ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στις Βρυξέλλες για προσφυγικό και χρέος ο Α.Τσίπρας-Συνάντηση με Μέρκελ

08:15 - 15 Οκτ 2015 | Πολιτική
Στις Βρυξέλλες για προσφυγικό και χρέος ο Α.Τσίπρας-Συνάντηση με Μέρκελ
Ιδιαιτέρως μείζονος σημασίας, θεωρείται για την ελληνική κυβέρνηση η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε για το μεταναστευτικό, που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, προσέρχεται στη συνεδρίαση με πέντε βασικές προτεραιότητες και εμφανίζεται, όπως τονίζουν κυβερνητικοί κύκλοι, πεπεισμένος ότι θα έχει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα, καθώς οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν, σε μεγάλο βαθμό, κατανοήσει το μεγάλο πρόβλημα που ονομάζεται μεταναστευτικό.

Μεταξύ των στόχων του κ. Τσίπρα είναι να ζητήσει κάποιες αλλαγές όπως: 

  • Αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου για τη μετανάστευση και το άσυλο, του κανονισμού, δηλαδή, του Δουβλίνου.
  • Οικονομική και τεχνική βοήθεια για στήριξη της χώρας (για τα πέντε νησιά) για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών.
  • Σε ό,τι αφορά στον διαρκώς αυξανόμενο αριθμό Αφγανών που φθάνουν στην Ελλάδα, να αναγνωρίζονται, πλέον, ως πρόσφυγες, ώστε να μην εγκλωβίζονται στην χώρα μας.
  • Να γίνεται απευθείας από την Τουρκία η διαδικασία ταυτοποίησης και επανεγκατάστασης των προσφύγων.
  • Το βάρος των προσπαθειών να "πέσει" και στην ηπειρωτική Τουρκία.

Τετ α τετ με τη Γερμανίδα Καγκελάριο
Επιπρόσθετα, στη βελγική πρωτεύουσα θα ο Έλληνας Πρωθυπουργός, θα έχει την πρώτη του μετεκλογική συνάντηση με τη Γερμανίδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, στο πλαίσιο της Συνόδου. Μολονότι η συνάντηση δεν είναι επίσημη και το χρονικό περιθώριο θα είναι περιορισμένο, η συζήτησή τους, αναμφίβολα θα περιστραφεί γύρω από όλα τα φλέγοντα ζητήματα. Άλλωστε, το Μαξίμου, έχει θέσει ως στόχο, πέρα από το προσφυγικό, είναι να περάσει το μεγάλο κάβο της αξιολόγησης ενόψει της εκταμίευσης μέρους της δόσης των 3 δισ. ευρώ.

Στήριξη από Ευρωπαίους Σοσιαλδημοκράτες;
Στόχος επίσης του Αλέξη Τσίπρα, είναι και η διεύρυνση των... δημοσίων σχέσεών του, ούτως ώστε να ενισχύσει τις συμμαχίες του στην Ευρώπη. Σύμφωνα με καλά επιβεβαιωμένες πληροφορίες, έχει προγραμματισθεί να συναντήσει τον πρόεδρο του ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, καθώς επίσης και τους επικεφαλής του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και των Πρασίνων.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.