ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γεμάτο το «τεφτέρι» υποχρεώσεων του οικονομικού επιτελείου

12:48 - 23 Σεπ 2015 | Πολιτική
Γεμάτο το «τεφτέρι» υποχρεώσεων του οικονομικού επιτελείου
Βαρύ φορτίο με υποχρεώσεις περιμένει τους πολίτες την επόμενη μέρα του ορισμού της νέας κυβέρνησης, αλλά και μεγάλος όγκος με προαπαιτούμενα τους νέους υπουργούς, με δεδομένο ότι οι δανειστές δεν δίνουν ούτε μία μέρα ανοχής και απαιτούν την υλοποίηση όλων των συμφωνηθέντων του 3ου Μνημονίου. Κι αυτό για να δώσουν το πράσινο φως για την επόμενη αξιολόγηση, που είναι απαραίτητη για να εκταμιευθούν τα 3 δισ. € από την πρώτη δόση.

Οι εκπρόσωποι των 4 θεσμών αναμένεται να φθάσουν στην Αθήνα το πρώτο 15νθήμερο του Οκτωβρίου για τον έλεγχο της οικονομίας, δηλαδή αμέσως μετά το Eurogroup που έχει προγραμματιστεί για τις 5 Οκτωβρίου.

Το νέο οικονομικό επιτελείο, που συναντά την αποδοχή των εταίρων, καλείται να δώσει πειστικά στοιχεία για το πότε θα ψηφίσει τα προαπαιτούμενα, αλλά και πώς θα τα υλοποιήσει μέχρι κεραίας και μάλιστα εντός χρονοδιαγραμμάτων. Την Πέμπτη, πάντως, συνεδριάζει το EuroWorking Group (οι βοηθοί των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης), όπου η Ελλάδα καλείται να παρουσιάσει τον ακριβή σχεδιασμό για το επόμενο διάστημα. Σημειώνεται ότι τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών στην Αθήνα, αλλά και η νέα «Ομάδα Δράσης» για ειδικά θέματα, έχουν ήδη προετοιμάσει το σχετικό έδαφος για το κουαρτέτο.

Εν όψει Οκτωβρίου τα βασικά σημεία όπου θα πρέπει να υπάρξει υλοποίηση των συμφωνηθέντων και μάλιστα «εμπροσθοβαρώς» είναι:

  • Πλήρης αναθεώρηση του Ασφαλιστικού συστήματος έως τέλος Οκτωβρίου
  • Ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος
  • Νέο Μισθολόγιο στο Δημόσιο που πρέπει να εφαρμοστεί από 1/1/2016
  • Επίλυση του θέματος των κόκκινων δανείων & «απελευθέρωση» των πλειστηριασμών  φυσικών προσώπων
  • Το νέο φορολογικό πακέτο με φόρους σε αγρότες και επιχειρήσεις
  • Η εφαρμογή των «εργαλειοθηκών» του ΟΟΣΑ
  • Μεταρρύθμιση στον ΕΟΠΥΥ

Παράλληλα θα πρέπει να αποσαφηνιστεί η ατζέντα της νέας Ομάδα Δράσης η νέα Task Force, η κατανομή των 3 δισ. ευρώ των υποδόσεων που δεν έχει συνδεθεί ρητά με προαπαιτούμενα, η δομή του νέου υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων, η  συμμετοχή  του ΔΝΤ, αλλά και η κυβερνητική  πρόθεση για επαναδιαπραγμάτευση φορολογικών μέτρων, του εργασιακού και άλλων πεδίων.

Τέλος μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου θα πρέπει να κατατεθεί το Μεσοπρόθεσμο με τα νέα μέτρα 7 δις ευρώ περίπου και αφού θα έχουν ήδη κατατεθεί στη Βουλή από τις 5 Οκτωβρίου το προσχέδιο προϋπολογισμού 2016 και ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός 2015.

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 13:48 - 23 Σεπ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.