ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ταξίδι Τσίπρα στις ΗΠΑ: Ψυχρολουσίες εκτός, πόλεμος δηλώσεων εντός

19:19 - 29 Σεπ 2015 | Πολιτική
Ταξίδι Τσίπρα στις ΗΠΑ: Ψυχρολουσίες εκτός, πόλεμος δηλώσεων εντός
Ο σφιχτός εναγκαλισμός της κυβέρνησης Τσίπρα με την Ουάσινγκτον δε φαίνεται να προάγει τις εξωτερικές υποθέσεις της χώρας.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ απέρριψε την Τρίτη αίτημα της Αθήνας για τη συμμετοχή των Σκοπίων με την προσωρινή τους ονομασία FYROM (όπως αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ) στη συνάντηση εναντίον του «βίαιου εξτρεμισμού» που οι ίδιες διοργάνωσαν στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της 70ης Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού.

Παρατήρησαν μάλιστα με ενόχληση, ότι η πρόκληση της γειτονικής χώρας έγινε με το όνομα με το οποίο οι Αμερικανοί την έχουν αναγνωρίσει, δηλαδή ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας», ήδη από το 2004, παρά τις ελληνικές ενστάσεις ότι η συνάντηση πραγματοποιείται στο περιθώριο του ΟΗΕ.

Στη συνάντηση, κλήθηκε μεν η Ελλάδα, αλλά, ο Έλληνας πρωθυπουργός δε είχε δικαίωμα λόγου, αν και η αμερικανική πλευρά, διαψεύδει αυτήν την εκδοχή. Το αποτέλεσμα ήταν τελικά η ελληνική αντιπροσωπεία να ακυρώσει τη συμμετοχή της. Είναι η πρώτη κίνηση που υποδηλώνει, παρά την επιδειχθείσα προθυμία, τα αγκάθια της «νέας» κυβέρνησης Τσίπρα στις σχέσεις με τον υπερατλαντικό παράγοντα. Σε λίγες ώρες, την Πέμπτη 1 Οκτωβρίου, στην επέτειο της ίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας, ακολουθεί νέο δείγμα γραφής, καθώς, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ. Τζον Κέρι θα δέχεται στο δωμάτιό του τον κατοχικό ηγέτη των τουρκοκυπρίων, Μουσταφά Ακιντζί.

ΝΔ: Πήγε αδιάβαστος στον Κλίντον

Το πρωθυπουργικό ταξίδι πάντως στις ΗΠΑ και ειδικά η αμήχανο και άστοχη όπως φάνηκε συνάντηση του Α. Τσίπρα με τον Μπίλ Κλίντον, πυροδοτεί στην εγχώρια πολιτική σκηνή πόλεμο ανακοινώσεων μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο πρόεδρος της ΝΔ Ευάγγελος Μεϊμαράκης προσερχόμενος την Τρίτη στα γραφεία του κόμματος στη Συγγρού επέκρινε τον κ. Τσίπρα χαρακτηρίζοντάς τον «απροετοίμαστο».

«Όταν προσέρχεσαι να λάβεις μέρος σε διάλογο με τόσο μεγάλο ακροατήριο και εκπροσωπείς τη χώρα οφείλεις να είσαι άρτια προετοιμασμένος και δεν είναι κακό να έχεις και μεταφραστή», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «η σιγουριά που αισθάνεται κανείς σε επίπεδο αλαζονείας δεν τον αφήνει να δει τις αδυναμίες του και αντί για σιγουριά εκπέμπει αμηχανία και δεν τιμά τη χώρα».

«Φαίνεται ότι έτσι πήγε και στις διαπραγματεύσεις που κράτησαν τόσες ώρες ο κ. Τσίπρας. Απροετοίμαστος», διαπίστωσε για τον πρωθυπουργό αναγνωρίζοντας πάντως, συγκαταβατικά, ότι «έχει πάντως περιθώρια βελτίωσης».

Η κυβέρνηση από την πλευρά της κάνει λόγο για προκλητικές δηλώσεις του κ. Μεϊμαράκη και προσθέτει πως «η ΝΔ ως κυβέρνηση ήταν διατεθειμένη να υποχωρήσει σε οποιαδήποτε απαίτηση των δανειστών».

Επιπλέον, υποστηρίζει ότι η επιτυχία του ταξιδιού του κ. Τσίπρα στη Νέα Υόρκη έχει φέρει σε καταφανή αμηχανία τη ΝΔ, και προτρέπει τον κ. Μεϊμαράκη να μελετήσει καλύτερα τα αποτελέσματα των πρόσφατων εκλογών για να βγάλει τα αναγκαία πολιτικά συμπεράσματα.

Μαξίμου: «Γραφικές ασκήσεις ειρωνικού ύφους»

Ειδικότερα, σε ενημερωτικό δελτίο που εξέδωσε το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού σχετικά με τις δηλώσεις του κ. Μεϊμαράκη, αναφέρεται:

«Η επιτυχία του ταξιδιού του Πρωθυπουργού στην Νέα Υόρκη, έχει φέρει σε προφανή αμηχανία τη Νέα Δημοκρατία. Είναι ωστόσο τουλάχιστον προκλητικό, να κατηγορεί ο προσωρινός αρχηγός της ΝΔ τον Αλέξη Τσίπρα ότι πήγαινε απροετοίμαστος στις διαπραγματεύσεις, όταν το κόμμα του ως κυβέρνηση ήταν διατεθειμένο να υποχωρήσει σε οποιαδήποτε απαίτηση των δανειστών. Συνιστούμε στον κ. Μεϊμαράκη να αφήσει τις γραφικές ασκήσεις ειρωνικού ύφους και να μελετήσει καλύτερα τα αποτελέσματα των πρόσφατων εκλογών, ώστε να βγάλει - αν είναι σε θέση - τα αναγκαία πολιτικά συμπεράσματα».

Σε νεότερη ανακοίνωσή της η ΝΔ σχολιάζοντας την απάντηση της κυβέρνησης αναφέρει: «Η καραμέλα της δήθεν διαπραγμάτευσης έλιωσε με την υπογραφή του τρίτου μνημονίου Τσίπρα-Καμένου. Ενός μνημονίου που δεν χρειαζόταν και τελικά ήταν το πιο επώδυνο».

Αναφορικά δε με την παρουσία του κ. Τσίπρα στις ΗΠΑ σημειώνει ότι «δυστυχώς η εικόνα μίλησε από μόνη της...» και πως «είναι θλιβερό να μιλάει ο πρωθυπουργός της χώρας σου και να γελά το ακροατήριο».

Τελευταία τροποποίηση στις 20:19 - 29 Σεπ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.