ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τσίπρας στην Άγκυρα: Με ποιες θέσεις προσέρχεται η Ελλάδα

10:41 - 18 Νοε 2015 | Πολιτική
Τσίπρας στην Άγκυρα: Με ποιες θέσεις προσέρχεται η Ελλάδα
Μετά τις στιγμές... χαλάρωσης στο φιλικό παιχνίδι της Εθνικής Ελλάδος με την Τουρκία στο πλευρό του Τούρκου ομολόγου του, Αχμέτ Νταβούτογλου και τον βαθμό που απέσπασε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, τώρα ετοιμάζεται να περάσει το «ναρκοπέδιο» της Άγκυρας.

Σήμερα το μεσημέρι, ο Ο Αλέξης Τσίπρας ταξιδεύει στην Άγκυρα για τις κρίσιμες συνομιλίες με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον πρωθυπουργό, Αχμέτ Νταβούτογλου για το προσφυγικό στη σκιά των πολύνεκρων τρομοκρατικών χτυπημάτων από τζιχαντιστές στο Παρίσι.

Στόχος του Έλληνα Πρωθυπουργού, που συνοδεύεται από τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και τον αναπληρωτή υπουργό, Νίκο Ξυδάκη, είναι η προώθηση των αποφάσεων της ΕΕ για την διαχείριση των προσφυγικών ροών στην πηγή τους, δηλαδή τα τουρκικά παράλια. Από την πλευρά του κυβερνητικού επιτελείου στόχος είναι παράλληλα να υπογραμμιστεί ο διαμεσολαβητικός ρόλος της Αθήνας μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας, ώστε να αναβαθμιστεί η γεωπολιτικός ρόλος της Αθήνας και να μην καταστεί το προσφυγικό ένα διμερές ζήτημα αλλά αντιθέτως να αναβαθμιστεί έτι περαιτέρω.

Ο κ. Τσίπρας θα έχει ως βασική γραμμή του την ανάγκη για τη δημιουργία hot spots στα τουρκικά παράλια ώστε να αποφεύγονται τα ναυάγια που έχουν μετατρέψει το ανατολικό Αιγαίο σε υγρό τάφο και την ανάγκη για την εξάρθρωση των κυκλωμάτων δουλεμπορίας, που διοχετεύουν χιλιάδες πρόσφυγες καθημερινά στο Αιγαίο.

Πέραν αυτού, τις λεπτές ισορροπίες στο ζήτημα των κοινών περιπολιών στο Αιγαίο θα επιχειρήσει να τηρήσει ο κ. Τσίπρας, την ώρα που ελλοχεύει ο κίνδυνος να αυξηθούν εκ νέου οι ευρωπαϊκές πιέσεις μετά την έκρηξη τζιχαντιστικής τρομοκρατίας, κάτι το οποίο ευνοεί τις τουρκικές θέσεις για το Αιγαίο, αφήνοντάς τους περιθώρια για να εγείρουν ζητήματα αλλαγής του status quo.

Τι θέλει η Άγκυρα

Από την πλευρά της η Άγκυρα, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να είναι γεωπολιτικά ενισχυμένος με τις τελευταίες εξελίξεις και την επανεκλογή του, για να στις ευρωπαϊκές εκκλήσεις και προτάσεις επιζητά ισχυρά ανταλλάγματα από την Ευρώπη, όπως οικονομικά κονδύλια, βίζα για όλους τους Τούρκους πολίτες και επίσπευση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της γείτονος.

Επί τάπητος θα τεθεί και το Κυπριακό, όπως και η αναβάθμιση των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) μεταξύ των δύο χωρών.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, οι σημερινές επαφές «θα είναι μια ευκαιρία για αναζωογόνηση των διμερών σχέσεων και για συνεργασία στη βάση του διεθνούς δικαίου σε μια εποχή που κύριο ζήτημα είναι η προσφυγική κρίση», όπως αναφέρει ο ίδιος σε άρθρο του που δημοσιεύεται στην αγγλόφωνη έκδοση της τουρκικής εφημερίδας "Σαμπάχ".

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.