ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κυβέρνηση: Ψάχνει με το φανάρι… ισοδύναμα

17:45 - 20 Οκτ 2015 | Πολιτική
Κυβέρνηση: Ψάχνει με το φανάρι… ισοδύναμα
Σε αγώνα ταχύτητας αποδύεται η κυβέρνηση προκειμένου να αναζητήσει ισοδύναμα μέτρα σε ζητήματα αιχμής, όπως το ασφαλιστικό, ο ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, την φορολόγηση των αγροτών.

Οι συσκέψεις στο Μαξίμου διαδέχονται πυρετωδώς η μία την άλλη, με αβέβαια ωστόσο αποτελέσματα και ενώ την ίδια στιγμή, καταφθάνει το κουαρτέτο και ο χρόνος δεν είναι σύμμαχος.

Η ελληνική πλευρά, με τους Ε. Τσακαλώτο, Γ. Χουλιαράκη και Γ. Σταθάκη, στις πλάτες των οπίων πέφτει το βάρος της διαπραγμάτευσης δεν θα έχουν εύκολο έργο, καθώς θα πρέπει να πείσουν την βλοσυρή Ντέλια Βελκουλέσκου του ΔΝΤ, όπως και τους Ντέκλαν Κοστέλο της Κομισιόν, Ράσμους Ρέφερ της ΕΚΤ και Νίκολα Τζιαμαρόλι του ESM, ότι έχουν αξιόπιστα ισοδύναμα μέτρα για την περικοπή του ΦΠΑ στην εκπαίδευση.

Αν όλα εξελιχθούν με βάση τις προσδοκίες του Μαξίμου, τότε το κουαρτέτο θα εισηγηθεί θετικά στο επόμενο Euro Working Group ώστε να προχωρήσει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) στην έγκριση της εκταμίευσης των 2 δισ. ευρώ έως τις 27 Οκτωβρίου.

Προηγουμένως όμως οι Έλληνες διαπραγματευτές θα πρέπει να πείσουν ότι διαθέτουν ισοδύναμα, όπως για παράδειγμα η κατάργηση του επιδόματος θέρμανσης, δεδομένου ότι η τιμή του πετρελαίου κυμαίνεται από καιρό σε χαμηλά επίπεδα, υ συμπερίληψη ρήτρας ανάπτυξης στο Ασφαλιστικό και η αυστηροποίηση της έννοιας του αγρότη και αφορολόγητο στις επιδοτήσεις.

Πολιτικοί παρατηρητές, επισημαίνουν ότι ήρθε η ώρα η πολιτική θεωρία των ισοδύναμων να εγκαταλειφθεί, ως ανεδαφική και αφού η κυβέρνηση αναγνωρίσει την πατρότητα του Προγράμματος να το εφαρμόσει αυστηρά, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος στην ανάπτυξη.

Τελευταία τροποποίηση στις 18:00 - 20 Οκτ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.