ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Παυλόπουλος:Δεν μπορεί να επιβιώσει στο πλαίσιο της ΕΕ συνομοσπονδιακό κράτος

16:06 - 13 Νοε 2015 | Πολιτική
Παυλόπουλος:Δεν μπορεί να επιβιώσει στο πλαίσιο της ΕΕ συνομοσπονδιακό κράτος
Ξεκάθαρα μηνύματα προς τη διεθνή κοινότητα και την Άγκυρα, αναφορικά με την ανάγκη τερματισμού της τουρκικής κατοχής και τη λύση του Κυπριακού, έστειλε από την Λευκωσία ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Στην συνάντηση του με τον προεδρεύοντα της Κυπριακής Δημοκρατίας, πρόεδρο της Βουλής, Γιαννάκη Ομήρου, ο κ. Παυλόπουλος τόνισε με τρόπο κατηγορηματικό ότι «δεν νοείται συνομοσπονδιακό κράτος, ιδίως από πλευράς ευρωπαϊκού δικαίου, γιατί συνομοσπονδιακό κράτος δεν μπορεί να επιβιώσει στο πλαίσιο της ΕΕ και της ευρωζώνης, και επομένως μόνο ένα ομοσπονδιακό κράτος θα ήταν ανεκτό, όπως π.χ. τα λοιπά ομοσπονδιακά κράτη της Ευρώπης, και δη ομοσπονδιακό κράτος το οποίο δημιουργείται ύστερα από επανένωση, γιατί δεν νοείται κανενός είδους επανίδρυση κυπριακού κράτους».

Ο Έλληνας Πρόεδρος κάλεσε την Τουρκία να δείξει τις καλές προθέσεις που διατείνεται ότι έχει, και έκανε σαφές ότι «δεν μπορούμε να διανοηθούμε οποιοδήποτε βήμα της Τουρκίας προς την ΕΕ χωρίς σεβασμό της ανεξαρτησίας και της κυριαρχία της Κύπρου». Αυτό, σημείωσε, δεν είναι αντεκδίκηση, αλλά εφαρμογή του ευρωπαϊκού δικαίου.

«Η συνέχιση της κατοχής της Κύπρου», επισήμανε, «αποτελεί όνειδος και σημαίνει κατάλυση των κανόνων του ΟΗΕ και πλήρη περιφρόνηση των δύο βασικών θεσμών, της Γενικής Συνέλευσης και του Συμβουλίου Ασφαλείας».

Επίσης, ο κ. Παυλόπουλος είπε πως σε ό,τι αφορά την ΕΕ τα πράγματα περιπλέκονται ακόμα περισσότερο, εξηγώντας πως όσο η Κύπρος, κράτος-μέλος ισότιμο της ΕΕ και της Ευρωζώνης, βρίσκεται υπό κατοχή, αυτό σημαίνει παραβίαση παραμέτρων του πρωτογενούς ευρωπαϊκού κεκτημένου, ιδίως μάλιστα υπό τη σημερινή συγκυρία παραβίασης ακόμα και των κανόνων που αφορούν τα σύνορα της Ευρώπης. Η Ευρώπη, υπέδειξε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, πρέπει να προστατεύει πολλαπλώς τα σύνορα της. «Με την αυθαίρετη τουρκική κατοχή η ίδια (η ΕΕ) δείχνει μια απίστευτη αδυναμία να υπερασπιστεί την ίδια της την υπόσταση», προσέθεσε.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας διαβεβαίωσε ότι δεν θα πάψει, με κάθε ευκαιρία, να επισημαίνει ότι η κατοχή της Κύπρου πρέπει να τελειώσει και η Ευρώπη πρέπει να πάψει να έχει στο έδαφος της στρατεύματα κατοχής.

Επίσης, επισήμανε ότι για τη λύση του Κυπριακού μόνο ένας τρόπος υπάρχει, οι διακοινοτικές συνομιλίες.

Η λύση, ανέφερε, πρέπει να διασφαλίζει την Κυπριακή Δημοκρατία ως κράτος κυρίαρχο στη διεθνή κοινότητα και ως κράτος που είναι πλήρες μέλος της ΕΕ και της ευρωζώνης. «Όχι θνησιγενές κράτος, οποιαδήποτε λύση που θα οδηγούσε σε ένα θνησιγενές κράτος θα παραβίαζε και το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο», τόνισε ο κ. Παυλόπουλος, υποδεικνύοντας ότι «οι βασικές παράμετροι αυτού του κράτους είναι πρώτον η ύπαρξη μιας και ενιαίας διεθνούς προσωπικότητας, δεύτερον η ύπαρξη μιας και ενιαίας κυριαρχίας, τρίτον η ύπαρξη μιας και μόνο ιθαγένειας και τέταρτον η δομή ενός κράτους που είναι είτε ενιαίο είτε το πολύ ομοσπονδιακό κράτος». Ένα κράτος με αυτά τα χαρακτηριστικά δεν μπορεί «να έχει ούτε εποίκους, ούτε στρατεύματα κατοχής και βεβαίως δεν είναι ανάγκη να έχει εγγυήτριες δυνάμεις», τόνισε.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.