ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στο προσκήνιο και τα εργασιακά- Συνάντηση Κατρούγκαλου με διευθυντή ILO

13:05 - 26 Νοε 2015 | Πολιτική
Στο προσκήνιο και τα εργασιακά- Συνάντηση Κατρούγκαλου με διευθυντή ILO
Στην πρόθεση και των δύο πλευρών να συμμετάσχει το ILO ως στρατηγικός σύμμαχος στην προσπάθεια της χώρας για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού όσο και σε μια σειρά άλλων θεμάτων, όπως τα προγράμματα απασχόλησης και η κοινωνική οικονομία, συμφώνησαν ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος και ο Γενικός Διευθυντής του ILO Γκάι Ράιντερ.

Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκε και το θέμα του εργασιακού, με έμφαση στο θέμα των ομαδικών απολύσεων, του συνδικαλιστικού νόμου, της κύρηξης απεργιών, αλλά και της περαιτέρω ενίσχυσης της ευελιξίας στην εγχώρια αγορά εργασίας.

Να σημειωθεί ότι στη συνάντηση της περασμένης εβδομάδας με τους επικεφαλής των δανειστών συμφωνήθηκε η σύσταση επιτροπής εμπειρογνωμόνων με βασικό έργο την επανεξέταση της εργασιακής νομοθεσίας που ισχύει στην Ελλάδα. Η επιτροπή αυτή θα απαρτίζεται από τέσσερα μέλη από την ελληνική πλευρά και τέσσερα από την πλευρά των δανειστών.

Η ελληνική πλευρά επιδιώκει την εμπλοκή στη διαδικασία του ILO, καθώς και της Επιτροπής Απασχόλησης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κάτι με το οποίο ωστόσο διαφωνούν οι θεσμοί, οι οποίοι προκρίνουν την έναρξη των διαβουλεύσεων με γνώμονα τις προτάσεις του ΟΟΣΑ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Όπως ανέφερε ο Ράιντερ κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο αποδίδει μεγάλη σημασία στον κοινωνικό διάλογο, όχι μόνο μεταξύ της κυβέρνησης αλλά και των κοινωνικών εταίρων, τους οποίους στις συναντήσεις που θα έχει μέσα στην ημέρα θα καλέσει να συνεργαστούν.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, επεσήμανε τον καθοριστικό ρόλο που έπαιξε το ILO τα τελευταία χρόνια στο πλαίσιο του καταστατικού της ρόλου. Όπως είπε μάλιστα, ο ILO, βάσει του τρίτου Μνημονίου, θα αποτελέσει τον «διαιτητή» μεταξύ των δανειστών και της ελληνικής κυβέρνησης, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι θα είναι σημαντική η συμβολή του στην επιστροφή των εργασιακών σχέσεων στην κανονικότητα που επιβάλουν οι διεθνείς «καλές πρακτικές».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.