ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γ.Κατρούγκαλος: Δεν θα υπάρξουν εισοδηματικά κριτήρια στην απονομή συντάξεων

09:00 - 16 Οκτ 2015 | Πολιτική
Γ.Κατρούγκαλος: Δεν θα υπάρξουν εισοδηματικά κριτήρια στην απονομή συντάξεων
Διέψευσε το ενδεχόμενο εισαγωγής εισοδηματικών κριτηρίων στην απονομή των συντάξεων ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, κατά τη διάρκεια παρέμβασής του στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τα προαπαιτούμενα στη Βουλή, επισημαίνοντας ότι η πρόταση της επιτροπής σοφών δεν αποτελεί την τελική πρόταση της κυβέρνησης, αλλά απλώς την έναρξη δημόσιου διαλόγου για το ασφαλιστικό.

Όπως διαβεβαίωσε ο κ. Κατρούγκαλος, το ασφαλιστικό σύστημα θα είναι ένα «δημόσιο αναδιανεμητικό σύστημα», που θα φροντίζει και θα προστατεύει τους πλέον αδύναμους και δεν θα έχει κεφαλαιοποιητικά χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, σχετικά με το θέμα των συντάξεων των ανασφάλιστων υπερηλίκων, είπε ότι θα επιλυθεί με τον επόμενο νόμο, ο οποίος θα προβλέπει τον διαχωρισμό προνοιακών και ασφαλιστικών παροχών.

Όπως σχολίασε ο κ. Κατρούγκαλος, το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας είναι κατακερματισμένο και υπόκειτο για πολλά χρόνια σε πελατειακές πρακτικές, ενώ επιδεινώθηκε από την κρίση, την απώλεια μεγάλου μέρους της εργατικής δύναμης, καθώς και την «καταλήστευση» των αποθεματικών των ταμείων από το PSI.

Αναφερόμενος στα εργασιακά, ο υπουργός Εργασίας είπε ότι μετά από δικές του παρεμβάσεις, έγινε αποδεκτό, να τελεί η διαπραγμάτευση που αφορά τις εργασιακές σχέσεις υπό την εποπτεία των αρμοδίων ευρωπαϊκών οργάνων, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, για την οποία είπε ότι θα είναι παρούσα και στην τελική διαπραγμάτευση του ασφαλιστικού.

Υπενθυμίζεται ότι το πόρισμα της Επιτροπής Σοφών για την μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα την Πέμπτη, περιγράφει τις βασικές προτάσεις για τη ριζική αλλαγή του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, ενώ προβλέπει συγχώνευση όλων των ασφαλιστικών ταμείων σε ένα, υπολογισμό όλων των συντάξεων από μηδενική βάση, τη δημιουργία ατομικού "κουμπαρά" για κάθε έναν ασφαλισμένο στον οποίο θα συγκεντρώνονται οι ατομικές εισφορές, αλλά και βασική σύνταξη στα 360 ευρώ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.