ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σε συμπληγάδες προαπαιτουμένων και προσφυγικού η κυβέρνηση

10:15 - 26 Οκτ 2015 | Πολιτική
Πρόσωπο με πρόσωπο θα βρεθεί τους επόμενους δύο μήνες ο Αλέξης Τσίπρας με μια σκληρή πραγματικότητα καθώς καλείται να διαχειριστεί τις «καυτές» πατάτες του προσφυγικού, με τις «ουρές» που έχει στα θέματα των εθνικών θεμάτων και της κοινωνικής συνοχής, το ζήτημα των κόκκινων δανείων, της φορολογικής επιβάρυνσης, αλλά και της διαμόρφωσης της δεύτερης δέσμης προαπαιτούμενων με το ασφαλιστικό να δεσπόζει.

Το βουνό υποχρεώσεων αλλά και το κλίμα που επικράτησε στην άτυπη Σύνοδο ουσιαστικά παραπέμπει σε μια προσπάθεια διαμόρφωσης ασφυκτικής πίεσης στην Ελλάδα να δεχτεί την απόλυτη προσαρμογή της σε σχέδια που έρχονται από τον βόρειο πυρήνα της ευρωζώνης.

Τούτων δοθέντων ήδη στενός πυρήνας συνεργατών του πρωθυπουργού, σύμφωνα με πληροφορίες, αναπτύσσει έντονους προβληματισμούς για το πώς θα γίνει εφικτό να υλοποιηθούν όλα χωρίς κλυδωνισμούς. Ήδη από τη Δευτέρα 26/10 ο σχεδιασμός ισοδυνάμων έχει «πάει περίπατο» καθώς π.χ. ισχύει καθολικός ο ΦΠΑ του 23% στην εκπαίδευση. Παράλληλα στο μέτωπο των προαπαιτούμενων η πίεση για εκποίηση δανείων ΜμΕ, στεγαστικών παραμένει, ενώ στον ορίζοντα βρίσκονται δύσκολες αποφάσεις για το ασφαλιστικό. Ουσιαστικά ο Αλέξης Τσίπρας, όπως λένε πολλοί και μέσα στην κυβέρνηση, καλείται να υιοθετήσει ένα μοντέλο ακραίας νεοφιλελεύθερης πολιτικής που δεν συνάδει ακόμη και με το ίδιο το πλαίσιο της συμφωνίας της 13ης Ιουλίου.

Στο φόντο αυτό η χώρα σε συνθήκες κοινωνικής και οικονομικής πίεσης λόγω μνημονίου καλείται να δεχτεί 50 χιλιάδες πρόσφυγες. Ουσιαστικά θα πρέπει οι αρχές να αποτρέψουν οι 50 χιλιάδες να πολλαπλασιαστούν δημιουργώντας τμήματα αστικών ιστών γκέτο, να διαχειριστούν φαινόμενα ρατσισμού και ξενοφοβίας, αλλά και να εμποδίσουν να έλθουν από την πίσω πόρτα – με αφορμή δηλαδή το προσφυγικό – δυσάρεστες εξελίξεις στα εθνικά ζητήματα. Παρότι απετράπη η εκχώρηση της φύλαξης συνόρων σε έτερους, καταγράφηκε η δέσμευση για περαιτέρω συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για την προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ αλλά και συνεργασία και με την ΠΓΔΜ και Αλβανία.

Την ίδια ώρα ήδη αρχίζει να βράζει το "καζάνι" της κοινωνικής δυσαρέσκειας. Ήδη σχεδιάζονται απεργίες, κινητοποιήσεις και συλλαλητήρια για πρώτη φορά απέναντι σε μια κυβέρνηση της αριστεράς με αφορμή την ασκούμενη μνημονιακή πολιτική.

Ήδη το ΠΑΜΕ έχει διοργανώσει συλλαλητήρια σε δεκάδες πόλεις της χώρας, ενώ τα πλοία δένουν από τις 2 έως 4 Νοεμβρίου, καθώς η ΠΝΟ αποφάσισε 48ωρη απεργία, οι αγρότες ζεσταίνουν τις μηχανές των τρακτέρ και για τις 12 Νοεμβρίου, παραμονές της επετείου του Πολυτεχνείου και λίγο πριν από την ψήφιση του ασφαλιστικού, αλλά και του προϋπολογισμού, ενώ ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ προκήρυξαν 24ωρη απεργία.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο βασικός σύμμαχος της χώρας ο Γάλλος Πρόεδρος Φρ. Ολάντ χαρακτήρισε καθοριστικές για την κυβέρνηση και τη χώρα τις επόμενες εβδομάδες, καθώς θα κριθεί και η συνοχή της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 10:29 - 26 Οκτ 2015
Copyright © 1999-2021 Premium S.A. All rights reserved.