ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Αντισώματα» για το «σύνδρομο ΠΑΣΟΚ» ψάχνουν στον ΣΥΡΙΖΑ

12:09 - 12 Οκτ 2015 | Πολιτική
«Αντισώματα» για το «σύνδρομο ΠΑΣΟΚ» ψάχνουν στον ΣΥΡΙΖΑ
Ο κίνδυνος ενσωμάτωσης σε μηχανισμούς και «κρατικοποίησης» αποτέλεσε το βασικό σημείο προβληματισμού στις περισσότερες από τις 77 τοποθετήσεις μελών στη συνεδρίαση της Κ.Ε, του ΣΥΡΙΖΑ το διήμερο που πέρασε.

Ουσιαστικά στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. αγωνιούν μήπως γίνουν... ΠΑ.ΣΟ.Κ στη θέση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. με ό,τι αυτό σημαίνει. Το δύσκολο του εγχειρήματος είναι προφανές, καθώς πλέον ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. καλείται να διαχειριστεί εξουσία, να ισορροπήσει ανάμεσα σε μεγάλα και αντικρουόμενα συμφέροντα, αλλά και να υλοποιήσει ένα πρόγραμμα που απέχει παρασάγγας από τις προεκλογικές δεσμεύσεις. Κάτι δηλαδή που και το ΠΑΣΟΚ έκανε σε σχέση με τη διακήρυξη της 3ης Σεπτέμβρη μετά το 1983 και τη «μεγάλη στροφή». Πάντως στη πολιτική απόφαση της Κ.Ε., τονίζεται ότι το κόμμα πρέπει να λειτουργεί ως «η άγρυπνη αριστερή συνείδηση της κυβέρνησης».

Είναι ενδεικτικό ότι ο νέος Γραμματέας κ. Ρήγας κλείνοντας τις εργασίες της Κ.Ε. έκανε λόγο για «βαρύ φορτίο» που καλείται να σηκώσει το κόμμα απέναντι στους εαυτούς μας και την κοινωνία, μετά τη νίκη στις εκλογές, σημειώνοντας ότι «η πορεία που πρέπει να ακολουθήσει η κυβέρνηση και το κόμμα, είναι μια δύσκολη αλλά όμορφη πορεία, στην κατεύθυνση ώστε το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση της Αριστεράς να είναι ηγεμονική στη χώρα».

Να σημειωθεί ότι στην πολιτική απόφαση της Κ.Ε. τονίζεται ότι: «Η αντιστοίχηση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. με την εκλογική και κοινωνική του βάση είναι προϋπόθεση του σχεδίου μετασχηματισμού του παραγωγικού και κοινωνικού μοντέλου της ελληνικής κοινωνίας» με την Κ.Ε. να αναγνωρίζει πάντως «ότι μία τέτοια πολιτική ενέχει και κινδύνους», ωστόσο «δεν μπορεί στο όνομα των κινδύνων και με φοβικά σύνδρομα να μην υλοποιηθεί».

Με όλα τούτα το κόμμα ανοίγει τις πόρτες του και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο επιστροφής στελεχών. «Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. θα επιδιώξει να ανοίξει διαύλους επικοινωνίας και συνεννόησης, με τους συντρόφους και τις συντρόφισσες που αδρανοποιήθηκαν ή αποχώρησαν από το κόμμα και δεν προσχώρησαν σε άλλους πολιτικούς οργανισμούς» αναφέρεται την απόφαση.

Νέο αίμα στην ηγεσία

Η αποχώρηση του Π. Λαφαζάνη και του «Ρεύματος» έδωσε πάντως χώρο σε νέα στελέχη να αναδειχθούν. Πάντα βέβαια η σφραγίδα του Αλέξη Τσίπρα είναι η ισχυρή ένδειξη για την προώθηση στελεχών. Ωστόσο και οι «53» έκαναν επίδειξη ισχύος κρατώντας τα «αριστερά» μπόσικα του κόμματος.

Έτσι ο νέος προσωρινός Γραμματέας Παναγιώτης Ρήγας μπορεί να έλαβε 149 ψήφους σε 192 ψηφίσαντες, βρέθηκαν όμως και 41 λευκά και 2 άκυρα ψηφοδέλτια, ενώ στη νέα Πολιτική Γραμματεία πρώτος εξελέγη ο Χαράλαμπος Γολέμης που προέρχεται από τους "53+" με τον προεδρικό» Στέλιο Παππά να μένει εκτός οργάνου και γενικότερα να υπάρχει ισορροπία δυνάμεων στο σύνολο της 17μελούς Π.Γ.

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 12:15 - 12 Οκτ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.