ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών: Ξεκίνησαν οι αφίξεις-Σε εξέλιξη η σύσκεψη

10:49 - 28 Νοε 2015 | Πολιτική
Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών: Ξεκίνησαν οι αφίξεις-Σε εξέλιξη η σύσκεψη
Σταύρος Θεοδωράκης, Φώφη Γεννηματά και Βασίλης Λεβέντης ήταν οι τρεις πρώτοι πολιτικοί αρχηγοί που έφτασαν στο Προεδρικό Μέγαρο στις 12 το μεσημέρι για το προγραμματισμένο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, ύστερα από πρόσκληση που απηύθυνε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προς τους πολιτικούς αρχηγούς.

Αμέσως μετά, με ελάχιστα λεπτά διαφορά, έφτασε στο κτήριο της Ηρώδου Αττικού ο Γιάννης Πλακιωτάκης συνοδευόμενος από τον Γιάννη Βρούτση και τον Γιώργο Κουμουτσάκο.

Η ατζέντα του συμβουλίου θα είναι το ασφαλιστικό, το προσφυγικό και η συνταγματική αναθεώρηση.

Παρά την σχετική ενημέρωση του πρωθυπουργού προς τους υπόλοιπους αρχηγούς των κομμάτων σχετικά με τα θέματα που θα μπουν στο τραπέζι, κανείς δεν γνωρίζει τι ακριβώς θα συζητηθεί, αφού ήδη υπάρχουν αντιρρήσεις για το κατά πόσο θα πρέπει να υπάρξει ανταλλαγή απόψεων στο Προεδρικό Μέγαρο για το ασφαλιστικό, αλλά και για την συνταγματική αναθεώρηση.

Η κυβέρνηση μετά από χθεσινή δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη κατέστησε σαφές ότι δεν βρίσκεται στις προθέσεις του πρωθυπουργού η λήψη συγκεκριμένων αποφάσεων, αλλά μια ανταλλαγή απόψεων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου, ο κ. Τσίπρας είπε στους αρχηγούς τηλεφωνικά ότι η κυβέρνηση επιδιώκει συντεταγμένο εθνικό διάλογο και καταγραφή απόψεων, χωρίς να θέτει ως προαπαιτούμενο τη συναίνεσή τους. Ωστόσο, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι είναι επιθυμητή η σύνθεση εφόσον διαπιστωθεί ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό.
Επίθεση στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, εξαπολύουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με αφορμή την πρότασή του για σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, την οποία τους απηύθυνε και επίσημα σήμερα μέσω τηλεφώνου. Το ραντεβού των επικεφαλής των κομμάτων έκλεισε για τις 12 το μεσημέρι του Σαββάτου, ενώ θα επικεντρωθεί στο προσφυγικό, το ασφαλιστικό και τη συνταγματική αναθεώρηση.

Οι αντιδράσεις των πολιτικών αρχηγών

Έπειτα από την επικοινωνία που είχε με τον κ. Τσίπρα, ο μεταβατικός πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Πλακιωτάκης, εξαπέλυσε επίθεση στον πρωθυπουργό. «Ο κ. Τσίπρας με την κίνησή του αυτή, παρά τη νωπή λαϊκή εντολή που έχει, δηλώνει την αδυναμία του να κυβερνήσει και να υλοποιήσει τις ψεύτικες υποσχέσεις, που έδωσε προ διμήνου στον ελληνικό λαό», ανέφερε σε δήλωσή του.

«Η Νέα Δημοκρατία, ως σοβαρό και υπεύθυνο κόμμα, θα ανταποκριθεί στο θεσμικό της ρόλο και εγώ ως Πρόεδρός της, θα παραβρεθώ στο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών. Η συμμετοχή μου όμως, δεν θα πρέπει να εκληφθεί ως στήριξη στα τερτίπια και τους τακτικισμούς του κ. Τσίπρα», σημείωσε.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, εξέφρασε την άρνησή της να συζητήσει το θέμα του ασφαλιστικού στην σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, αλλά δέχτηκε να συμμετάσχει στη συζήτηση για το ασφαλιστικό.

Αναφορικά με το ασφαλιστικό, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι μπορεί να γίνει μια τέτοια συζήτηση σε ένα άλλο πλαίσιο, όπως σε μια προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή ή σε μια ενημέρωση από τον αρμόδιο υπουργό, όχι όμως σε συμβούλιο πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

«Αν ήθελες να μας ενημερώσεις για το ασφαλιστικό θα μπορούσες να το κάνεις στη Βουλή με προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση ή στην ΟΚΕ (Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή).

Γι' αυτό και δεν θα συμμετάσχω σε τέτοια συζήτηση» είπε κατά πληροφορίες η κυρία Γεννηματά στον κ. Τσίπρα αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα αποχωρήσει από την σύσκεψη όταν η συζήτηση πάει στο ασφαλιστικό.

Από τη δική του πλευρά ο πρόεδρος του κόμματος Το Ποτάμι Σταύρος Θεοδωράκης θα προσέλθει στο συμβούλιο αναμένοντας συγκεκριμένες προτάσεις από τον κ. Τσίπρα σε ό,τι αφορά το ακανθώδες θέμα του ασφαλιστικού.

Τέλος ο Βασίλης Λεβέντης της Ένωσης Κεντρώων άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο σύμπλευσης με την κυβέρνηση, εφ’ όσον επέλθει συμφωνία στις 9 προτάσεις του κόμματός του.

Τελευταία τροποποίηση στις 13:10 - 28 Νοε 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.