ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τσίπρας: Απορρίπτει την συγκυβέρνηση-"Ασφαλής" με τους 153

23:03 - 07 Δεκ 2015 | Πολιτική
Τσίπρας: Απορρίπτει την συγκυβέρνηση-"Ασφαλής" με τους 153
Μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη παραχώρησε ο Έλληνας πρωθυπουργός στο κρατικό κανάλι

Στην συνέντευξη του Ελληνα πρωθυπουργού που ξεκίνησε στις 21:45 στο κρατικό κανάλι, ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε τη θέση και τις επιδιώξεις της κυβέρνησης ενώ φρόντισε να στείλει μηνύματα προς "διάφορες κατευθύνσεις"

 

Η πρώτη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό αφορούσε το δημοσίευμα της της εφημερίδας Die Welt που έκανε λόγο για έκθεση της γερμανικής πρεσβείας στην Ελλάδα η οποία χαρακτήριζε τη χώρα ακυβέρνητο καράβι.

Ο Αλέξης Τσίπρας διέψευσε το δημοσίευμα με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο επισημαίνοντας ότι «διαψεύστηκε και από τα πιο επίσημα χείλη, αυτά της γερμανικής πρεσβείας».

 

«Η Ελλάδα έχει ξεπεράσει τους μεγαλύτερους κάβους», υποστήριξε.


Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις οικονομικές εξελίξεις υποστηρίζοντας ότι χάρη στις προσπάθειες της κυβέρνησης «το Grexit δεν υπάρχει πλέον πάνω στο τραπέζι», ενώ σημείωσε ότι η προσφυγική κρίση αλλάζει την ατζέντα και τις συνθήκες στην Ευρώπη. «Βιώνουμε τη μεγαλύτερη προσφυγική κρίση από το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο», διεμήνυσε ο κ. Τσίπρας.


Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο Ασφαλιστικό καλώντας την αντιπολίτευση να καταθέσει τις προτάσεις της. «Πρέπει να κάνουμε διάλογο για τα σοβαρά ζητήματα. Δεν ζήτησα από κανέναν να ψηφίσει κανέναν νόμο. Ζήτησα το αυτονόητο, έχουμε μεγάλα ζητήματα μπροστά μας, ας βρούμε μία εθνική γραμμή πλεύσης», είπε ο πρωθυπουργός κατηγορώντας τη Νέα Δημοκρατία ότι βρίσκεται σε μία ατέρμονη εσωτερική διαδικασία.


Ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε να ξορκίζει το ενδεχόμενο της Οικουμενικής κυβέρνησης υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν σοβαρές διαφορές με τα άλλα κόμματα. «Αισθάνομαι ασφαλής με την κυβερνητική πλειοψηφία των 153 βουλευτών», σημείωσε.


Παράλληλα επανέλαβε ότι η κυβέρνηση έχει ορίζοντα τετραετίας και έστειλε μήνυμα στην αντιπολίτευση ότι δεν είναι καλό πράγμα να κοιμάται και να ξυπνάει ελπίζοντας να πέσει η κυβέρνηση. «Θέλουμε ευρύτερες συναινέσεις και θα το επιδιώξω», είπε ο κ. Τσίπρας ενώ ερωτηθείς για τη στάση του κ. Λεβέντη επεσήμανε πως δεν είναι εκπρόσωπος της διαπλοκής χαρακτηρίζοντας τον έναν άνθρωπο με πολύ χιούμορ. «Το πολιτικό σύστημα που τον απαξίωνε τον έχει καταστήσει ρυθμιστή της πολιτικής ζωής», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.


«Το ζήτημα είναι να λύσουμε τα προβλήματα, όπως το ασφαλιστικό και το πολιτικό σύστημα, το Σύνταγμα», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός και γνωστοποίησε ότι θα συναντήσει όλους τους πολιτικούς αρχηγούς.
«Δεν μπαίνουμε σε συνδιαλλαγή με κανέναν. Δεν χρειαζόμαστε στήριξη από κανέναν . Θέλουμε συναίνεση σε μεγάλα ζητήματα πέραν της τετραετίας, όπως η συνταγματική αλλαγή», τόνισε ο πρωθυπουργός.

