ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στην Αθήνα ο Τζον Κέρι με "βαριά" ατζέντα

09:38 - 04 Δεκ 2015 | Πολιτική
Στην Αθήνα ο Τζον Κέρι με "βαριά" ατζέντα
Στην Αθήνα θα βρεθεί σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, μετά την αναβληθείσα επίσκεψή του πριν από ένα μήνα, λόγω των εξελίξεων στη Συρία. Στο πρόγραμμά του προβλέπονται συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και με τον ομόλογό του υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και στην ατζέντα του περιλαμβάνονται "βαριά" ζητήματα.

Πιο αναλυτικά, στις συζητήσεις που θα έχει ο Κέρι με την ελληνική πολιτική ηγεσία θα τεθούν επί τάπητος οι διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, η ασφάλεια, η κατασκευή του Διαδριατικού Αγωγού ΤΑΡ, καθώς και το ζήτημα της απομείωσης του χρέους.

Να σημειωθεί ότι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών βρέθηκε χτες στη Λευκωσία, όπου και εξέφρασε την αισιοδοξία του για την επίλυση του Κυπριακού, κατά τη διάρκεια συναντήσεων με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και με τον τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.

«Τους τελευταίους μήνες έχει γίνει σαφές ότι το έδαφος πραγματικά κινείται και έχει υπάρξει απτή πρόοδος και είμαι περισσότερο από ποτέ πεπεισμένος ότι μια λύση στη μακροχρόνια διαίρεση της Κύπρου είναι εφικτή και μαζί της τα πολλά οφέλη της ενότητας για όλο το λαό του νησιού», υπογράμμισε ο Κέρι σε δηλώσεις του.

«Είμαι ήδη εντυπωσιασμένος τόσο από τον Νίκο, όσο και από τον Μουσταφά, που εργάζονται πολύ σκληρά για την ειρήνη και κάνουν τους σκληρούς και δημιουργικούς συμβιβασμούς που απαιτούν οι στιγμές», σημείωσε, ενθαρρύνοντας τις δύο πλευρές να συνεχίσουν να εργάζονται για μια λύση.

Παράλληλα, ο Κέρι μετέφερε το μήνυμα της αμερικανικής κυβέρνησης: «Οι ΗΠΑ είναι δεσμευμένες και θα παραμείνουν δεσμευμένες στην Κύπρο και το λαό της και θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τους ηγέτες καθώς αξιοποιούν στο έπακρο αυτήν τη στιγμή, καθώς εργάζονται για μια λύση και για ένα καλύτερο μέλλον στο νησί. Πιστεύουμε ότι αυτή είναι η στιγμή της Κύπρου και είμαστε αισιόδοξοι ότι όντως έτσι θα είναι».

Η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών στην Αθήνα πραγματοποιείται σε μια συγκυρία που η θέση της Ελλάδας κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική, έπειτα από τη διαταραχή στις ρωσοτουρκικές σχέσεις και εν μέσω κορύφωσης του προσφυγικού προβλήματος.

Από την πλευρά της η ελληνική πλευρά αναμένει από τον Τζον Κέρι μια επιβεβαίωση της αμερικανικής θέσης για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.