ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Προϋπολογισμός-Κυβέρνηση: Με «συναινετικά» βέλη στην αντιπολίτευση επιχειρεί να φτιάξει κλίμα

15:51 - 05 Δεκ 2015 | Πολιτική
Προϋπολογισμός-Κυβέρνηση: Με «συναινετικά» βέλη στην αντιπολίτευση επιχειρεί να φτιάξει κλίμα
«Προγύμνασμα» συναίνεσης αναμένεται να είναι η σημερινή καταληκτική συζήτηση στη Βουλή για τον προϋπολογισμό με τροχιοδεικτικές βολές από την πλευρά της κυβέρνησης προς τα όμορα κόμματα. Μία μέρα μετά την έκθεση του διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα όπου καταγραφόταν η αναγκαιότητα συνεννόησης, το κλίμα, «φτιάχνεται» από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης μιλώντας στον Real Fm κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να προσέλθουν σε διάλογο για την κυβέρνηση μια και πέρα από την εθνική αναγκαιότητα δεν υπάρχει απτό πολιτικό όφελος από τη στάση της άρνησης που υιοθετούν, όπως καταδεικνύεται από τις δημοσκοπήσεις. Νωρίτερα στο Mega o ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι «άλλο συγκυβέρνηση και άλλο η προσπάθεια συνεννόησης εκεί που είναι εθνικά αναγκαίο», σημειώνοντας ότι ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ συμφωνούν ότι δεν είναι λύση η οικουμενική κυβέρνηση. «Στα μεγάλα θέματα και το ασφαλιστικό είναι ένα από αυτά θα πρέπει να καταβληθεί μια προσπάθεια όπου υπάρχουν κοινά σημεία να καταγραφούν», είπε.
Να σημειωθεί ότι χθες στην ομιλία του ο Νίκος Βούτσης στη Βουλή με την ιδιότητα του τρίτου πολιτειακού παράγοντα ως Προέδρου της Βουλής τόνισε κι αυτός την ανάγκη συναίνεσης και συνεννόησης σε 4 μεγάλα ζητήματα: Ασφαλιστικό, Εργασιακό, Χρέος και Προσφυγικό, ενώ απέκλεισε με κατηγορηματικό τρόπο τα σενάρια περί οικουμενική ή άλλης κυβέρνησης κάνοντας λόγο για σενάρια πολιτική φαντασίας.
Παράλληλα αίσθηση προκάλεσαν τα όσα είπε συνομιλώντας με κοινοβουλευτικούς συντάκτες για τα εσωκομματικά της ΝΔ, εκφράζοντας την έντονη ανησυχία του για ενδεχόμενο "διάσπασης και διάλυσης" της ΝΔ, γεγονός που όπως είπε βρίσκεται στο επίκεντρο κύκλων πολιτικής αποσταθεροποίησης στη χώρα μας.

Χωρίς εκπλήξεις η ψηφοφορία

Πέρα από τα κυβερνητικά σήματα για την ανάγκη συναίνεσης χωρίς εκπλήξεις αναμένεται να ολοκληρωθεί το βράδυ η ψηφοφορία, για την οποία δεν ανησυχεί κανείς. Η ψηφοφορία αυτή παραδοσιακά έχει τον χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, κι έτσι τα όποια «αντάρτικα» κι αν εκδηλωθούν, θα είναι στα επόμενα κρίσιμα νομοσχέδια που ακολουθούν, με κορυφαίο εκείνο της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης τον Ιανουάριο. Εκεί άλλωστε, έχουν στραμμένα τα μάτια τους και όσοι ανησυχούν για την πορεία της πολιτικής κατάστασης στη χώρα, ζητώντας την πολιτική συνεννόηση.
Πάντως με αφορμή τις φήμες περί στήριξης της κυβέρνησης από βουλευτές άλλων κομμάτων στην αποψινή ψηφοφορία, συνεδρίασαν οι ΚΟ του ΠΟΤΑΜΙΟΥ και της ΕΝΩΣΗΣ ΚΕΝΤΡΩΩΝ προκειμένου με ομόφωνες αποφάσεις να διαψεύσουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Μάλιστα ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και βουλευτής Ευάγγελος Βενιζέλος, σχολιάζοντας τη στάση του Αλέξη Τσίπρα στην πρωτοβουλία του για συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων είπε χαρακτηριστικά από το βήμα της Βουλής "για τον κ. Τσίπρα καλά ο Βενιζέλος είναι ο κακός από το ΠΑΣΟΚ και παράλληλα είναι καλός ο Καραμανλής και κακός ο Σαμαράς, καλός ο Λεβέντης και κακός ο Θεοδωράκης"!
Χρέος και τράπεζες
Από το μεσημέρι πάντως τα ζητήματα του χρέους, του ασφαλιστικού, της ανακεφαλαιοποίησης, των ιδιωτικοποιήσεων κα ι ης φορολογίας βρίσκονται στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης στο πλαίσιο συζήτησης του Προϋπολογισμού με την κυβέρνηση να υπεραμύνεται των επιλογών τη ς και την αντιπολίτευση να μιλά για ανικανότητα, ψέματα και εξαπάτηση του λαού από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.