ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γερμανικό μοντέλο στους φορολογικούς ελέγχους προανήγγειλε ο Τρ.Αλεξιάδης

17:00 - 06 Οκτ 2015 | Πολιτική
Γερμανικό μοντέλο στους φορολογικούς ελέγχους προανήγγειλε ο Τρ.Αλεξιάδης
Εφόδους από ελεγκτές του υπουργείου Οικονομικών σε μεγάλες επιχειρήσεις τα ξημερώματα, σε προμηθευτές του δημοσίου, σε μέσα μαζικής ενημέρωσης και σε τεχνικές εταιρείες προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, ο οποίος έκανε λόγο για εφαρμογή του γερμανικού μοντέλου για τους φορολογικούς ελέγχους.

Πιο συγκεκριμένα, οι έφοδοι αυτές θα γίνονται στα πρότυπα αυτών που πραγματοποίησε πρόσφατα η Γερμανία σε μεγάλους ομίλους, με στόχο, όπως είπε, να χτυπηθεί η μεγάλη και διαπλεκόμενη φοροδιαφυγή.

«Τέλος στην ασυλία και τις ειδικές μεταχειρίσεις», προανήγγειλε ο κ. Αλεξιάδης, αναφέροντας ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η υλοποίηση ελέγχων για υποθέσεις στις οποίες έχουν εκδοθεί φύλλα ελέγχου προσώπων και επιχειρήσεων που σχετίζονται με την πολιτική και τα ΜΜΕ

Αναφερόμενος στη λίστα Λαγκάρντ, ο κ. Αλεξιάδης τόνισε ότι θα ελεγχθεί πλήρως μέσα στο 2016. Μέχρι σήμερα, έχει ξεκινήσει ο έλεγχος σε 481 υποθέσεις της λίστας Λαγκάρντ αλλά έχει ολοκληρωθεί σε μόλις 136 από τις 2.062 που περιλαμβάνονται, όπως είπε. «Δεν θα αφήσουμε να παραγραφεί στο τέλος του έτους» σημείωσε, προαναγγέλλοντας σχετική νομοθετική διάταξη μέσα στο επόμενο ένα με ενάμιση μήνα.

Μάλιστα, σημείωσε ότι κατέθεσε στα πρακτικά της Βουλής τον παρακάτω πίνακα σχετικά με τον έλεγχο της λίστας Λαγκάρντ:

lagard

Παράλληλα, τόνισε ότι το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει την επέκταση του ελέγχου υποθέσεων που μπορεί να ελεγχθούν μέχρι τέλος του έτους, σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Αλεξιάδης.

«Στοχεύουμε στη μεγάλη φοροδιαφυγή και αντιγράφουμε ελεγκτικά πρότυπα ευρωπαϊκών χωρών» σημείωσε ο υπουργός αναφέροντας χαρακτηριστικά πως πρότυπό του είναι η Γερμανία όπου ξημερώματα εκατοντάδες ελεγκτές μπήκαν σε επιχείρηση για έλεγχο. «Τέτοιες σκηνές θα δούμε στην Ελλάδα».

Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Αλεξιάδης σε επικείμενη κατάθεση νομοσχεδίου για τα αδήλωτα κεφάλαια. Αυτό, όπως είπε, θα δίνει μια τελευταία ευκαιρία σε όσους έχουν αδήλωτα κεφάλαια είτε στο εσωτερικό είτε στο εξωτερικό να τα αποκαλύψουν, πριν ενεργοποιηθεί το περιουσιολόγιο. Όσοι δεν αξιοποιήσουν αυτήν την ευκαιρία, θα διατρέχουν τον κίνδυνο στη συνέχεια να αποκαλυφθούν με την ενεργοποίηση του περιουσιολογίου και να χάσουν ακόμα και το 100% των κεφαλαίων τους.

Εν τω μεταξύ, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε κατάργηση των επισκέψεων στις Δ.Ο.Υ (όλες οι συναλλαγές θα διεκπεραιώνονται ηλεκτρονικά) από το 2016 , υλοποίηση της ηλεκτρονικής επίδοσης εγγράφων, κίνητρα (επιστροφή μετρητών, κληρώσεις δώρων) για τους πολίτες προκειμένου να χρησιμοποιούν πλαστικό χρήμα για τις συναλλαγές τους αλλά και μείωση του κόστους χρήσης συσκευών POS από τις επιχειρήσεις.

«Στόχος μας είναι η αυτονόητη εφαρμογή του άρθρου 4 του Συντάγματος για τη φορολογική δικαιοσύνη, σταθερότητα και απλοποίηση του συστήματος, με μεταφορά του φορολογικού βάρους στα μεγάλα και πολύ μεγάλα εισοδήματα» είπε ο υπουργός, συμπληρώνοντας ότι «όλα αυτά δεν θα γίνουν με τουφεκιές στον αέρα αλλά με συγκεκριμένο σχέδιο».

Το επιχειρησιακό σχέδιο προβλέπει ότι εντός 2016 θα σταματήσει η υποδοχή κοινού στις εφορίες και ότι θα προχωρήσει η ηλεκτρονική επίδοση εγγράφων. Θα δοθούν παράλληλα κίνητρα στον πολίτη (επιστροφές φόρου, κληρώσεις) για χρήση πλαστικού χρήματος. Προκειμένου δε να διευκολυνθούν οι επιχειρήσεις για τον ίδιο σκοπό θα κατοχυρώσουμε αυτά τα ποσά με ειδικό λογαριασμό ενώ σχεδιάζεται και η μείωση κόστους προμήθειας POS.

Τελευταία τροποποίηση στις 20:01 - 06 Οκτ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.