ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Επίσκεψη Κέρι: Στην Αθήνα ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ-Αποκλεισμένο το κέντρο

12:40 - 04 Δεκ 2015 | Πολιτική
Επίσκεψη Κέρι: Στην Αθήνα ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ-Αποκλεισμένο το κέντρο
Στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» προσγειώθηκε λίγα λεπτά μετά τις 10:30 το αεροσκάφος που μεταφέρει τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών έφτασε στην Αθήνα από τη Λευκωσία, την οποία επισκέφθηκε για συνομιλίες, με έμφαση στο Κυπριακό.

Ο κ. Κέρι θα συναντηθεί στις 11:40 στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα και αργότερα, στις 12:30, με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά στο ΥΠΕΞ.

Στις συζητήσεις που θα έχει ο Κέρι με την ελληνική πολιτική ηγεσία θα τεθούν επί τάπητος οι διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, η ασφάλεια, η κατασκευή του Διαδριατικού Αγωγού ΤΑΡ, καθώς και το ζήτημα της απομείωσης του χρέους.

Το ταξίδι του Τζον Κέρι στην Ελλάδα αποτελεί τον τελικό σταθμό της περιοδείας του στην Ευρώπη, που ξεκίνησε την περασμένη Δευτέρα από το Παρίσι και τη Διεθνή Σύνοδο για το Κλίμα.

Τι συζήτησε με τον Νίκο Αναστασιάδη

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών βρέθηκε χτες στη Λευκωσία, όπου και εξέφρασε την αισιοδοξία του για την επίλυση του Κυπριακού, κατά τη διάρκεια συναντήσεων με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και με τον τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.

«Τους τελευταίους μήνες έχει γίνει σαφές ότι το έδαφος πραγματικά κινείται και έχει υπάρξει απτή πρόοδος και είμαι περισσότερο από ποτέ πεπεισμένος ότι μια λύση στη μακροχρόνια διαίρεση της Κύπρου είναι εφικτή και μαζί της τα πολλά οφέλη της ενότητας για όλο το λαό του νησιού», υπογράμμισε ο Κέρι σε δηλώσεις του.

«Είμαι ήδη εντυπωσιασμένος τόσο από τον Νίκο, όσο και από τον Μουσταφά, που εργάζονται πολύ σκληρά για την ειρήνη και κάνουν τους σκληρούς και δημιουργικούς συμβιβασμούς που απαιτούν οι στιγμές», σημείωσε, ενθαρρύνοντας τις δύο πλευρές να συνεχίσουν να εργάζονται για μια λύση.

Παράλληλα, ο Κέρι μετέφερε το μήνυμα της αμερικανικής κυβέρνησης: «Οι ΗΠΑ είναι δεσμευμένες και θα παραμείνουν δεσμευμένες στην Κύπρο και το λαό της και θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τους ηγέτες καθώς αξιοποιούν στο έπακρο αυτήν τη στιγμή, καθώς εργάζονται για μια λύση και για ένα καλύτερο μέλλον στο νησί. Πιστεύουμε ότι αυτή είναι η στιγμή της Κύπρου και είμαστε αισιόδοξοι ότι όντως έτσι θα είναι».

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, ζήτησε να επισκεφθεί το κέντρο μεταναστών «Μέλισσα» για να διαπιστώσει τι γίνεται σε εθελοντική βάση για το μεγάλο αυτό πρόβλημα.

Από πολύ νωρίς το πρωί της Πέμπτης τα μέτρα στην περιοχή είναι δρακόντεια, με ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες έχουν αποκλείσει την περιοχή αλλά και τους γύρω δρόμους. Το κέντρο της Αθήνας είναι σήμερα αδιάβατο με πολλούς κεντρικούς δρόμους να είναι κλειστοί για λόγους ασφαλείας.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.