ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο υπ. Δικαιοσύνης υπόσχεται νομοθετική παρέμβαση για τον Ρωμανό

13:01 - 25 Σεπ 2015 | Πολιτική
Ο υπ. Δικαιοσύνης υπόσχεται νομοθετική παρέμβαση για τον Ρωμανό
Για «αναγκαία διορθωτική νομοθετική παρέμβαση», έκανε λόγο ο υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος, έπειτα από την κατάληψη στο ΤΕΙ Αθηνών, η οποία πραγματοποιείται για διαμαρτυρία στη μη χορήγηση εκπαιδευτικής άδειας στον κρατούμενο Νίκο Ρωμανό.

«Ο εξανθρωπισμός της φυλακής και η εκπαίδευση των κρατουμένων αποτελούν την καλύτερη ασπίδα απέναντι στο έγκλημα και έτσι συμβάλλουν στην αληθινή προστασία της κοινωνίας», αναφέρει ο κ. Παρασκευόπουλος.

Υπενθυμίζει ακόμη ότι σε αυτό το πνεύμα η πολιτεία αρχικά έθεσε τις βάσεις (με το ν. 4274/2014, επί υπουργίας Χ. Αθανασίου) για την εξ αποστάσεως φοίτηση κρατουμένων σε ΑΕΙ-ΤΕΙ με ηλεκτρονική επιτήρηση (βραχιολάκι). Το υπουργείο Δικαιοσύνης στη συνέχεια ετοίμασε και έθεσε σε πλήρη εφαρμογή την τεχνική υποδομή για την υλοποίηση του μέτρου.

Τέλος, συμπληρώνει, με πρόσφατο νομοθέτημα (υπουργική απόφαση) καθορίστηκαν οι λεπτομέρειες εφαρμογής και έτσι ολοκληρώθηκε το νομικό πλαίσιο για την περίπτωση αυτή.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης, «η ενεργοποίηση της συγκεκριμένης δυνατότητας, σε περίπτωση κρατουμένου που είναι υπόδικος, επαφίεται στη δικαιοσύνη, η οποία λειτουργεί ανεξάρτητα».

«Εφόσον, πάντως, η εμπειρία έδειξε ότι οι υφιστάμενες διαδικασίες δεν επαρκούν για τη διασφάλιση του δικαιώματος των κρατουμένων στην εκπαίδευση, το υπουργείο Δικαιοσύνης θα προχωρήσει στην αναγκαία διορθωτική νομοθετική παρέμβαση», καταλήγει ο κ. Παρασκευόπουλος.

Υπενθυμίζεται ότι οι κρατούμενοι των φυλακών, οι οποίοι είναι σπουδαστές σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις μπορούν να λαμβάνουν εκπαιδευτικές άδειες για να παρακολουθούν τα μαθήματα τους, φορώντας ηλεκτρονικό "βραχιολάκι".

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.