ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γεωστρατηγικές ισορροπίες και τράπεζες τα στοιχήματα της κυβέρνησης

11:17 - 15 Οκτ 2015 | Πολιτική
Γεωστρατηγικές ισορροπίες και τράπεζες τα στοιχήματα της κυβέρνησης
Δύο βασικές προκλήσεις καλείται να αντιμετωπίσει άμεσα η κυβέρνηση, που θα καθορίσουν εν πολλοίς και τη βιωσιμότητά της.

Το ένα αφορά τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών όπου η κυβέρνηση φαίνεται να φουλάρει μηχανές. Κομβική ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες, η χθεσινή σύσκεψη υπό το Γιάννη Δραγασάκη. Όπως αναφέρεται «εξουσιοδοτήθηκε ο υπουργός Οικονομικών να ολοκληρώσει άμεσα τις διαδικασίες σύνταξης του σχεδίου νόμου, που θα καθορίζει το ρόλο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και θα ορίζει τις αρχές και τις διαδικασίες της ανακεφαλαιοποίησης, προκειμένου να κατατεθεί έγκαιρα στη Βουλή αφού προηγηθούν οι σχετικές διαβουλεύσεις με τους Θεσμούς». Παράλληλα για πρώτη φορά γίνεται ανοιχτή παραδοχή ότι είναι κυβερνητικός στόχος «η συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών στις επικείμενες αυξήσεις κεφαλαίου, αλλά και διεθνών χρηματοδοτικών Οργανισμών, που τυχόν θα επιδείξουν ενδιαφέρον, με παράλληλη εξασφάλιση της παρουσίας του Δημοσίου στο τραπεζικό σύστημα». Το ενδιαφέρον είναι ότι η κυβέρνηση κάνει λόγο για παρουσία κι όχι για έλεγχο όπως μέχρι πρότινος.

Το σημείο αιχμής πάντως είναι το αν θα προκρίνει ξένους ή εγχώριους επενδυτές, ώστε να καθορίσει αντίστοιχα και τις εσωτερικές «πολιτικές ισορροπίες» στις τράπεζες που θα δείξουν και συνολικά τις επιχειρηματικές εξελίξεις. Το ισχυρό χαρτί σύμφωνα με πληροφορίες το «κρατούν» οι ξένοι επενδυτές που έχοντας τη ρευστότητα ζητούν αναμόρφωση του εγχωρίου τραπεζικού συστήματος και αλλαγή διοικήσεων. Στον αντίποδα η κυβέρνηση φέρεται να προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στην ανάγκη να κρατήσει και κάποια «εθνικά χαρακτηριστικά» στο τραπεζικό σύστημα κάτι που όμως φαντάζει δύσκολο, λόγω του ότι «άλλος βάζει το χρήμα».

Σε αυτό το παιχνίδι ισορροπιών έρχεται και η γεωστρατηγική να παίξει το ρόλο της. Ήδη η Γερμανία προσπαθεί να περάσει την ατζέντα της σε Αιγαίο και Κύπρο κλείνοντας το μάτι στην Τουρκία. Στην πίεση για κοινές περιπολίες στο Αιγαίο με την Τουρκία, καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν στο Reporter ότι δεν αποκλείεται να «αξιοποιηθεί» η διαδικασία αξιολόγησης και διαμόρφωσης της επόμενης μέρας στην Ελληνική Οικονομία, αλλά και των τραπεζών. Κάτι που όμως με διαρροές η ελληνική πλευρά το έχει εξοβελίσει πατώντας και στην στήριξη των Αμερικάνων. Οι τελευταίοι δεν καλοβλέπουν το «παιχνίδι» της Γερμανίας με την Τουρκία και προσπαθούν μέσω Ελλάδος να το φρενάρουν «υποσχόμενοι και επενδύσεις - ανάσα στην οικονομία και τις Ιδιωτικοποιήσεις του ΤΑΙΠΕΔ». Όμως παράλληλα ζητούν εδώ και τώρα λύση στην Κύπρο και στο Κόσοβο. Λύση που κατ΄ ανάγκη δεν συμπίπτει με τις δικές μας στοχεύσεις…

Στο πλαίσιο αυτό η συνάντηση με την γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ που έχει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, όπου οι ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν με βασικό θέμα στην ατζέντα το προσφυγικό, αποκτά ιδιαίτερη σημασία…

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.