ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΦΠΑ στην εκπαίδευση: Νέα παράταση έως τις 16 Νοεμβρίου

22:29 - 04 Νοε 2015 | Πολιτική
ΦΠΑ στην εκπαίδευση: Νέα παράταση έως τις 16 Νοεμβρίου
Παράταση στην προθεσμία υπαγωγής των υπόχρεων ιδιοκτητών ιδιωτικών σχολείων και φροντιστηρίων σε καθεστώς ΦΠΑ έως τις 16 Νοεμβρίου, δίνει το υπουργείο Οικονομικών με τροπολογία η οποία κατατέθηκε στη Βουλή και η οποία έρχεται να επικυρώσει τη σχετική προαναγγελία η οποία όμως δεν είχε νομική κάλυψη.

Με την ίδια τροπολογία, «σβήνουν» τυχόν πρόστιμα τα οποία επιβλήθηκαν ήδη από Δ.Ο.Υ σε υπόχρεους σε ΦΠΑ ( σε ιδιωτικά σχολεία κόπηκαν πρόστιμα μετά την εκπνοή της αρχικής παράτασης που είχε δοθεί με εγκύκλιο της ΓΓΔΕ) και διευκρινίζεται ότι εκπρόθεσμες δηλώσεις ΦΠΑ για περιόδους από 20 Ιουλίου έως 16 Νοεμβρίου υποβάλλονται χωρίς πρόστιμα έως το τέλος του μήνα ενώ στην ίδια προθεσμία καταβάλλεται και ο οφειλόμενος φόρος.

Η τροπολογία, ουδόλως σημαίνει πως θα επιβληθεί τελικά ο ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση. Κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν ότι συνεχίζουν να αναζητούνται ισοδύναμα, με επικρατέστερο το σενάριο κάλυψης μέρους των απαιτούμενων εσόδων από την αύξηση του κόστους κάθε στήλης ΚΙΝΟ στα πρακτορεία του ΟΠΑΠ.

Ουσιαστικά, πρόκειται για μια ακόμη παράταση - την 3η διαδοχική- η οποία όμως δεν αφορά σε αυτή καθ’ αυτή την επιβολή του φόρου αλλά στις υποχρεώσεις υποβολής των φορολογικών δηλώσεων. Εκτός από την προθεσμία της 16ης Νοεμβρίου, υπάρχει και αυτή της 23ης Νοεμβρίου μέχρι την οποία οι επιχειρήσεις του εκπαιδευτικού κλάδου θα μπορούν να υποβάλλουν τα συμπληρωματικά στοιχεία.

Τέλος, με την τροπολογία προβλέπεται η ακύρωση των προστίμων που ενδεχομένως έχουν επιβληθεί τώρα από τις εφορίες σε εταιρείες που δεν είχαν υποβάλει τις δηλώσεις μετάταξης.

Τελευταία τροποποίηση στις 23:17 - 04 Νοε 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.