ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χαμηλές προσδοκίες για το ταξίδι Τσίπρα στην Τουρκία

14:09 - 17 Νοε 2015 | Πολιτική
Χαμηλές προσδοκίες για το ταξίδι Τσίπρα στην Τουρκία
Η φοβική αναδίπλωση της Ευρώπης μετά το λουτρό αίματος στο Παρίσι την περασμένη Παρασκευή, υποχρεώνει σε υποστολή των υψηλών προσδοκιών που καλλιεργήθηκαν ενόψει της επίσημης επίσκεψης του πρωθυπουργού στην Τουρκία, η οποία αναβαθμισμένη από την προσφυγική κρίση, διαπραγματεύεται από θέση ισχύος τη συμβολή της στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

Στο Μαξίμου αντιλαμβάνονται ότι το Κουρδικό ζήτημα αναδεικνύεται αίφνης στην κρισιμότερη ίσως παράμετρο του ζητήματος. Και αυτό γιατί, η επιδίωξη της Άγκυρας για τη δημιουργία μιας εκτενούς ζώνης ασφαλείας υπό την επιτήρηση των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στα Βόρεια σύνορα της Συρίας και σε περιοχές όπου διόλου συμπτωματικά διαβιούν συμπαγείς κουρδικοί πληθυσμοί, προσκρούει στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ, για την αναγνώριση κουρδικής κρατικής οντότητας στα ίδια εδάφη.

Σε κάθε περίπτωση, η Τουρκία είναι εκείνη η οποία ανοιγοκλείνοντας την στρόφιγγα, έχει την αποκλειστική δυνατότητα να ελέγχει τις προσφυγικές ροές, γεγονός που σε συνδυασμό με την συντηρητική στροφή της Ευρώπης η οποία δίνει πλέον προτεραιότητα στα θέματα ασφάλειας, εγκυμονεί τον κίνδυνο να εγκλωβιστούν στην Ελλάδα εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες, «γονατίζοντας» τις οριακές αντοχές της χώρας.

Στο πλαίσιο αυτό, το κορυφαίο θέμα στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου, θα είναι να πειστεί η Ευρώπη εν πρώτοις και να πιεστεί η Τουρκία στη συνέχεια προκειμένου να αποδεχθεί την εγκατάσταση στο έδαφός της, ως πύλη εισόδου των προσφύγων, των κέντρων καταγραφής και ταυτοποίησης από τα οποία θα γίνεται η μετεγκατάσταση στις χώρες υποδοχής, αποσυμπιέζοντας έτσι την ένταση στο Αιγαίο.

Ο κ. Τσίπρας θα μεταβεί στην Άγκυρα με αρκετά «δώρα» στις αποσκευές του, χωρίς όμως να είναι βέβαιο πόσα «αντίδωρα» θα εξασφαλίσει. Ο πρωθυπουργός είναι έτοιμος να συναινέσει τόσο στην χρηματοδότηση ύψους 3 δις ευρώ στην Τουρκία υπό τον όρο να εξαλείψει τα σκοπίμως ανεξέλεγκτα κυκλώματα διακίνησης ανθρώπων, όσο και στην χορήγηση βίζας σε Τούρκους υπηκόους, σε περίπτωση που η Ε.Ε συμφωνήσει με την Άγκυρα για τις προϋποθέσεις επανεισδοχής.

Τα διμερή ζητήματα, αναμένεται να περάσουν σε υποδεέστερη μοίρα, καθώς δεν υπάρχει ρεαλιστικό έδαφος για οποιαδήποτε πρόοδο, ενώ στο ζήτημα της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας, ο πρωθυπουργός θα ξεκαθαρίσει ότι η Αθήνα θα συγκατατεθεί με γνώμονα όμως τα συμφέροντα της Κύπρου.

Το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού

Ο πρωθυπουργός θα αναχωρήσει το απόγευμα στις 4μ.μ. για την Κωνσταντινούπολη όπου θα έχει συνάντηση με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο ενώ στη συνέχεια θα παρακολουθήσει από κοινού με τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου τον φιλικό αγώνα Ελλάδας – Τουρκίας, το οποίο δεν θα μεταδοθεί τηλεοπτικώς.

Την Τετάρτη θα μεταβεί στην Άγκυρα, όπου θα συναντηθεί με τον Αχμέτ Νταβούτογλου και αργότερα, νωρίς το βράδυ της Τετάρτης θα συναντήσει εκτός Πρωτοκόλλου τον τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν.

Τον πρωθυπουργό θα συνοδεύσουν στο ταξίδι του ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Γιάννης Μουζάλας, η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης (μόνο μέχρι το Φανάρι) και ο διπλωματικός σύμβουλος του κ. Τσίπρα, Βαγγέλης Καλπαδάκης.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.