ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Καταλύτης εξελίξεων στη ΝΔ οι κινήσεις Μεϊμαράκη

20:40 - 26 Σεπ 2015 | Πολιτική
Καταλύτης εξελίξεων στη ΝΔ οι κινήσεις Μεϊμαράκη
Η ανακοίνωση ή μη της υποψηφιότητας του Βαγγέλη Μεϊμαράκη αναμένεται να αποτελέσει τον καταλύτη για τη διαμόρφωση των εσωκομματικών ισορροπιών με τις υποψηφιότητες για την ηγεσία της Νέα Δημοκρατίας.

Το μεγαλύτερο τμήμα της Καραμανλικής πλευράς, άνευ της στήριξης της οποίας κάποιος δύσκολα γίνεται πρόεδρος στη Ν.Δ., θα στηρίξει τον νυν πρόεδρο, εφόσον καταθέσει υποψηφιότητα, όπως καταφαίνεται από τις δηλώσεις την Παρασκευή στο Real Fm του Γιώργου Βλάχου αυθεντικού εκφραστή των φίλων του πρώην Πρωθυπουργού. Είναι προφανές ότι ο πρώην Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής παίζει καταλυτικό ρόλο ενώ ο έτερος των πρώην Πρωθυπουργών Αντώνης Σαμαράς εμφανίζεται ουδέτερος μεν, αλλά να υποθάλπει ένα κλίμα επιστροφής στις πιο δεξιές θέσεις που ο ίδιος πρέσβευε.

Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι και η Ντόρα Μπακογιάννη θα στηρίξει τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη εφόσον κατέβει μπαίνοντας απέναντι στον αδελφό της. Η εκτίμηση ότι η ίδια μπορεί να έχει σημαντικό ρόλο με τον κ. Μεϊμαράκη πρόεδρο, αλλά και η πεποίθηση ότι στη συγκυρία η επιλογή Μεϊμαράκη είναι πιο ασφαλής φαίνεται να είναι ο λόγος για τις επιλογές της κας Μπακογιάννη.

Από εκεί και πέρα, πολλά στελέχη τηρούν στάση αναμονής καθώς θεωρούν ότι θα πρέπει η Ν.Δ. να ανασυνταχθεί σταδιακά και να βρει περπατησιά απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ χωρίς βιαστικές αποφάσεις αλλαγής ηγεσίας. Ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών της Ν.Δ. Μανώλης Κεφαλογιάννης εξαρτά τη θέση του από το τι θα κάνει ο Β. Μεϊμαράκης ενώ ο Νίκος Δένδιας, η Όλγα Κεφαλογιάννη και ο Βασίλης Κικίλιας κρατούν στάση αναμονής. Ωστόσο ένα άλλο στέλεχος από την Καραμανλική πλευρά ο Απόστολος Τζιτζικώστας που όμως δεν μπορεί να βρεθεί στη Βουλή μέχρι το πέρας τα θητείας του στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, έπσευσε να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του διεκδικώντας να στοιχίσει πλισω του τους κεντρογενείς αλλά και όσους επιθυμούν ανανέωση. Πάντως η υποψηφιότητα Τζιτζικώστα φέρνει στο προσκήνιο, λόγω της αδυναμίας του για κοινοβουλευτική παρουσία, σενάρια δυαρχίας όπου σαφώς το όνομα Μεϊμαράκη μπορεί να παίξει.  

Άνοιξε πάντως η προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων ανοίγει σήμερα στη Ν.Δ., αλλά το κλίμα έχει φορτιστεί ήδη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διεξάγει ήδη προεκλογική εκστρατεία αφήνοντας να εννοηθεί ότι έχει τις απαραίτητες 50 υπογραφές για την υποβολή της υποψηφιότητας.

Στα γραφεία της Ν.Δ. έσπευσε χτες και ο Άδωνις Γεωργιάδης για να πάρει τη λίστα με τα μέλη τής Πολιτικής Επιτροπής απ΄ όπου πρέπει να αντληθούν οι απαραίτητες 50 υπογραφές. Ο ίδιος αφήνει να εννοηθεί ότι θα πρέπει η δεξιά πτέρυγα να εκφραστεί με κάποιον τρόπο, με πρώτη επιλογή τον Μάκη Βορίδη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο γραμματέας της Ν.Δ. Ανδρέας Παπαμιμίκος, στην πρώτη, συνεδρίαση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής (ΚΕΦΕ) θέλοντας να προλάβει σενάρια μεθοδεύσεων για τον τρόπο εκλογής ήταν ξεκάθαρος ότι ο ίδιος δεν θα συναινέσει σε αλλαγή των καταστατικών διατάξεων για την εκλογή νέου αρχηγού.

Αυτό εν πολλοίς ήταν και το κλίμα μεταξύ και των άλλων μελών της ΚΕΦΕ, ενώ αρνητικός στην όποια αλλαγή του καταστατικού είναι και ο κ. Μητσοτάκης που επιμένει στην εκλογή αρχηγού από τη βάση, μέλη και φίλους της Ν.Δ. «Αποκλείεται η αλλαγή της διαδικασίας. Είμαι φανατικός υπέρμαχος της ανοικτής διαδικασίας…» είπε. Σημειώνεται ότι πριν τις εκλογές ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης είχε πει ότι ήταν υπέρ της εκλογής προέδρου μόνο από τα μέλη, από αυτούς που ουσιαστικά μετέχουν της κομματικής ζωής.

Ο κ. Μεϊμαράκης γνώστης των εσωκομματικών ισορροπιών εκτιμά ότι υπάρχει κίνδυνος συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία προσώπων ξένων προς το κόμμα, καθώς με την καταβολή ενός μικρού αντιτίμου θα μπορέσουν αν έχουν λόγο στη Ν.Δ. Γι΄ αυτό είναι κομβικό πώς η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή  θα συνθέσει τους εκλογικούς καταλόγους, οι οποίοι θα είναι έτοιμοι τουλάχιστον 10 μέρες πριν από τις εκλογές και με βάση αυτούς να γίνει η ψηφοφορία.

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 08:47 - 27 Σεπ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.