ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ενέργεια, επενδύσεις και γεωπολιτική στο "μενού" Τσίπρα στη Νέα Υόρκη

10:01 - 01 Οκτ 2015 | Πολιτική
Ενέργεια, επενδύσεις και γεωπολιτική στο "μενού" Τσίπρα στη Νέα Υόρκη
Εφ΄ όλης της ύλης ήταν η συνάντηση που είχαν ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον Αμερικανό υπ. Εξωτερικών, Τζον Κερι.

Οι ενεργειακοί σχεδιασμοί των ΗΠΑ στην περιοχή της Αν. Μεσογείου όπου τα κοιτάσματα του Ισραήλ και του Αζερμπαιτζάν παίζουν καταλυτικό ρόλο, το συνδεόμενο Κυπριακό, οι σχέσεις με την ΠΓΔΜ, αλλά και προσφυγικό τέθηκαν επί τάπητος.

Ο κ. Κέρι επέμεινε ότι η χώρα μπορεί να γίνει ενεργειακός κόμβος στην περιοχή, εάν προχωρήσει γρήγορα στην υλοποίηση των μεγάλων σχεδίων αγωγών δηλαδή τους ΤΑΡ και ΙΒΒ (αγωγός με Βουλγαρία). Σημειώνεται ότι επίκειται συνάντηση του αρμόδιου υπουργού Πάνου Σκουρλέτη με τη διοίκηση της κοινοπραξίας του Τ.Α. για να συζητηθούν κάποιες εκκρεμότητες που μένουν μεταξύ των δύο πλευρών.

Οι εξελίξεις στο Κυπριακό, στο φόντο της συνολικής γεωπολιτικής ισορροπίας επίσης βρέθηκαν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, με τις ΗΠΑ να εμφανίζονται πρόθυμες να συνεχίζουν να παίζουν ενεργό ρόλο. Παράλληλα, εξετάσθηκε επίσης το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Οι ΗΠΑ επιθυμούν άμεσα να λυθεί η εκκρεμότητα του ονόματος ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τα Σκόπια να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ. Αυτό αποτελεί και τον στρατηγικό στόχο των Ηνωμένων Πολιτειών και γι' αυτό δεν αποκλείεται να υπάρξουν ενεργές παρεμβάσεις της Ουάσιγκτον. Ο Πρωθυπουργός έθεσε για άλλη μια φορά το προσφυγικό ζητώντας από τις ΗΠΑ να συμβάλλει ώστε η Τουρκια να σεβαστεί τις διεθνείς της υποχρεώσεις αλλά και να στηριχθεί η πρωτοβουλία των Ην. Εθνών για μετεγκατάσταση προσφύγων. Ο κ. Τσίπρας αναφορικά με το θέμα του χρέους, επέμεινε στην ανάγκη αναδιάρθρωσή του και ευχαρίστησε τον Τζόν Κέρι για τη στάση των ΗΠΑ όλο αυτό το διάστημα.

Κάλεσμα για επενδύσεις

Το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού πάντως περιελάμβανε άλλη μια δημόσια εμφάνιση, όπου η πρόσκληση σε επενδυτές ήταν το κεντρικό θέμα. «Έχω έρθει εδώ για να σας ζητήσω να επενδύσετε στην Ελλάδα. Δεν έχει σημασία αν είσαι αριστερός ή δεξιός, είμαστε όλοι Έλληνες και πρέπει να κάνουμε το καλύτερο για την πατρίδα» τόνισε στην διάρκεια της 3ης εκδήλωσης της Ελληνικής Πρωτοβουλίας (Hellenic Intiative), που πραγματοποιήθηκε στο Word Trade Center του νοτίου Μανχάταν.

Λίγα μέτρα απ΄ όπου χτίζεται το σημείο αναφοράς του Ελληνισμού στη Ν.Υόρκη, ο Αγ. Νικόλαος και παρουσία του Αρχιεπισκόπου κ. Δημητρίου 700 ομογενείς, διακεκριμένα μέλη της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας άκουσαν τον Πρωθυπουργό να εξηγεί το γιατί θα πρέπει κάποιος αυτήν τη στιγμή να επιλέξει την Ελλάδα για επενδύσεις. «Είναι ώρα να επενδύσετε. Η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερο από ποτέ τις επενδύσεις. Αφού αγαπάτε την Ελλάδα πρέπει να την υποστηρίξετε, ειδικά αυτή την στιγμή. Επενδύοντας στην Ελλάδα γίνεστε και εσείς συνέταιροι μας στην ανάπτυξη και την ευημερία», σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι μετά από μια περίοδο πολιτικής αστάθειας, η Ελλάδα εισέρχεται σε μια περίοδο σταθερότητας. «Η Ελλάδα έχει μια κυβέρνηση με στρατηγικά οράματα. Πρέπει να δημιουργηθεί ένα φιλικό περιβάλλον για επενδύσεις. Χρειάζεται να μπούμε σε ένα μονοπάτι βιώσιμης ανάπτυξης», τόνισε και ζήτησε την ενεργή υποστήριξη τους λέγοντας ότι «πρέπει να κάνουμε βήματα για να αλλάξουμε την Ελλάδα, κάνοντας όλες τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις».

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του προς τους Ελληνοαμερικανούς επιχειρηματίες δήλωσε «αισιόδοξος και πεπεισμένος» ότι θα συμμετάσχουν σ΄αυτήν , όπως την χαρακτήρισε, «ιστορική στιγμή που προσπαθούμε να αλλάξουμε να την Ελλάδα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού αναλαμβάνει την ευθύνη συντονισμού του κυβερνητικού έργου που αφορά το επενδυτικό κομμάτι.

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 10:03 - 01 Οκτ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.