ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Συμφωνήσαμε σε όλα»-Οι όροι για την προστασία της πρώτης κατοικίας

09:25 - 17 Νοε 2015 | Πολιτική
«Συμφωνήσαμε σε όλα»-Οι όροι για την προστασία της πρώτης κατοικίας
«Συμφωνήσαμε σε όλα τα προαπαιτούμενα», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, έπειτα από την ολοκλήρωση της μαραθώνιας συνάντησης με τους εκπροσώπους των θεσμών τα ξημερώματα της Τρίτης. Όσον αφορά στο ζήτημα της προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, η τελική συμφωνία καλύπτει περίπου το 60% των δανειοληπτών, ενώ το σχετικό νομοσχέδιο θα ψηφιστεί το βράδυ της Πέμπτης.

Στο αυριανό EuroWorking Group απλά θα υπάρξει ενημέρωση για την επίτευξη της συμφωνίας και ενα δεύτερο EWG την Παρασκευή θα βγάλει θετική εισήγηση προς το ΕSM για την εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, δεν είναι ξεκάθαρο ποτέ θα συνεδριάσει ο ESM για την εκταμιευςη των 10 δισ. διότι θα πρεπει πρώτα να κλείσουν τα βιβλία τους οι τράπεζες.

Όσον αγορά στη διαχείριση των "κόκκινων" δανείων, η νομοθέτηση θα γίνει τον Δεκέμβριο, καθώς εκεί εκκρεμούν διάφορα θέματα, μεταξύ των οποίων και το ποια δάνεια θα πωλούνται σε ξένα funds. Οπως ανέφερε κυβερνητική πηγή, δεν εχεί αποφασιστεί ακομη ποια δάνεια θα δίνονται στα funds. Δηλαδή αν θα είναι μόνο επιχειρηματικά, ή και στεγαστικά ή καταναλωτικά.

Σύμφωνα με πληροφοριες για τα επιχειρηματικά που θα δίνονται σε funds θα τεθεί κριτήριο το ύψος τους, αλλα και απο ποιον κλάδο της οικονομίας θα ειναι.

Εν τω μεταξύ, την Τετάρτη ξεκινούν με το κουαρτέτο οι συζητήσεις για τη δεύτερη λίστα που συνδέεται με το 1 δισ. ευρώ.

Η συμφωνία για την προστασία της κύριας κατοικίας

Σύμφωνα με τα όσα αποφασίστηκαν για την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, η συμφωνία προβλέπει κάλυψη περίπου του 60% των δανειοληπτών που θα υπαχθούν στον νόμο Κατσέλη, καθώς και προστασία "δύο ταχυτήτων".

Πρακτικά, οι δανειολήπτες θα χωρίζονται σε δύο ομάδες. Σε αυτούς που κατατάσσονται στα πολύ χαμηλά εισοδηματικά κριτήρια και σε αυτούς που ανήκουν στη «μεσαία» τάξη.

Στην πρώτη κατηγορία υπάγονται οφειλέτες που έχουν πρώτη κατοικία αντικειμενικής αξίας 170.000 ευρώ, και εισόδημα 8.180 ευρώ για άγαμο, 13.917 ευρώ για ζευγάρι, 3.361 ευρώ για κάθε τέκνο, και 20.639 δηλωθέν εισόδημα για μια τετραμελή οικογένεια. Η συγκεκριμένη κατηγορία προστατεύεται πλήρως από τον πλειστηριασμό. Τα δε δάνεια της κατηγορίας αντιπροσωπεύουν το 25% των κόκκινων στεγαστικών δανείων. Για την πλήρη στήριξη της συγκεκριμένης κατηγορίας η κυβέρνηση δεσμεύει από τον κρατικό προϋπολογισμό ποσό 100 εκατ. ευρώ, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για την αποπληρωμή της ελάχιστης δόσης στις περιπτώσεις των πολύ φτωχών και ανέργων εάν δεν μπορούν να μπορούν να καλύψουν τη δόση.

Για όσους δεν υπάγονται στην κατηγορία αυτή της ακραίας φτώχειας, δηλαδή για το υπόλοιπο 38%, η δόση θα καθορίζεται με βάση την εμπορική αξία του ακινήτου, η οποία θα είναι «κλειδωμένη» σε συνάρτηση με το εισόδημά του δανειολήπτη, το οποίο αναπροσαρμόζεται με βάση τη φορολογική δήλωση. Η διαδικασία θα γίνεται με εξωδικαστικό συμβιβασμό. Σε αυτή την κατηγορία μπορούν να υπαχθούν οφειλέτες που έχουν πρώτη κατοικία αντικειμενικής αξίας 230.000 ευρώ, και εισόδημα έως 35.086 ευρώ δηλωθέν εισόδημα για μια τεττραμελή οικογένεια 13.906 ευρώ για ένα άτομο και 23.659 για ένα ζευγάρι.

Πιθανό το κούρεμα χρεών

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συμφωνία προβλέπει και πιθανό "κούρεμα" χρεών. Αυτό θα γίνεται στην περίπτωση που η εμπορική αξία του ακινήτου είναι χαμηλότερη από την αντικειμενική. Δηλαδή στην περίπτωση που ένα ακίνητο έχει αντικειμενική αξία 200.000 ευρώ και σήμερα η εμπορική του έχει πέσει στα 170.000 ευρώ, οι 30.000 ευρώ θα διαγραφούν, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 09:40 - 17 Νοε 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.