ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στον αέρα η διαδικασία εκλογής αρχηγού στη ΝΔ

22:09 - 13 Οκτ 2015 | Πολιτική
Στον αέρα η διαδικασία εκλογής αρχηγού στη ΝΔ
Επί ξηρού ακμής κινείται πλέον η ΝΔ, μετά την ορμητική είσοδο του Βαγγέλη Μεϊμαράκη στα γραφεία του κόμματος, όπου σε έξαλλη κατάσταση απηύθυνε βαρείς προσωπικούς χαρακτηρισμούς σε υψηλόβαθμα κομματικά στελέχη καταγγέλλοντας ότι η εκλογική διαδικασία επιχειρείται να χειραγωγηθεί τεχνηέντως.

Ο Πρόεδρος της ΝΔ διέκοψε οργισμένος τη συνεδρίαση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής (ΚΕΦΕ) την ώρα μάλιστα, που όπως λέχθηκε διαφαινόταν συμφωνία για όλα τα επίμαχα θέματα και απέσυρε τον εκπρόσωπό του από τις συζητήσεις, εξαπολύοντας ευθείες βολές κατά του γραμματέα του κόμματος Ανδρέα Παπαμιμίκου.

Εμφανώς εκνευρισμένος ο πρόεδρος της ΝΔ, εισέβαλε ασυγκράτητος στη συνεδρίαση της ΚΕΦΕ το απόγευμα της Τρίτης, καταγγέλλοντας «γελοιοποίηση» της διαδικασίας την ώρα πάντως που επικρατούσε συναίνεση για το πόσες κάλπες θα στηθούν ανά την επικράτεια.
Εξαπέλυσε, μάλιστα, με τη χρήση «γαλλικών» και στο ιδιαίτερο φλέγμα που τον διακρίνει, δριμεία επίθεση στον γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, Ανδρέα Παπαμιμίκο αλλά και τον Γενικό Διευθυντή της ΝΔ, Κώστα Τσιμάρα, ότι «μαγείρεψαν» τον διαγωνισμό για την εταιρεία που θα αναλάβει τη διενέργεια των εσωκομματικών εκλογών στη ΝΔ.

Βεβαίως η ΚΕΦΕ, σύμφωνα με μαρτυρίες στελεχών, «είναι μαθημένη στις εντάσεις». Όμως το επεισόδιο Μεϊμαράκη, κατά γενική ομολογία, είχε πρωτοφανείς διαστάσεις, που δικαιολογούν σύμφωνα με κεντρικά στελέχη την ανησυχία, ότι πλέον όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά.

«Δεν θα επιτρέψω να γελοιοποιηθεί η διαδικασία εκλογής Πρόεδρου στη ΝΔ. Απαίτησα όλες οι διαδικασίες να γίνονται με απόλυτη διαφάνεια και νομιμότητα. Δεν ανέχομαι παρασκήνια και σκοπιμότητες. Απαιτώ να προχωρήσει η διαδικασία για τη μηχανογραφική υποστήριξη των εκλογών με ανάρτηση των προδιαγραφών στο διαδίκτυο, ώστε να υπάρξει άπλετο φως για τη διασφάλιση και την εγγύηση της ψηφοφορίας» υποστήριξε ο κ. Μεϊμαράκης.

Απαντώντας ο κ. Παπαμιμίκος ανέφερε ότι εξ' αρχής έχει συσταθεί σχετική Τεχνική Επιτροπή (ξεχωριστά από την ΚΕΦΕ) με εκπροσώπους των υποψηφίων, η οποία έχει ήδη καταλήξει στις προδιαγραφές που απαιτούνται για την υλοποίηση της ψηφοφορίας και οι οποίες θα αναρτηθούν στην επίσημη ιστοσελίδα του κόμματος.

Αίσθηση επίσης προκάλεσε η ανακοίνωση του κ. Τσιμάρα, ο οποίος αντέκρουσε τις κατηγορίες και άφησε να εννοηθεί ότι σκοπεύει να υποβάλλει μήνυση ή ακόμα και αγωγή κατά του κ. Μεϊμαράκη κάνοντας λόγο για την προσβολή της τιμής του.

Οι εκπρόσωποι των άλλων τριών υποψηφίων δήλωσαν εξάλλου, την έκπληξή τους για την παρέμβαση του κ. Μεϊμαράκη και απεκάλυψαν ότι πριν την είσοδό του στην αίθουσα είχε επιτευχθεί απόλυτη συναίνεση στη οποία είχε προσχωρήσει ακόμα και ο εκπρόσωπός του Θ. Αμπατζόγλου.

«Είχαμε συμφωνήσει ομόφωνα σε όλα είδατε. Το ξέσπασμα του προέδρου είναι μη ελεγχόμενο. Αυτή η εν εξάλλω κατάσταση είναι προβληματική για τον πρόεδρο και τη ΝΔ» δήλωσε ενοχλημένη η εκπρόσωπος του Απόστολου Τζιτζικώστα, Άννα Ασημακοπούλου.

Σε αντίστοιχες δηλώσεις προέβη και ο εκπρόσωπος του Κυριάκου Μητσοτάκη, Σπυρίδων Χρυσοφώτης. «Προτού συμβεί το περιστατικό που είδατε, είχαμε συμφωνήσει για το θέμα του διαγωνισμού πως την Πέμπτη θα ανοίξουν οι προσφορές» πρόσθεσε.«Εμείς για το καλό της ιστορίας της ΝΔ και σεβόμενοι τον κάθε νεοδημοκράτη ξεχωριστά θέλουμε να συνεχιστεί η διαδικασία και να οδηγηθούμε στην κάλπη στις 22 Νοεμβρίου. Η ενότητα της παράταξης είναι πέρα και πάνω από πρόσωπα» δήλωσε εκ μέρους του ο κ. Γεωργιάδης.

Για την τήρηση των προσχημάτων πάντως, η ΝΔ ανακοίνωσε ότι, στη συνεδρίαση της ΚΕΦΕ συμφωνήθηκε να στηθούν 10% λιγότερες κάλπες σε σχέση με το 2009 δηλαδή 1.300 σε 900 σημεία ανά την επικράτεια. Επίσης, ότι ορίστηκε αντίτιμο 3 ευρώ για όλους τους ψηφοφόρους, δίχως εξαιρέσεις σε παλαιούς και νέους.

Ακόμα ανακοινώθηκε ότι την προσεχή Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2015, η επιτροπή προμηθειών θα αποσφραγίσει ενώπιον των εκπροσώπων των υποψηφίων, τις προσφορές των εταιρειών για τη διενέργεια των εκλογών. Η εσωκομματική αντιπαράθεση αναμένεται να έχει συνέχεια και την Τετάρτη, καθώς, ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης συγκαλεί στις 18:00 την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος.

Τα πνεύματα και οι διαθέσεις, όπως εύκολα μπορεί να υποθέσει κανείς, είναι τεταμένα. Η ΝΔ διχασμένη και με βαθειά ψυχολογικά ρήγματα μεταξύ των πρωταγωνιστών, πορεύεται σε μια κρίσιμη εκλογή χωρίς πολιτικά χαρακτηριστικά με όλες τις φατρίες και τις πολιτικές οικογένειες σε εμπόλεμη κατάσταση. Στις συνθήκες αυτές, όπως εκτιμούν ορισμένοι, ελλοχεύει ακόμα και η απειλή μιας νέας διάσπασης στη συντηρητική παράταξη.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.