ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ελλάς-Γαλλία η νέα συμμαχία

20:05 - 21 Οκτ 2015 | Πολιτική
Ελλάς-Γαλλία η νέα συμμαχία
Λίγα χρόνια έχουν περάσει από την επίσκεψη του τέως προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας Ν. Σαρκοζί, αλλά το σκηνικό παραμένει το ίδιο.

Η Γαλλία, αναζητά πελάτες για τη βάρια της βιομηχανία, συμμάχους στη μάχη των νέων ισορροπιών στην Ε.Ε. και στρατηγικό βάθος στη Μεσόγειο. Η ευρισκόμενη σε δύσκολη οικονομική θέση Ελλάδα, αναζητεί στηρίγματα από την πλευρά της, μήπως καταφέρει να επιβιώσει στην γερμανική ευρω-χώρα. Αναπόδραστα αυτά τα δεδομένα φέρνουν τους δύο εταίρους κοντά όπως και ήταν και επί χρόνια, στην εποχή Καραμανλή / Σαρκοζί.

Ετσι, όπως αναφερεται απο το Μαξιμου η ατζέντα της επίσκεψης του Γάλλου Προέδρου Φρανσουά Ολάντ στην Ελλάδα, σχετίζεται με την αναβάθμιση των ελληνογαλλικών σχέσεων σε πολλούς τομείς. 

Η αναβάθμιση αυτή, που διαμορφώνει μια Στρατηγική Εταιρική Σχέση ανάμεσα στις δύο χώρες, θα επικυρωθεί με την υπογραφή μιας Ελληνογαλλικής διακήρυξης, από τον Φ. Ολάντ και τον Αλέξη Τσίπρα. Το κείμενο της διακήρυξης είναι υπό διαμόρφωση. 

Βασικοί τομείς στους οποίους επιδιώκεται η επέκταση της ελληνογαλλικής συνεργασίας, είναι:

• Η παροχή τεχνογνωσίας προς την Ελλάδα, στους τομείς της δημόσιας διοίκησης, της φορολογίας και των μεταρρυθμίσεων.
• Η ενίσχυση του διμερούς εξωτερικού εμπορίου.
• Η επενδυτική συνεργασία σε τομείς όπως οι νέες τεχνολογίες, η ψηφιακή οικονομία, οι υποδομές, ο τουρισμός, η γεωργία, η μεταποίηση αγροτικών προϊόντων κα.
• Η συνεργασία στον τομέα της εκπαίδευσης και του πολιτισμού. Η προώθηση της κάθε μίας από τις δύο γλώσσες στο εκπαιδευτικό σύστημα της άλλης χώρας, καθώς και η εκπαιδευτική και ερευνητική συνεργασία.

Τέλος, ειδική αναφορά αναμένεται να υπάρξει στο Προσφυγικό ζήτημα, στο πλαίσιο της ενιαίας πολιτικής που διαμορφώνει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης

Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2015

16:50

Άφιξη της Α.Ε. του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας κ. FrançoisHollande και της επίσημης αντιπροσωπείας στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» . 

Υποδοχή από τον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα.

Αναχώρηση της Α.Ε. του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας                  κ. François Hollande, του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα και της επίσημης αντιπροσωπείας για το Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.

17:20

17:20 – 17:40 

Άφιξη στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.

Η Α.Ε. ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας κ. François Hollandeσυνοδεύεται από τον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα.

Υποδοχή από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Πάνο Καμμένο.

Τελετή κατάθεσης στεφάνου.

17:40

Αναχώρηση της Α.Ε. του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας κ.François Hollande και της επίσημης αντιπροσωπείας για το Προεδρικό Μέγαρο.

17:45

Επίσημη τελετή υποδοχής από την Α.Ε. τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπιο Παυλόπουλο.

18:00 –  18:30

Κατ’ ιδίαν συνάντηση της Α.Ε. του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας κ. François Hollande με την Α.Ε. τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπιο Παυλόπουλο 

18:30 –  19:00

Διευρυμένες συνομιλίες δύο αντιπροσωπειών. 

19:00 – 19:10

Τελετή παρασημοφόρησης.

19:10

Αναχώρηση της Α.Ε. του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας κ. François Hollande και της επίσημης αντιπροσωπείας για το ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία».

19:50

Αναχώρηση των μελών της επίσημης αντιπροσωπείας για το Προεδρικό Μέγαρο.

19:55

Αναχώρηση της Α.Ε. του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας κ. François Hollande για το Προεδρικό Μέγαρο.

20:00 –  21:30

Επίσημο δείπνο 

Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2015

08:30

Αναχώρηση της Α.Ε. του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας κ. François Hollande και της επίσημης αντιπροσωπείας για την Πρεσβεία της Γαλλίας.

08:30 – 09:30

Συνάντηση της Α.Ε. του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας κ. François Hollande με επιχειρηματίες. 

09:40

Αναχώρηση της Α.Ε. του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας κ. François Hollande και της επίσημης αντιπροσωπείας για το Μέγαρο Μαξίμου.

09:45

Κατ’ ιδίαν συνάντηση της Α.Ε. του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας κ. François Hollande με τον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα.

Διευρυμένες συνομιλίες . 

Υπογραφή Κοινής Δήλωσης.

Κοινή συνέντευξη Τύπου 

11:55

Αναχώρηση της Α.Ε. του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας κ. François Hollande, του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα και της επίσημης αντιπροσωπείας για το Κοινοβούλιο.

12:15 – 12:45

Ομιλία της Α.Ε. του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας κ. FrançoisHollande στο Κοινοβούλιο.

12:55

Αναχώρηση της Α.Ε. του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας κ. François Hollande, του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα και της επίσημης αντιπροσωπείας για το Μουσείο της Ακρόπολης.

13:05 – 13:25

13:30 – 14:50

Περιήγηση στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Γεύμα προς τιμήν της Α.Ε. του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας κ. François Hollande που παραθέτει ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας 

14:55

Αναχώρηση της Α.Ε. του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας κ. François Hollande και της επίσημης αντιπροσωπείας για το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

15:00

Τελετή ανακήρυξης της Α.Ε. του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας κ. François Hollande ως Επίτιμου Διδάκτορα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

16:00

Αναχώρηση της Α.Ε. του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας κ. François Hollande για τη Γαλλική Σχολή Αθηνών (Διδότου 6, Αθήνα).

16:10 – 17:30

Συνάντηση με εκπροσώπους της γαλλικής κοινότητας.

17:30 – 18:30

Επίσκεψη του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας κ. FrançoisHollande στην έδρα της Ελληνικής Πρωτοβουλίας Τεχνολογικών Συνεργατικών Σχηματισμών «Κοράλλια» (Κηφισίας 44, Μαρούσι).

18:30

Αναχώρηση της Α.Ε. του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας κ. François Hollande και της επίσημης αντιπροσωπείας για το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» 

18:50

Άφιξη.  Προπομπή από τον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα.

19:00

Αναχώρηση της Α.Ε. του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας κ. François Hollande και της επίσημης αντιπροσωπείας για το Παρίσι με ειδική πτήση.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.