ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στα ύψη οι «τζίροι» των λαθρεμπόρων ψυχών

10:30 - 08 Οκτ 2015 | Πολιτική
Στα ύψη οι «τζίροι» των λαθρεμπόρων ψυχών
Σε «φάμπρικα» με τεράστια κέρδη για τους λαθρεμπόρους, που εκμεταλλεύονται με σκαιό τρόπο την ελπίδα των προσφύγων για σωτηρία και νέα ζωή εξελίσσεται η επιχείρηση εκκένωσης των προσφυγικών καταυλισμών της Τουρκίας.

Πέρα από το 1 δισ. ευρώ, που φαίνεται να παίρνει η γειτονική χώρα από την ΕΕ για άμεση βοήθεια, αλλά και τα υπόλοιπα ποσά, που εκταμιεύονται καθώς το προσφυγικό ως «όπλο πίεσης της ΕΕ» οδηγεί σε άνοιγμα των κεφαλαίων της αξιολόγησης της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας, καταγράφονται τεράστια κέρδη στα δίκτυα λαθρεμπόρων.

Σύμφωνα με πληροφορίες το τελευταίο διάστημα περνούν κάθε μέρα π.χ. στη Λέσβο 4.000 μετανάστες ή πρόσφυγες. Σε βάρκες των 50 ατόμων πληρώνουν 1.000 δολάρια στους παράνομους διακινητές, ώστε να πάρουν το «εισιτήριο» από τη Μικρασιατική Ακτή προς τα νησιά του ανατ. Αιγαίου μαζί με σωσίβιο, ένα smart phone με Google maps με τα μονοπάτια και τους δρόμους για την Ευρώπη, που είναι συνώνυμο της σωτηρίας. Από την αρχή του χρόνου εκατοντάδες χιλιάδες έχουν περάσει από τα νησιά. Οι εκτιμήσεις ξεκινούν από τις 300.000 και φτάνουν τις 700.000. Με τον πιο επιεική υπολογισμό ο συνολικός τζίρος των δουλεμπόρων ανέρχεται από την αρχή του χρόνου στα 300 εκατ. δολάρια.  
Αν αναλογιστεί κανείς ότι οι δυνάμεις της Frontex και του Λιμενικού Σώματος επαρκούν για διάσωση περίπου 4 λέμβων ημερησίως καταλαβαίνει κανείς ότι οι πιθανότητες «κρυφών» ναυαγίων είναι πολλές αλλά και άδηλο το συνολικό νούμερο των διερχόμενων προσφύγων, όπως επίσης και τα κέρδη σε βάρος των ψυχών των προσφύγων.
Στο φόντο αυτής της κατάστασης στο Λουξεμβούργο συνεδριάζουν οι υπουργοί Εσωτερικών των «28» με κεντρικό θέμα της ατζέντας τα μέτρα επαναπροωθήσεων και επιστροφών μεταναστών στις χώρες προέλευσης, εξετάζοντας επίσης τις πρώτες εξελίξεις στο σχέδιο αρχικής μετεγκατάστασης 40.000 προσφύγων από Ελλάδα και Ιταλία - με πρώτο βήμα τη δημιουργία hot spot. Στο περιθώριο των εργασιών, οι «28» θα συνεδριάσουν και με τους ομολόγους τους από βαλκανικές χώρες, Τουρκία, Ιορδανία και Λίβανο.
Γιώργος Αλεξάκης
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.