ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τσίπρας - Νταβούτογλου: «Να σταματήσει η ανθρωποθυσία στο Αιγαίο» - «Θέλουμε φιλία με την Ελλάδα»

15:20 - 18 Νοε 2015 | Πολιτική
Τσίπρας - Νταβούτογλου: «Να σταματήσει η ανθρωποθυσία στο Αιγαίο» - «Θέλουμε φιλία με την Ελλάδα»
Την ανάγκη Ελλάδα και Τουρκία να βρουν έναν τρόπο να αντιμετωπίσουν από κοινού το προσφυγικό πρόβλημα, που δεν είναι ούτε τουρκικό ούτε ελληνικό, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεών του με τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου στην Άγκυρα.

Λίγο μετά τις δώδεκα το μεσημέρι ξεκίνησε στο πρωθυπουργικό μέγαρο στην Άγκυρα, η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Αχμέτ Νταβούτογλου. Ακολούθησε συνάντηση των αντιπροσωπειών των δύο χωρών με επικεφαλής τους δύο πρωθυπουργούς.

Στη συνέντευξη Τύπου που δίνουν οι δύο πρωθυπουργοί μετά την ολοκλήρωση των διμερών συνομιλιών, ο Αχμέτ Νταβούτογλου ανακοίνωσε ότι την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί συνάντηση των υπουργικών συμβουλίων των δύο χωρών στην Τουρκία.

Όπως είπε ο κ. Τσίπρας, η Τουρκία έχει σηκώσει ένα δυσβάσταχτο βάρος προσφυγικών ροών, ταυτόχρονα η Ελλαδα έχει δεχθεί τεράστιες ροές προσφύγων και τόνισε ότι χρειαζόμαστε περισσότερα βήματα συντονισμού και συνεννόησης ώστε να χτυπήσουμε αποτελεσματικά τα δίκτυα των διακινητών.

«Είναι ανθρωπιστική μας υποχρέωση να σταματήσει η ανθρωποθυσία στα νησιά του Αιγαίου» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός.

Είναι ανθρωπιστική μας υποχρέωση να σταματήσουμε τα ναυάγια στο Αιγαίο, συνέχισε ο κ. Τσίπρας και υπογράμμισε ότι καμία χώρα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της το προσφυγικό πρόβλημα. «Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικές οι συνομιλίες της Ε.Ε. με την Τουρκία» διευκρίνησε.

«Πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειες για ένα ουσιαστικό αποτέλεσμα, αλλά και η Ε.Ε. πρέπει να αναλογιστεί την ευθύνη της και να αναλάβει μέρος του βάρους που της αναλογεί» υπογράμμισε.

Ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε ότι αποφασίστηκε η συνεργασία των ακτοφυλακών Ελλάδας και Τουρκίας καθώς και η ανάπτυξη της συνεργασίας μέσω επιτροπών, με συναντήσεις που, όπως είπε, θα αρχίσουν συναντήσεις άμεσα.

Ο Πρωθυπουργός ενέταξε το προσφυγικό και τον θρησκευτικό φανατισμό στις προκλήσεις και τις απειλές, που, όπως είπε, πρέπει να αντιμετωπίσουν οι δύο χώρες.

Η επίσκεψη μου γίνεται σε μια κρίσιμη στιγμή με ενδιαφέρουσες και ανησυχητικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, σημείωσε και εκτίμησε ότι «η επίσκεψη αυτή σηματοδοτεί έναρξη ενός νέου ελπιδοφόρου κύκλου στις σχέσεις των δύο χωρών, που ευελπιστούμε μέσα από εποικοδομητικό διάλογο για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της εποχής μας».

Για τα ελληνοτουρκικά

Ο Πρωθυπουγός πρόσθεσε ότι οι δύο χώρες έχουν κοινά συμφέροντα, «δεν παραγνωρίζουμε όμως ότι υπάρχουν και ανοιχτά θέματα, που πρέπει να συζητιούνται με ειλικρίνεια και να υπάρχει σύνθεση».

«Έχουμε έναν κοινό ορίζοντα τεσσάρων ετών, αλλά πρέπει να κάνουμε γρήγορα» τόνισε ο κ. Τσίπρας, αναφερόμενος στα προβλήματα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Για το Κυπριακό

Σχετικά με το Κυπριακό, ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι θα πρέπει να ενθαρρύνουμε τις προσπάθειες για μία δίκαιη και βιώσιμη λύση. 

«Είμαστε μπροστά σε μία ευκαιρία, αλλά η λύση θα πρέπει να είναι στα πλαίσια των διεθνών κανόνων» συμπλήρωσε και υπογράμμισε ότι επιθυμούμε μία λύση χωρίς τρίτους εγγυητές, εντός ενός πλαισίου ασφαλείας που θα διασφαλίσουμε.