 

Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι υπάρχει διαπλοκή στον τόπο που επιχειρεί να διαμορφώσει τις πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις, αρνήθηκε ωστόσο να πει ονόματα. «Είμαι ο πρωθυπουργός, δεν είμαι ο Χρυσός Οδηγός να λέω ονόματα», δήλωσε χαρακτηριστικά και έστειλε μήνυμα στο σύστημα της διαπλοκής ότι πρέπει να πληρώσει…
«Η διαπλοκή δεν είναι κάποια ονόματα. Το τρίγωνο της αμαρτίας περιλαμβάνει το πολιτικό, το τραπεζικό και το μιντιακό σύστημα. Υπάρχουν κανόνες και όλοι πρέπει να τους υπηρετήσουμε, μαζί και τα κόμματα. Δεν κάναμε τους κακούς για να χτυπήσουμε τα Μέσα που δεν στήριζαν το ΣΥΡΙΖΑ. Δεν μπορεί κάποιοι να δανειοδοτούνται επειδή μπορούν να διαμορφώνουν την κοινή γνώμη», είπε ο πρωθυπουργός προσθέτοντας ότι υπάρχουν πολιτικοί που στηρίζονται σε επιχειρηματικά συμφέροντα.
Ταυτόχρονα ο κ. Τσίπρας άφησε αιχμές κατά της αντιπολίτευσης υποστηρίζοντας ότι δεν έχει καταθέσει προτάσεις για τις Ανεξάρτητες Αρχές. «Χρειάζεται αυξημένη πλειοψηφία για τη συγκρότηση των ανεξάρτητων αρχών», είπε ο πρωθυπουργός εκφράζοντας την ελπίδα ότι το επόμενο διάστημα η ΝΔ να προσέλθει με προτάσεις.


Ο κ. Τσίπρας «εκβίασε» εμμέσως τους βουλευτές του για τις δύσκολες ψηφοφορίες που έρχονται στη Βουλή υποστηρίζοντας ότι όλοι γνώριζαν για τις δύσκολες αποφάσεις που πρόκειται να ληφθούν ενώ κάλεσε όσους σχεδιάζουν να διαφοροποιηθούν να παραδώσουν και την έδρα τους.


«Εάν υπάρχουν διαφοροποιήσεις θα είναι ύποπτες, γι' αυτό είχαμε τις λίστες στις εκλογές. Δεν είναι θέμα διαφωνίας, εάν διαφωνούσε δεν έπρεπε να δεχτεί κανείς να είναι υποψήφιος. Η δεδηλωμένη δεν χάνεται εάν συμβεί κάτι σε έναν νομοσχέδιο», είπε ο κ. Τσίπρας στέλνοντας σαφές μήνυμα στην Κοινοβουλευτική του Ομάδα και σε όσους σκέφτονται να διαφοροποιηθούν στις ψηφοφορίες.
Ο Αλέξης Τσίπρας επιτέθηκε στην αντιπολίτευση χαρακτηρίζοντας αλλοπρόσαλλη τη στάση που κρατάει καθώς ψήφισε τα ίδια μέτρα, αλλά τώρα κάνουν τους αντιμνημονιακούς.


«Θέλουμε να ξεφύγει η χώρα από την επιτροπεία, δώσαμε μία σκληρή μάχη, πήγαμε σε έναν συμβιβασμό. Ο προϋπολογισμός έχει δημοσιονομική προσαρμογή 5,7 δισ. ευρώ - Ο τελευταίος της κυβέρνησης Σαμαρά είχε προσαρμογή 10 δισ. ευρώ. Ανεβήκαμε ένα βουνό δύσβατο, στόχος είναι να φτάσουμε στην κορυφή, είδαμε ανυπέρβλητα εμπόδια και αποφασίσαμε να αλλάξουμε διαδρομή», είπε ο πρωθυπουργός.


Παράλληλα έθεσε ως πρωταρχικό στόχο την καταπολέμηση της ανεργίας επισημαίνοντας ότι φέτος θα δημιουργηθούν 112.000 νέες θέσεις εργασίας.
Ο κ. Τσίπρας αποκάλυψε ότι οι δανειστές μας είχαν το πιστόλι στον κρόταφο μέχρι να γίνει η ανακεφαλαιοποίση των τραπεζών τονίζοντας ότι μπορεί να χρειαζόταν κούρεμα καταθέσεων. «Εάν είχαμε μηδενική συμμετοχή ιδιωτών στην ανακεφαλαιοποίηση οι τράπεζες θα πήγαιναν σε εκκαθάριση».


