ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο Κουρουμπλής "αδειάζει" τον Κατρούγκαλο για τους επίορκους

18:10 - 01 Οκτ 2015 | Πολιτική
Ο Κουρουμπλής "αδειάζει" τον Κατρούγκαλο για τους επίορκους
"Φρένο" βάζει ο υπουργός Εσωτερικών, Παναγιώτης Κουρουμπλής, στο θέμα της επιστροφής των επίορκων υπαλλήλων στο Δημόσιο, προαναγγέλλοντας σχετική διάταξη που θα ρυθμίζει το ζήτημα και εκθέτοντας τον προκάτοχό του, Γιώργο Κατρούγκαλο, που θέσπισε το σχετικό πειθαρχικό κώδικα.

«Χωρίς να θέλω να χρεώσω ευθύνες, αναδεικνύει την αδυναμία της διοίκησης να λειτουργήσει έγκυρα και έγκαιρα. Υπήρχε ένα χρονικό όριο που έπρεπε να γίνουν αυτές οι πειθαρχικές πράξεις, να ολοκληρωθούν. Δεν μπορούμε εδώ να μείνουμε έτσι. Έχω συνεννοηθεί με τον κ. Βερναρδάκη και πρέπει αμέσως να περάσουμε μία διάταξη. Δεν πρέπει να επιστρέψουν οι άνθρωποι αυτοί στις δουλειές τους, για να ολοκληρωθεί η διαδικασία των πειθαρχικών ποινών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κουρουμπλής, σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό Real FM.

«Δεν μπορούμε να μείνουμε έτσι. Δεν το συζητάω. Χθες εγώ ήμουν σε μία τετράωρη συνεδρίαση με την ΚΕΔΕ και μου έθεσαν οι δήμαρχοι εκεί τέτοιες περιπτώσεις», πρόσθεσε ο υπουργός Εσωτερικών.

Ερωτηθείς για το πότε αναμένεται να υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία, ο κ. Κουρουμπλής απάντησε: «Μόλις ξεκινήσουμε στη Βουλή, θα καταθέσουμε σχετική διάταξη».

Τέλος, ερωτηθείς εάν πρέπει να ανησυχούν οι πολίτες ότι οι επίορκοι θα επιστρέψουν στο Δημόσιο, σημείωσε ότι «δεν πρέπει να επιστρέψουν».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, επιχειρώντας να αποποιηθεί τις ευθύνες του για τον πειθαρχικό κώδικα που ο ίδιος θέσπισε, ως υπουργός Εσωτερικών, επιτρέποντας την επιστροφή των επίορκων στο Δημόσιο, μίλησε για διαχωρισμό των κατηγορουμένων υπαλλήλων για πειθαρχικά και ποινικά παραπτώματα, σημειώνοντας πως, σύμφωνα με το νόμο, θα γίνεται διάκριση μεταξύ των ποινικών υποθέσεων και των καταγγελιών για άλλα θέματα.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ανέφερε ότι «αν κάποιος κριθεί ότι μπορεί να είναι ύποπτος, προφυλακίζεται. Ο νόμος λέει ότι, όταν υπάρχουν αυτές οι περιστάσεις, υπάρχει και το μέτρο της προφυλάκισης και στέλνεται σε αργία. Εδώ δεν μιλάμε για ανθρώπους που έχουν κριθεί, αλλά για ανθρώπους που κατηγορούνται».

Όπως εξήγησε, «λογική του νόμου είναι, από τη στιγμή που κάποιος κατηγορείται να τίθεται σε αργία από τον προϊστάμενό του, μόνο με την υπογραφή του κι όχι με πειθαρχικό συμβούλιο», το οποίο σημαίνει, όπως σημείωσε, αφενός ότι στις ποινικές περιπτώσεις αναλαμβάνει η Δικαιοσύνη και στις ελαφρότερες καταγγελίες κινεί τη διαδικασία το εκάστοτε πειθαρχικό συμβούλιο.

Το πρόβλημα προέκυψε, επισήμανε ο υπουργός Εργασίας, όταν με τη συνταξιοδότηση του επικεφαλής των πειθαρχικών υπηρεσιών διεκόπη η διεκπεραίωση των συμβουλίων, με αποτέλεσμα να συγκεντρωθούν 900 περιπτώσεις.

«Ο χρόνος επαρκούσε, αν λειτουργούσε το σύστημα κανονικά, αλλά δεν λειτουργούσε» τόνισε, ξεκαθαρίζοντας ότι πρόκειται για επαναφορά διάταξης, η οποία ίσχυε ανέκαθεν και καταργήθηκε το 2011.

«Οι "καραμπινάτες" περιπτώσεις, ο νόμος λέει ότι πρέπει να μένουν εκτός υπηρεσίας. Η αργία είναι αυτοδίκαιη. Αν κάποιος είναι παιδεραστής, δεν θα επιστρέψει στο σχολείο. Όλες οι άλλες περιπτώσεις πρέπει να κριθούν», προσέθεσε.

«Δεν είναι θέμα του νόμου. Παραβιάστηκε ο νόμος. Πάσχει το σύστημα, όχι η νομική σύλληψη», υπογράμμισε, αμυνόμενος, ο κ. Κατρούγκαλος και επανέλαβε ότι «αν η διοίκηση λειτουργούσε, οι περιπτώσεις θα είχαν κριθεί. Επαρκούσε ο χρόνος».

«Το ζήτημα είναι να λειτουργούν τα πειθαρχικά και όχι να σέρνονται οι υποθέσεις», συμπλήρωσε, για να διευκρινίσει πως γι' αυτό το λόγο «υπάρχει αλλαγή στο νόμο, ώστε να προχωρά πιο γρήγορα η Δικαιοσύνη».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.