Ο κ. Τσίπρας διαμήνυσε ότι μόνο μέσα από το διάλογο θα μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε τα διμερή θέματα, ενώ σχετικά με το Αιγαίο, εξήγησε ότι επιδιώκουμε μία λύση για την ασφάλεια και τη συνεργασία.

«Κοινή μας αντίληψη είναι ότι το Αιγαίο πρέπει να είναι μία θάλασσα εμπορίου, πολιτισμού και τουρισμού. Οι δύο λαοί έχουν μόνο να κερδίσουν, εάν συνεργαστούμε» πρόσθεσε.

Για τους μουσουλμάνους της Θράκης και τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις

Σε ερώτηση για τους μουσουλμάνους της Θράκης, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η Θράκη είναι παράδειγμα ειρηνικής και δημιουργικής συνύπαρξης των πολιτισμών, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε και σε δημιουργία τεμένους και στην Αθήνα.

Ερωτηθείς για τα κεφάλαια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Άγκυρας, που έχουν μπλοκαριστεί από την κυπριακή πλευρά, ο Πρωθυπουργός σημείωσε πως η Ελλάδα είναι αρωγός στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, στο βαθμό που θα γίνουν τα απαραίτητα βήματα και θα εκπληρωθούν οι όροι.

«Είμαστε θετικοί στην έναρξη των κεφαλαίων, δεν θέλουμε όμως τα κεφάλαια να κλείσουν στο πόδι» συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

Νταβούτογλου: Είμαστε και οι δυο χώρες θύματα του προσφυγικού

Στις δηλώσεις του, ο Τούρκος πρωθυπουργός ξεκίνησε υπογραμμίζοντας ότι οι δυο χώρες έχουν κοινό μέλλον και κοινή θέση - αναφερόμενος στο ζήτημα των σεισμών, καθώς προ δυο ημερών έγινε μεγάλη σεισμική δόνηση και στη θάλασσα του Μαρμαρά. 

«Γειτνίαση και φιλία μεταξύ των δύο χωρών»

Τόνισε ότι υπάρχει μεταξύ των δυο χωρών σταθερή γειτνίαση και φιλία. Εμπιστεύομαι τον κύριο Τσίπρα, έχουμε ειλικρινή διάλογο, σημείωσε.

Ο κ. Νταβούτογλου υπογράμμισε ότι θα πρέπει να οικοδομηθούν περαιτέρω οι σχέσεις των δυο χωρών στους τομείς του τουρισμού, του εμπορίου, της ενέργειας και των μεταφορών. «Θα πρέπει να επανενώσουμε τις βασικές και θεμελιακές σχέσεις μας.», σημείωσε. Πρόσθεσε ότι θα πρέπει σύντομα να δημιουργηθεί και ένα τρένο που θα ενώνει την Κωνσταντινούπολη με την Αθήνα.

Τι είπε για κυπριακό και ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, τόνισε ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, έχουμε κοινές θετικές προσεγγίσεις.

Σε σχέση με την ενταξιακή προσπάθεια της Τουρκίας, σημείωσε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να μας υποστηρίξει στην ενταξιακή πολιτική μας στην Ε.Ε. «Πιστεύω ότι στο εγγύς μέλλον θα αυξηθεί τη στήριξη. Η ένταξή μας θα συνεισφέρει στην Ευρωπαϊκή Ένωση», τόνισε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Σε σχέση με το προσφυγικό, τόνισε την ανάγκη μεγαλύτερης συνεργασίας των δυο χωρών, ξεκαθαρίζοντας πάντως ότι το πρόβλημα δεν είναι πρόβλημα της Τουρκίας ή της Ελλάδας. «Στη Συρία υπάρχει καθεστώς βίας. Εάν δεν υπήρχε καθεστώς βίας δεν θα εγκατέλειπαν την πατρίδα τους. Δεν είναι πρόβλημα της Τουρκίας ή της Ελλάδας. Δεν έχουμε καμία ευθύνη. Η παγκόσμια κοινή γνώμη έχει εναποθέσει στους δικούς μας ώμους το πρόβλημα. Δεν θα το επωμιστεί η Τουρκία ή η Ελλάδα. Είμαστε θύματα όπως και οι πρόσφυγες.», τόνισε χαρακτηριστικά.

Σε σχέση με τα όσα συζητήθηκαν, τόνισε ότι αποφασίστηκε τεχνικά να συνεργαστούμε με τις ακτοφυλακές, για να μπορέσουμε να εμποδίσουμε τη μεγάλη ανθρωπιστική τραγωδία. Τα υπουργεία θα πρέπει να δημιουργήσουν κοινές επιτροπές που θα συνεργαστούν σε αυτό το θέμα.

Τέλος, σημείωσε ότι το Φεβρουάριο θα επαναληφθούν οι συνομιλίες των δυο χωρών, εκφράζοντας και την πρόθεση να επισκεφθεί την Ελλάδα.

 

Τελευταία τροποποίηση στις 18:03 - 18 Νοε 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.