ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μαξίμου: Ενώπιον θρίλερ με τα προαπαιτούμενα-Πονοκέφαλος με βουλευτές

15:00 - 06 Νοε 2015 | Πολιτική
Μαξίμου: Ενώπιον θρίλερ με τα προαπαιτούμενα-Πονοκέφαλος με βουλευτές
«Είπα ξείπα» λογική διαπνέει την κυβέρνηση στο μέτωπο των προαπαιτούμενων δείγμα της πίεσης που δέχεται από τους δανειστές αλλά και της προχειρότητας με την οποία διαχειρίζεται τα πράγματα.

Με τα συνεχή "πήγαινε - έλα" φόρων σε σειρά κλάδων να δημιουργούν αναστάτωση στην αγορά αλλά και αλγεινή εντύπωση για το επίπεδο ετοιμότητας την ελληνικής πλευράς η κυβέρνηση καλείται μέχρι τη Δευτέρα να έχει καταλήξει στα θέματα αγκάθια, ώστε να ξεκλειδώσει η δόση των 2 δις. ευρώ που είναι απαραίτητη για την κάλυψη ταμειακών αναγκών, αλλά και για να διαμορφώσει κλίμα εν όψει αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών. Όπως ανέφερε στο Reporter παράγοντας της διεθνούς αγοράς, η "κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει διαπιστευτήρια αξιοπιστίας τήρησης του προγράμματος εάν θέλει να προσελκύσει ξένους επενδυτές στις ΑΜΚ των τραπεζών που ήδη τρέχουν".

Με το EWG να τοποθετείται σε χρονικό σημείο που θα υπάρχει επαρκής προετοιμασία της Ελληνικής πλευράς, δηλαδή, μέσα στο Σαββατοκύριακο, θα πρέπει μέχρι και τα ξημερώματα της Δευτέρας να έχει βρεθεί λύση στο ζήτημα των πλειστηριασμών α’ κατοικίας. Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με όσα δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδης μέχρι σήμερα Παρασκευή θα λυθεί το θέμα του ΦΠΑ στην εκπαίδευση με σχετική διάταξη της κυβέρνησης.

Το μεγάλο αγκάθι παραμένει το θέμα της αναμόρφωσης του νόμου Κατσέλη που είναι πρόκριμα για το τι θα γίνει με το σύνολο των κόκκινων δανείων.  Το παζάρι μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών για τα όρια προστασίας της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς είναι σκληρό, αν και έχει καλυφθεί μεγάλο έδαφος.

"Στα στεγαστικά δάνεια οι δανειστές θέλουν να μειωθούν τα όρια προστασίας όχι όμως για να γίνουν πλειστηριασμοί αλλά για να αυξηθεί η πίεση ώστε να βγουν χρήματα από τα σεντούκια και να πληρωθούν υποχρεώσεις που κάποιοι τις "αμελούν" αναφέρει στο Reporter στέλεχος μεγάλου επενδυτικού οίκοι με γνώση της διαπραγμάτευσης και συμπληρώνει λέγοντας:  "Το  όριο  προστασίας σε επίπεδο  αντικειμενικής αξίας των 170 χιλιάδων οι θεσμοί το θεωρούν μεγάλο". Ωστόσο ο ίδιος επιμένει επιμένουν ότι το ζήτημα είναι τα επιχειρηματικά δάνεια κι όχι η πρώτη κατοικία. Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες ο  «έντιμος συμβιβασμός» πιθανόν να "κάτσει" μεταξύ 150.000 και 180.000 ευρώ.

Κοινοβουλευτικές παλινωδίες

Την ίδια ώρα που τα θέματα των τραπεζών καίνε και αποτελούν πρόκριμα αποκατάστασης κλίματος εμπιστοσύνης με τους θεσμούς, απαιτώντας περίτεχνους χειρισμούς λόγω των μεγάλων συμφερόντων που διακυβεύονται η εικόνα της κυβέρνησης Βουλής παραπέμπει σε σκηνικό σύμμετρων απειλών. Η  κυβέρνηση Τσίπρα 45 μέρες μετά τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου, με την υλοποίηση της συμφωνίας να κρίνεται μέτρο-μέτρο δοκιμάζει τα όριά της. Κι αυτό εν όψει πολύ πιο δύσκολων ψηφοφοριών για τα προαπαιτούμενα του Νοέμβρη (κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια, αγρότες, φορολογία και ασφαλιστικό).

Ήδη έχει δοθεί το σήμα από κάποιους βουλευτές. Πέραν του Νίκου Νικολόπουλου των ΑΝΕΛΛ από την χθεσινή ψηφοφορία του δεύτερο πακέτου προαπαιτουμένων απουσίαζε αδιευκρίνιστα και η βουλευτής Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ Χρυσούλα Κατσαβριά με αποτέλεσμα το πολυνομοσχέδιο επί της αρχής να συγκεντρώσει 153 ψήφους αντί 155, έναντι 118 "όχι" (ΝΔ, ΧΑ ΔΣ, ΚΚΕ και ΕΚ) και 9 "παρών" (ΠΟΤΑΜΙ).

Η απουσία της κ. Κατσαβριά αποτελεί έκπληξη από τη στιγμή που κανείς εντός της κυβερνητικής πλειοψηφίας δεν περίμενε απώλειες και φυσικά όλοι αναμένουν τώρα τις εξηγήσεις της, ενώ αίσθηση προκάλεσε και το γεγονός ότι η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ  Άννα Βαγενά καταψήφισε το άρθρο 53 που αφορούσε ρύθμιση για το Μέγαρο Μουσικής.

Το όλο μάλιστα πολιτικό κλίμα δηλητηριάζεται από την βίαιη επίθεση στον Γ. Κουμουτσάκο, βουλευτή της ΝΔ και τις αντεγκλήσεις για τη γενοκτονία των Ποντίων και τις δηλώσεις Φίλη. Ωστόσο η εικόνα της κυβερνητικής πλειοψηφίας πε΄ρα από τα θέματα αυτά που μόνο εντυπώσεις προκαλούν πλήττεται κύρια με το θέμα των προσφύγων όπου αναζητείται σοβαρότητα και αποτελεσματικότητα καθώς μάλιστα άπτεται και στα εθνικά ζητήματα πέρα από αυτά της ανθρωπιστικής κρίσης. Ήδη το όλο θέμα δημιουργεί δονήσεις με τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο να πιέζουν την κυβέρνηση Τσίπρα σε γήπεδο πολύ δύσκολο όπως αυτό των κυριαρχικών δικαιωμάτων. Κι αυτό την ώρα που οσονούπω το Κυπριακό ανοίγει με την επίσκεψη Κέρι στην Αθήνα και την προώθηση των δικοινοτικών συνομιλιών στη Λευκωσία.

Τις επόμενες εβδομάδες ουσιαστικά ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να βρει λύσεις σε καυτά ζητήματα, δηλαδή στο θέμα της υλοποίησης της συμφωνίας, του προσφυγικού και των νέων δεδομένων στην Κύπρο. εκεί θα φανεί εάν μπορεί να ελπίζει σε… "success story"!

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.