ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Παραδοχή Φίλη:Δεν βρήκαμε ισοδύναμα στον ΦΠΑ 23% στα ιδιωτικά σχολεία

13:17 - 20 Οκτ 2015 | Πολιτική
Παραδοχή Φίλη:Δεν βρήκαμε ισοδύναμα στον ΦΠΑ 23% στα ιδιωτικά σχολεία
Την αδυναμία της κυβέρνησης να βρει ισοδύναμα στον ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική παιδεία παραδέχτηκε ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, αναφέροντας ότι, ως αποτέλεσμα, ο ΦΠΑ θα παραμείνει σε αυτά τα επίπεδα για τα ιδιωτικά σχολεία και ότι η κυβέρνηση ψάχνει λύση για τα φροντιστήρια.

Όπως είπε ο υπουργός, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά», η κυβέρνηση εξετάζει αν γίνεται να υπάρξει χαμηλότερος συντελεστής για τα φροντιστήρια, αν και αυτό αποτελεί θέμα διαπραγμάτευσης με την τρόικα, αφού σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, όσα πεδία φορολογούνται για πρώτη φορά, μπαίνουν στο 23%.

«Δεν μπορούμε να βρούμε ισοδύναμα άλλα να εκλογικεύσουμε ένα μέτρο που μας απομακρύνει από την ευρωπαϊκή πραγματικότητα», δήλωσε ο κ. Φίλης και πρόσθεσε: «Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να το λειάνουμε. Ξεκινώ από την πιο ήπια αντιμετώπιση δημοσιονομικά. Θα υπάρξει πρόβλημα για τις επιχειρήσεις είναι σαφές».

Μάλιστα, ο κ. Φίλης διέψευσε ότι η κυβέρνηση έθεσε το ζήτημα του ΦΠΑ στην παιδεία ως προαπαιτούμενο.

«Άλλο πράγμα το ιδιωτικό σχολείο, πάνε εύποροι συμπολίτες μας τα παιδιά τους. Άλλο είναι το φροντιστήριο. Άλλο οι παιδικοί σταθμοί και άλλο τα νηπιαγωγεία. Δεν θέλω να μπω σε συγκεκριμένη εξαγγελία. Ψάχνουμε μια ελάφρυνση του μέτρου», σημείωσε.

 

Με τρεις ΦΠΑ στην εκπαίδευση αντιμέτωποι οι γονείς;

Το σχέδιο που επεξεργάζεται αυτή τη στιγμή το κυβερνητικό επιτελείο θέλει την επιβολή του ΦΠΑ κλιμακωτά στις διάφορες βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, μηδενικός θα είναι ο ΦΠΑ για τους παιδικούς σταθμούς, 5% στα φροντιστήρια, σχολές χορού και ΙΕΚ και 13% στα ιδιωτικά σχολεία (δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια).

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η αδυναμία του Οικονομικού επιτελείου να βρει ισοδύναμα μέτρα που θα καλύψουν τα έσοδα, που θα έφερνε ο ΦΠΑ στα σχολεία, οδήγησε στην απόφαση κλιμακωτής επιβολής του. Το σκεπτικό πίσω από την μη επιβολή του ΦΠΑ στην μικρότερη βαθμίδα εκπαίδευσης επικεντρώνεται στα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί και έχουν οδηγήσει δεκάδες χιλιάδων παιδιά έξω από δημόσιους παιδικούς σταθμούς.

Γεγονός είναι ότι το ζήτημα του ΦΠΑ στην εκπαίδευση έχει προκαλέσει τριβές με τον Γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Ρήγα, ο οποίος χαρακτήρισε λάθος το μέτρο αυτό καθώς, όπως είπε σε τηλεοπτικές του δηλώσεις, αφενός θα αποκλείσει πολλά παιδιά από τη δυνατότητα εισαγωγής στην ανώτατη εκπαίδευση και αφετέρου «δεν θα έχει οικονομικά αποτελέσματα αφού θα υπάρχουν απώλειες εργαζομένων και θα αρχίσει το "μαύρο" χρήμα».

Τελευταία τροποποίηση στις 13:41 - 20 Οκτ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.