ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΝΔ: Ισχυρές ενδείξεις πολιτικού αυτισμού

09:18 - 02 Δεκ 2015 | Πολιτική
ΝΔ: Ισχυρές ενδείξεις πολιτικού αυτισμού
Ο μαρτυρικός ανήφορος ή για να ακριβολογούμε ο κατήφορος της ΝΔ προς την αυτογελοιοποίηση και τον πολιτικό απομονωτισμό, συνεχίζεται δίχως τέλος.

Απτόητοι από την οργή που προκαλούν στις κουρασμένες λεγεώνες της παράταξης οι τέσσερις διεκδικητές του θρόνου και οι κομματικοί τιμαριούχοι που συνασπίζονται κρυφά ή φανερά στο πλευρό τους, επιμένουν σε μια άγονη μάχη που έχει χάσει προ πολλού τη σοβαρότητά της.

Η κοινή γνώμη της χώρας, όπως σχολιάζουν στην πολιτική αγορά, παρακολουθεί αμήχανη μια (συγ)κυβέρνηση που κατατρύχεται από την ανασφάλεια των εύθραυστων κοινοβουλευτικών ισορροπιών, ανίκανη ακόμα και τώρα να χαράξει εθνικό σχέδιο ανάπτυξης για την αντιμετώπιση της ανεργίας.

Και την ίδια στιγμή, διασκεδάζει με την περιδίνηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία αδυνατεί να διοργανώσει αξιόπιστες και αδιάβλητες εσωκομματικές εκλογές.

Εκλογές μετά τα κάλαντα (σ.σ: μήπως και βρεθούν χρήματα…)

Όλα δείχνουν ότι οι κάλπες στη ΝΔ μετατίθενται για το νέο έτος. Η συνεδρίαση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής που ήταν προγραμματισμένη για το βράδυ της Τρίτης αναβλήθηκε, επειδή τίποτε μέχρι στιγμής δεν είναι ξεκάθαρο γύρω από τον αριθμό των εταιρειών που ενδιαφέρονται να αναλάβουν την διεκπεραίωση των πανελλαδικών εκλογών. 

Λεφτά δεν υπάρχουν στην χρεοκοπημένη ΝΔ και όλα εξαρτώνται από την καλή προαίρεση της εταιρείας που θα δεχθεί, αν θα δεχθεί, να κάνει κάποιο σκόντο. Όλα του γάμου δύσκολα…

Ο χρόνος λιγοστεύει και αν δεν αλλάξει η τροπή των πραγμάτων η 13η Δεκεμβρίου θα παραμείνει ένα… ιδεατό ορόσημο, με την 10η Ιανουαρίου πλέον να προβάλλει σαν ο επόμενος (χαμένος και αυτός;) σταθμός.

Ποιοι θέλουν κάλπες τώρα και ποιοι όχι

Παραδόξως η χρονική μετάθεση της διαδικασίας, φαίνεται πως ικανοποιεί προεχόντως, την πλευρά του Β. Μεϊμαράκη και των βουλευτών που τον στηρίζουν, λέγοντας ότι αυτό που προέχει είναι να διασφαλιστεί η εγκυρότητα των εκλογών, ενώ στην ίδια άποψη εμφανίζεται να προσχωρεί και ο Κυρ. Μητσοτάκης.

Αντίθετα, «εκλογές εδώ και τώρα» ζητούν οι Απ. Τζιτζικώστας και Αδ. Γεωργιάδης, σε μια εμφανή προσπάθεια να δρέψουν και την απογοήτευση αλλά και τον θυμό της οργανωμένης και μη βάσης.

Εμφανώς εκνευρισμένος μετά τη συνεδρίαση της γαλάζιας Κ.Ο ο Περιφερειάρχης, δήλωσε «Όποιος δεν θέλει εκλογές ας το πει ανοικτά. Εκλογές στις 13 Δεκεμβρίου, γιατί κινδυνεύει η ενότητα της παράταξης. Η βάση του κόμματος βράζει και ο τόπος χρειάζεται αντιπολίτευση».

Με τη σειρά του ο Μ. Βαρβιτσιώτης, εξομολογήθηκε σε δημοσιογράφους: «Δεν μπορεί να γελοιοποιούμαστε σε τέτοιο βαθμό. Πριν μια εβδομάδα συνεδρίασε πάλι η Κ.Ο. και από τότε δεν έχει γίνει τίποτα».

Η στάση τους είναι πιθανόν να σχετίζεται με την πληροφορία που δημοσίευσε το «Βήμα της Κυριακής», σύμφωνα με την οποία «σε ορισμένα πολιτικά γραφεία συζητείται το σενάριο, εάν δεν γίνουν εκλογές τελικά, αμέσως μετά τις εορτές, να πρωτοστατήσουν κεντρικά στελέχη στην ανάληψη πολιτικής πρωτοβουλίας, ώστε να επιλεγεί, μέσα από μια ευρύτερη κομματική διαδικασία (π.χ. συνέδριο) ένα κορυφαίο στέλεχος για να παραμείνει στο τιμόνι της ΝΔ, λόγω και των εξελίξεων στη χώρα και στην ευρύτερη περιοχή, έως το καλοκαίρι, οπότε και να γίνει τακτικό συνέδριο και εκλογή του νέου προέδρου».

Στο κλίμα αυτό, 20 βουλευτές και δύο ευρωβουλευτίνες, ζητούν μεταξύ άλλων, την επίσπευση των εκλογών, ενεργό ρόλο της Κ.Ο και συνάντηση των τεσσάρων. Το γεγονός ότι αξιώνουν την τήρηση ενός κώδικα αυτοσεβασμού και αυτοσυγκράτησης, αποκαλύπτει εύγλωττα σε ποιο οριακό σημείο έχουν οδηγηθεί τα πράγματα… 

Γιώργος Χατζηδημητρίου

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.