο Νίκος Παππάς μάλλον παραμένει υπουργός Επικρατείας ή σε ειδικό ρόλο κοντά στον Αλέξη Τσίπρα, όπως και ο Τέρενς Κουίκ από τη πλευρά των ΑΝΕΛ, ενώ είναι άγνωστο ακόμη αν ο Αλέκος Φλαμπουράρης θα έχει θέση στη νέα κυβέρνηση

- ο Π. Κουρουμπλής επιθυμεί να παραμείνει στο Υγειας όπου όμως παίζουν τα ονόματα του κ. Ξανθού και της Όλγας Γεροβασίλη

- από τη υπηρεσιακή κυβέρνηση είναι σχεδόν βέβαιη η παραμονή του Γιάννη Μουζάλα στα θέματα μεταναστευτικής πολιτικής, ενώ ακούγονται και τα ονόματα του Νίκου Χριστοδουλάκη για το Οικονομίας και του Δημήτρη Μελά για το Αγροτικής Ανάπτυξης

- πιθανή θα πρέπει να θεωρείται η συμμετοχή και στο νέο κυβερνητικό σχήμα αλλά σε άλλες θέσεις πιθανόν από αυτές που είχαν πριν, των: Πάνου Σκουρλέτη, Γιώργου Κατρούγκαλου, Νίκου Παρασκευόπουλου, Παναγιώτη Νικολούδη, Σταύρου Κοντωνή, Παναγιώτη Κουρουμπλή, Χρήστου Σπίρτζη, Νίκου Ξυδάκη, (πολιτισμού ή Τυπου) Τρύφωνα Αλεξιάδη, του προερχόμενου από τους Οικολόγους Πράσινους, Γιάννη Τσιρώνη, της Ολγας Γεροβασίλη, της Θεανώς Φωτίου και πιθανότατα της Έλενας Κουντουρά.

- το υπουργείο Εσωτερικών μπορεί να αλλάξει υπουργό εφόσον ο Νίκος Βούτσης πάει στην Προεδρία της Βουλής με υποψήφιους την Όλγα Γεροβασίλη ή τον Πάνο Σκουρλέτη.

- ο Αριστείδης Μπαλτάς μπορεί να παραμείνει εκτός, ενώ ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης δεν φαίνεται να επιθυμεί συμμετοχή στην κυβερνηση σε πόστο στο ΥΠΕΞ.

Σημειώνεται οτι ο Χριστόφορος Παπαδόπουλος απο τους «53» είναι ένα πιθανό όνομα για το Πολιτισμού. Άλλωστε οι «53» φιλοδοξούν να καταγραφούν ως διακριτή τάση και να πάρουν κάποια soft χαρτοφυλάκια.

- ο Νίκος Κοτζιάς και ο Γιάννης Πανούσης δεν είναι σίγουρο ότι θα παραμείνουν στις θέσεις του υπουργού Εξωτερικών και Προστασίας του Πολίτη αντίστοιχα, αν και για τον δεύτερο ο ίδιος ο κ. Τσίπρας θα το επιθυμούσε.

Να σημειωθεί τέλος ότι ανοικτό παραμένει το ποιός θα καλύψει τη θέση του Αντιπροέδρου, με το Γιάννη Δραγασάκη ή το Νίκο Παππά να είναι υποψήφιοι.

Για τη θέση του Προέδρου της Βουλής ακούγονται τα ονόματα του Γιάννη Δραγασάκη και του Νίκου Βούτση με τις περισσότερες πιθανότητες να συγκεντρώνει ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, με τον Γιάννη Μπαλάφα να διατηρεί τη θέση του πρώτου αντιπροέδρου της Βουλής.

Γιωργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.