ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σκληρή διαπραγμάτευση για τα «κόκκινα δάνεια»

14:53 - 21 Οκτ 2015 | Πολιτική
Σκληρή διαπραγμάτευση για τα «κόκκινα δάνεια»
Διάσταση απόψεων επικρατεί μεταξύ της τρόικας και της ελληνικής κυβέρνησης για το θέμα της αναμόρφωσης του νόμου Κατσέλη και τη διαχείριση των κόκκινων δανείων.

Η διάσταση απόψεων αναμενεται να τεθεί επι τάπητος στην αυριανή συνάντηση που θα εχει ο αρμόδιος υπουργός Γιωργος Σταθακης. Με τους θεσμούς.

Σύμφωνα με πληροφοριες, οι δανειστές ζητούν η αντικειμενική αξία της κατοικίας να μην υπερβαίνει τις 120 χιλιάδες ευρώ με εισοδηματικό κριτήριο να προσεγγίζει τα όρια της φτώχειας (12 χιλιάδες ενα οικογένεια).

Από την πλευρά της, η ελληνική πλευρά επιμένει η αντικειμενική αξία να ειναι στις 300 χιλιάδες ευρώ, το εισοδηματικό κριτήριο στις 35 χιλιάδες ευρώ, ενω το σύνολο των οφειλών να μην ξεπερνά τις 250 χιλιάδες.

Σύμφωνα με πληροφοριες η ελληνική πλευρά εκτιμά οτι με αυτήν την πρόταση θα δοθεί κάλυψη στο 88% των υπερχρεωμένων νοικοκυριών που δυνάμει εντάσσονται στο νόμο Κατσέλη ή έχουν ήδη ενταχθεί.

Πληροφορίες αναφέρουν οτι δεν θα υπάρξει άλλη ρύθμιση για προστασία της πρώτης κατοικίας πέραν αυτής που θα περιλαμβάνεται στον αναθεωρημένο νόμο Κατσέλη.

Στη συνολική παντως διαχείριση των κόκκινων δανείων το πάνω χέρι έχουν οι δανειστές που ζητούν την πώλησης τους σε distress funds. Η κυβέρνηση παλεύει ώστε να εξαιρέσει όσο γίνεται περισσότερα δάνεια απο την πώληση και ειδικά στεγαστικά και ΜμΕ.

Κι αυτό γιατί πληροφοριες αναφέρουν οτι σε αυτά που θα δοθούν ώστε οι τράπεζες να "ανακουφίσουν" τα λογιστικά τους φύλλα, αντλώντας ρευστότητα και μειώνοντας τις κεφαλαιακές τους ανάγκες θα περιληφθούν και "καλά" δάνεια ώστε να ειναι πιο ελκυστικά τα πακέτα στους επενδυτές. Η διαπραγμάτευση πάντως θα συνεχιστεί εντατικά ώστε άμεσα να κλείσει και η τελευταία λεπτομέρεια του νομοσχεδίου που κατά πολλούς είναι κατά μεγάλο ποσοστό έτοιμο.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.