ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Έξοδος της Ελλάδας από τη ζώνη Σένγκεν: Διαψεύδει η κυβέρνηση

10:56 - 03 Δεκ 2015 | Πολιτική
Έξοδος της Ελλάδας από τη ζώνη Σένγκεν: Διαψεύδει η κυβέρνηση
Πολλά δημοσιεύματα του ευρωπαϊκού Τύπου εμφανίζουν την Ελλαδα να απειλείται με έξοδο από τη ζώνη του Σένγκεν, λόγω της αδυναμίας της να ελέγξει τα σύνορά της.

Μπορεί η κυβέρνηση να χαρακτήρισε, μέσω της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη, "αναληθή" τα δημοσιεύματα που αναπαράγονται το τελευταίο διάστημα, τονίζοντας ότι «στο πλαίσιο της ΕΕ ουδέποτε έχει τεθεί ζήτημα εξόδου της Ελλάδος από τη Συνθήκη Σένγκεν», αλλά στις Βρυξέλλες κοινοτικός Επίτροπος δήλωσε πως "όλοι κατανοούν τη δύσκολη κατάσταση στην Ελλάδα και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Επιτροπή και ευρωπαϊκά κράτη είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν τις ελληνικές αρχές να διαφυλάξουν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ".

 

Στο μεταξύ στη συνέντευξη Τύπου, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Γίρκι Κατάινεν ερωτηθείς αν και κατά πόσο ευσταθούν τα δημοσιεύματα περί ενδεχόμενης εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη Σενγκεν και αν το θέμα συζητήθηκε χθες στο Κολέγιο των Επιτρόπων απάντησε τα εξής: «Δεν είχαμε σχετική συζήτηση στο Κολέγιο των Επιτρόπων, τουλάχιστον κατά την παρουσία μου. Όλοι κατανοούν τη δύσκολη κατάσταση στην Ελλάδα και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Επιτροπή και κράτη μέλη της ΕΕ είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν τις ελληνικές αρχές να διαφυλάξουν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.

 

Είναι πολύ σημαντικό για την ενότητα της Ευρώπης και για τον χώρο Σένγκεν και ελπίζω πραγματικά ότι μπορούμε να συνεργαστούμε στενά με τις ελληνικές αρχές, ώστε να διασφαλίσουμε ότι οι ελευθερίες που απολαμβάνουν οι Ευρωπαίοι μπορούν να διατηρηθούν. Αυτό είναι δυνατό μόνο αν μπορούμε να διασφαλίσουμε τα εξωτερικά μας σύνορα. Όπως ανέφερα, όλοι καταλαβαίνουμε τη δύσκολη κατάσταση στην Ελλάδα και για το λόγο αυτό, οι πάντες είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν».

 

Στο χθεσινό φύλλο πάντωςτης βελγικής εφημερίδας Le Soir εμφανίστηκε μια επιστολή που έστειλε ο Επίτροπος για θέματα Υγείας Βιτένις Αντριουκάιτις στον Πρόεδρο Γιούνκερ όπου αφού περιγράφει «τις άθλιες συνθήκες στη Λέσβο» τονίζει ότι «δεν υπάρχει φροντίδα έκτακτης ανάγκης και πως βρέφη πεθαίνουν από υποθερμία».

 

Ο επίτροπος καταλήγει εφιστώντας την προσοχή στην ανάγκη εξεύρεσης άμεσων λύσεων και υιοθέτησης έκτακτων μέτρων, έστω και παρεκκλίνοντας από ορισμένους κανόνες που διέπουν τα ευρωπαϊκά προγράμματα και ταμεία, προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες, εν όψει της επικείμενης τραγωδίας.

 

Μία σειρά από κράτη μέλη και κυρίως το Βέλγιο, η Γερμανία, η Ολλανδία, το Λουξεμβούργο, η Αυστρία αλλά και οι χώρες του ανατολικού μπλοκ έχουν εκφράσει την έντονη δυσαρέσκεια του ως προς τον τρόπο που η ελληνική κυβέρνηση έχει διαχειριστεί την κρίση τους τελευταίους μήνες..

 

Στο μεταξύ διαψεύδει η κυβέρνηση το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από τη Συνθήκη Σένγκεν και κάνει λόγο για «διαστρέβλωση της πραγματικότητας».

 

«Στο πλαίσιο της ΕΕ ουδέποτε έχει τεθεί ζήτημα εξόδου της Ελλάδος από τη Συνθήκη Σένγκεν. Ωστόσο αναπαράγονται αναληθή δημοσιεύματα τα οποία αναφέρονται σε αυτό, προσπαθώντας να επιρρίψουν ευθύνες στην Ελλάδα για τη διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών», δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος και υπογράμμισε ότι «η χώρα υλοποιεί, παρά τις μεγάλες δυσκολίες, τις ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις.

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.