ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Άρχισαν τα «τέλια» στην κυβέρνηση

10:26 - 24 Σεπ 2015 | Πολιτική
Άρχισαν τα «τέλια» στην κυβέρνηση
Δείγμα για το τι πρόκειται να αντιμετωπίσει, από το εσωτερικό και το εξωτερικό του κόμματός του, έλαβε ο Αλέξης Τσίπρας λίγες ώρες μετά τη συγκρότηση της νέας κυβέρνησης. Ο Δημήτρης Καμμένος αποτέλεσε το κόκκινο πανί λόγω των ρατσιστικών και αντισημιτικών αναφορών του, (που ο ίδιος αρνείται ότι έκανε) στα κοινωνικά δίκτυα, ενώ και ο Μάρκος Μπόλαρης, που προήλθε από το ΠΑΣΟΚ συναντά τη μήνιν κομματικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Πιο συγκεκριμένα το τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του εκφράζει έκπληξη απογοήτευση και αγανάκτηση για την τοποθέτηση του Μάρκου Μπόλαρη στην θέση του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης.
Η ανακοίνωση αναφέρει ότι ο Μ. Μπόλαρης διετέλεσε υφυπουργός Υγείας το 2012 με υπουργό τον Ανδρέα Λοβέρδο και κάνει υπενθυμίζει τη στάση του στην υπόθεση με τις οροθετικές. Σημειώνεται ότι το τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε ανακοίνωση και για τον Δ. Καμμένο ο οποίος παραιτήθηκε αργά το βράδυ της Τετάρτης: «Υπουργοποίηση και των δύο θεωρούμε ότι προσβάλει ευθέως τα δικαιώματα, τις αξίες, τις πολιτικές μας αρχές και προτεραιότητες», τονίζεται στην ανακοίνωση του τμήματος Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ.
Οι δύο αυτές υποθέσεις αναδεικνύουν την έλλειψη συνοχής του κόμματος αλλά και τις δυσκολίες που θα έχει ο Αλέξης Τσίπρας στο να πείσει για κινήσεις. Ειδικά οι «53» αναμένεται να επιδιώξουν ρόλο, στο φόντο και αυτών των δύο περιστατικών έχοντας στόχο, σύμφωνα με πληροφορίες, να αποτελέσουν το σημείο αναφοράς της «αριστερής ψυχής» του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι με αφορμή το περιστατικό με τον Δ. Καμμένο, στελέχη της ομάδας αυτής, όπως η Β. Κατριβάνου ξιφούλκησαν κατά της επιλογής υποργοποίησής του.
Ιδιωτικοποιήσεις, Υγεία, Παιδεία και προσφυγικό οι πρώτες προκλήσεις
Ωστόσο τα δύσκολα για την κυβέρνηση είναι μπροστά. Καλείται σε λίγες ημέρες να χαράξει στρατηγικές για ζητήματα που δεν χωρούν αναβολή. Η παραχώρηση του ΟΛΠ και η αλλαγή ιδιοκτησίας στον ΑΔΜΗΕ είναι πρώτες στον κατάλογο του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων. Για τον μεν ΟΛΠ όμοροι Δήμοι αλλά και οι εργαζόμενοι αντιδρούν, ενώ σοβεί και μία κόντρα Δρίτσα – ΤΑΙΠΕΔ. Για τον δε ΑΔΜΗΕ θα πρέπει, για να μην αλλάξει χέρια να προχωρήσουν ειδικές δημοπρασίες ισχύος σε ανταγωνιστικές τιμές, όπως και για τη διατήρηση της μικρής ΔΕΗ υπό κρατικό έλεγχο επιβάλλεται το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού, δηλαδή, η ΔΕΗ να παραχωρήσει σε ανταγωνιστές της το 25% του μεριδίου της μέχρι το 2018. Την ίδια ώρα θα πρέπει να βρεθούν μόνιμα ισοδύναμα για την κατάργηση του 5ευρου στα νοσοκομεία, να προωθηθούν «έξυπνες» λύσεις για την τήρηση των στόχων στο μέτωπο της φαρμακευτικής δαπάνης αλλά και να καλυφθούν κενά σε προσωπικό και πόρους στο ΕΣΥ που «νοσεί». Συνδεδεμένο με τον κοινωνικό τομέα, που εφόσον καταγραφεί πρόοδος δίνει πόντους στην πολιτική της κυβέρνησης είναι το θέμα της παιδείας. Ο νέος υπουργός θα πρέπει να υλοποιήσει άμεσα τις λύσεις με τα κενά στα σχολεία που ταλαιπωρούν χιλιάδες οικογένειες, αλλά και να δει τι θα κάνει με το πολυνομοσχέδιο για την τριτοβάθμια που εκκρεμεί. Αχτίδα ελπίδας μόνο δίνει η απόφαση της Συνόδου Κορυφή για την μετεγκατάσταση προσφύγων από τα νησιά. Όπως δήλωσςε μετά το πέρας της Συνόδου ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας , μέχρι τέλος Νοεμβρίου πρέπει να ξεκινήσει η διαδικασία μετεγκατάστασης και επιστροφής των προσφύγων για να μην μετατραπούν οι χώρες της ΕΕ σε αποθήκες ψυχών.
Ο κ. Τσίπρας, τόνισε πώς είναι πολύ σημαντικό να υπάρξει συνεννόηση με τις χώρες διέλευσης και κυρίως με την Τουρκία έτσι ώστε «να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις εκείνες για να μη θρηνούμε θύματα στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο θάλασσα. Να σταματήσει αυτή η εικόνα μιας Μεσογείου και ενός Αιγαίου, υγρού τάφου για πρόσφυγες που ψάχνουν να βρουν μια καλύτερη ζωή στην Ευρώπη», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Γιώργος Αλεξάκης
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.