ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ντομπρόβσκις: Συμβιβαστική λύση για τους πλειστηριασμούς

13:34 - 26 Οκτ 2015 | Πολιτική
Ντομπρόβσκις: Συμβιβαστική λύση για τους πλειστηριασμούς
Την πρόθεση να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση που θα ικανοποιεί και τις δύο πλευρές όσον αφορά στο ζήτημα των "κόκκινων" δανείων και των πλειστηριασμών, εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βαλντίς Ντομπρόβσκις, έπειτα από τη συνάντηση που είχε με τους κ.κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο, Γιώργο Σταθάκη και Γιώργο Χουλιαράκη, εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι θα βρεθεί λύση.

Όπως ανέφερε ο κ. Ντομπρόβσκις, οι θεσμοί και η Κομισιόν επιθυμούν την προστασία των νοικοκυριών που βρίσκονται περισσότερο σε κίνδυνο.

«Είμαστε σε σωστή πορεία όσο αφορά τη συνεργασία μας και την επίτευξη των στόχων», δήλωσε ο Βλ. Ντομπρόβσκις. «Συζητήσαμε τα φιλόδοξα σχέδια μεταρρυθμίσεων, και έχουν γίνει ήδη πολλά. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο», τόνισε και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα είναι επιτυχής η αξιολόγηση.

Η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης θα είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα γιατί θα βελτιώσει την αξιοπιστία της ελληνικής οικονομίας και προκειμένου να γίνει αυτό χρειάζεται πολιτική θέληση και εθνική αίσθηση κατοχής των μεταρρυθμίσεων, τεχνική και διοικητική ικανότητα για να εφαρμοστούν, αλλά και διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.

Μάλιστα, ο κ. Ντομπρόβσκις διαβεβαίωσε ότι η Κομισιόν θα προσφέρει βοήθεια σε ζητήματα όπως η φοροδιαφυγή, η διαφθορά και η βέλτιστη χρήση των κοινοτικών κονδυλίων.

«Οι σημερινές συναντήσεις μου έδωσαν μια συνεκτική εικόνα για το πώς μπορεί να περάσει σε ανάκαμψη η οικονομία. Συζητήσαμε το τοπίο των επενδύσεων και πως μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε με κοινοτικά κονδύλια τα έργα», σημείωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν.

Ο ίδιος μάλιστα έκανε λόγο για 2 δισ. ευρώ πρόσθετης χρηματοδότησης το 2015 και το 2016 στη βάση των αποφάσεων

«Μεταφέρουμε 835 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα και έχουμε στόχο να μεταφέρουμε επιπλέον 500 εκατ. ευρώ σε κοινοτικά κονδύλια έως το τέλους του μήνα», ανέφερε.

Τσακακλώτος: Έντιμος συμβιβασμός για τους πλειστηριασμούς

«Έχουμε διαφορετικές απόψεις για τον νόμο Κατσέλη και την προστασία της πρώτης κατοικίας. Και οι δύο πλευρές εξέφρασαν την άποψη ότι πρέπει να βρεθεί ένας έντιμος συμβιβασμός σε αυτό το θέμα», ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος, σε συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε μετά την συνάντηση.

Σύμφωνα με τον ίδιο, με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν συζητήθηκαν επίσης τα ζητήματα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και του ασφαλιστικού.

«Μιλήσαμε και για το ασφαλιστικό και τις προτάσεις που πρέπει να παρουσιάσουμε ώστε να επιτυγχάνονται βραχυπρόθεσμα κάποιες εξοικονομήσεις και παράλληλα την εξασφάλιση μεσοπρόθεσμης βιωσιμότητας», προσέθεσε.

Μάλιστα, ο κ. Τσακαλώτος έκανε ειδική αναφορά και στα σχέδια για την παροχή τεχνικής βοήθειας από την Κομισιόν στην κυβέρνηση. «Είμαστε σε πολυ καλό δρόμο, έχουμε συμφωνήσει για αυτήν τη βοήθεια και η ελληνική κυβέρνηση κατανοεί ότι όσο περισσότερο τεχνική βοήθεια έχει τόσο πιο εύκολη γίνεται η διαπραγμάτευση», σημείωσε.

Σταθάκης: Πλήρης αποκατάσταση του συστήματος πληρωμών του ΕΣΠΑ

Λόγο για πλήρη αποκατάσταση του συστήματος πληρωμών του ΕΣΠΑ έκανε ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος ανέφερε ότι στη διάρκεια της συνάντησης έγινε εκτενής παρουσίαση και συζήτηση πάνω στα θέματα εφαρμογής και ολοκλήρωσης του προηγούμενου ΕΣΠΑ και έναρξης του καινούριου, καθώς και στο πρόβλημα της ροής και απορρόφησης των πόρων.

Σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη, συζητήθηκαν ακόμη συγκεκριμένα πρότζεκτ που έχουν χρονική καθηστέρηση, όπως το Μετρό της Θεσσαλονίκης και η «Σύζευξις» και διαπιστώθηκε η «κοινή διάθεση των δύο πλευρών να βρεθούν οι άριστες λύσεις».

Στη συνάντηση, όπως είπε ο υπουργός Οικονομίας, συζητήθηκαν και θέματα που αφορούν το υπουργείο και το θέμα της αξιολόγησης «με το γνωστό πρόβλημα που παραμένει σε εκκρεμότητα».

Τελευταία τροποποίηση στις 13:46 - 26 Οκτ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.