ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αγώνας δρόμου μέχρι τα Χριστούγεννα για την κυβέρνηση

14:48 - 25 Σεπ 2015 | Πολιτική
Αγώνας δρόμου μέχρι τα Χριστούγεννα για την κυβέρνηση
Βαρύ θα είναι το πρόγραμμα της κυβέρνησης μέχρι τα Χριστούγεννα καθώς θα πρέπει πέρα από την αξιολόγηση, να κλείσουν και τα προαπαιτούμενα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, είπε στους υπουργούς στο υπουργικό Συμβούλιο ότι θα πρέπει τάχιστα να ολοκληρωθεί η "Οκτωβριανή" εξέταση από τους θεσμούς για να ανοίξει ο δρόμος για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και η εκταμίευση της δόσης των 3 δισεκ.

Επίσης το πολύ μέχρι τα Χριστούγεννα θα πρέπει η κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα: 

  • στην πλήρη αναθεώρηση του Ασφαλιστικού συστήματος έως τέλος Οκτωβρίου
  • στην ανακεφαλαιοποίηση του Τραπεζικού συστήματος
  • στο νέο Μισθολόγιο στο Δημόσιο που πρέπει να εφαρμοστεί από 1/1/2016
  • στην επίλυση του θέματος των "κόκκινων δανείων"
  • στο νέο Φορολογικό πακέτο με φόρους σε αγρότες και επιχειρήσεις
  • στην εφαρμογή των «εργαλειοθηκών» του ΟΟΣΑ
  • στην μεταρρύθμιση στον ΕΟΠΥΥ

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός στην ομιλία του προς τους υπουργούς σημείωσε ότι θα πρέπει άμεσα να προωθηθούν λύσεις στην Παιδεία, την Υγεία και στην καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καπνικών με άμεση κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου. Παράλληλα έδωσε έμφαση στη δομή του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, την επαναδιαπραγμάτευση φορολογικών μέτρων, εργασιακών σχέσεων κ.α.
Να σημειωθεί ότι μέσα στον Οκτωβρίου θα πρέπει να έχουν κατατεθεί:

  • από τις 5 Οκτωβρίου το προσχέδιο προϋπολογισμού 2016 και ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός 2015, και
  • στα μέσα του μήνα το Μεσοπρόθεσμο με τα μέτρα 7 δις ευρώ περίπου.

Στο μεταξύ το Σάββατο προγραμματίζεται η ορκωμοσία της Βουλής, και την Κυριακή η εκλογή νέου προεδρείου, τη Δευτέρα ξεκινούν οι προγραμματικές και την Τετάρτη μεσάνυχτα η ψήφιση.

Στις 19.00 αναμένεται σήμερα τηλέφωνο του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν για συγχαρητήρια.

Σε εξέλιξη βρίσκεται σύσκεψη για το προσφυγικό τώρα, ενώ οι συστάσεις για «σιγή ασυρμάτου» στους υπουργούς προκάλεσαν σχετική δυσφορία.

Ωστόσο ο πρωθυπουργός σύμφωνα με πληροφορίες επέμεινε ότι η Όλγα Γεροβασίλη θα είναι ο βασικός δίαυλος επικοινωνίας, ενώ θα υπάρχει κάθε Τρίτη και Πέμπτη τακτική ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Στην Αθήνα εντός του φθινοπώρου τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών

Να σημειωθεί ότι εντός του φθινοπώρου, όπως έχει συμφωνηθεί, θα μεταβούν στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια των τεσσάρων θεσμών, στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος, σύμφωνα με εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο εκπρόσωπος ανέφερε επίσης ότι τότε θα συζητήσουν οι εκπρόσωποι των θεσμών με τις ελληνικές αρχές τις προαπαιτούμενες δράσεις.

Εξάλλου, πηγή της Ευρωζώνης, ερωτηθείσα από το ΑΜΠΕ πότε θα ξεκινήσει η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος, απάντησε ότι κατά τη διάρκεια του χθεσινού EWG (Eurogroup Working Group) στις Βρυξέλλες δεν έγινε συζήτηση γι’ αυτό το θέμα.

Γ.Α.

Τελευταία τροποποίηση στις 14:48 - 25 Σεπ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.