Παράλληλα έθεσε ως μεγάλο στόχο την ελάφρυνση του χρέους υποστηρίζοντας ότι μπορεί να οδηγήσει ξανά τη χώρα στις αγορές.

 

Για τον ΟΛΠ ο κ. Τσίπρας δήλωσε:

"Μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουμε σημαντικές εξελίξεις στο θέμα της αποκρατικοποίησης του ΟΛΠ.

Σημαντική εξέλιξη η εξαίρεση της περιοχής της Δραπετσώνας, η οποία θα αποδοθεί στους κατοίκους σύμφωνα με προεκλογική μας δέσμευση"

 

 

Για τις συντάξεις ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε: 


"Η θέση μας είναι ότι δεν πρέπει να υπάρξει καμία μείωση στις κύριες συντάξεις. Μια δωδέκατη μείωση στις συντάξεις δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα.

Δεσμεύομαι καθαρά επ' αυτού.

Είναι μια δύσκολη μάχη και θα ήταν ευκολότερη αν είχαμε την στήριξη της αντιπολίτευσης, ακόμα και των εργοδοτικών οργανώσεων."

 

Για τη διαπλοκή

 

Αναφορικά με τη διαπλοκή, κληθείς να αναφέρει ονόματα, σχολίασε ότι δεν είναι "χρυσός οδηγός" για να λέει ονόματα και πως ευθύνη του είναι να βάζει κανόνες. Η διαπλοκή στον τόπο, είπε, δεν είναι θέμα ονομάτων είναι θέμα διαδικασίας, του λεγόμενου τριγώνου της αμαρτίας.

 

Για τον Βασίλη Λεβέντη

 

Σχετικά για τον κ. Λεβέντη, είπε ότι προφανώς δεν είναι εκπρόσωπος της διαπλοκής και ότι τον εκτιμά και θεωρεί ότι είναι άνθρωπος με χιούμορ. Παρατήρησε όμως ότι δεν πάει πολύς καιρός που αυτό το πολιτικό και μιντιακό σύστημα τον απαξίωνε εν χορώ και τώρα το ίδιο τον έχει καταστήσει ρυθμιστή της πολιτικής ζωής. Είπε μεταξύ άλλων, ότι βεβαίως θα τον συναντούσε και θα τον συναντήσει, όπως και όλους τους άλλους αρχηγούς εκτός από της Χρυσής Αυγής. "Δεν σνομπάρω κανέναν".

 

Για το προσφυγικό

 

Το θέμα της χαλάρωσης των ασφυκτικών οικονομικών πλαισίων με αιτία το προσφυγικό δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, το είχε θέσει πρώτος ο Μάρτιν Σουλτς στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, είπε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ.

 

Μίλησε για αμέτρητο κόστος για την καθημερινή 24ωρη διαχείριση των προσφυγικών ροών και είπε ότι "έχουμε καταθέσει ήδη ένα σχέδιο αναγκών" και πως προβλέπει η κυβέρνηση ότι θα χρειαστεί την επόμενη χρονιά μια αυξημένη χρηματοδότηση για να αντιμετωπιστούν αυτές οι ανάγκες.

 

Για τη FRONTEX είπε ότι η κυβέρνηση έχει κάνει αιτήματα στα οποία δεν έχει ανταποκριθεί, και για προσωπικό και για σκάφη και για μηχανήματα ταυτοποίησης. Απαντώντας σε όσους προβάλλουν σχετικές αιτιάσεις, είπε ότι "εμείς εδώ κάνουμε καλά τη δουλειά μας, δεν είναι η Ελλάδα 'ξέφραγο αμπέλι' ", και τόνισε ότι η Ελλάδα είναι το τελευταίο οχυρό σταθερότητας.

 

Δεν θα υπάρξει επιχείρηση στα βόρεια σύνορά μας, τόνισε.

 

Για την Ευρώπη

 

"Η Ευρώπη δεν είναι ένα όμορφο δάσος που κάνουμε βόλτα. Η προσφυγική κρίση αλλάζει την Ευρώπη και η τρομοκρατία την αλλάζει", είπε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ.

 

"Η Ευρώπη δεν μπορεί να προχωρήσει πετώντας το μπαλάκι ο ένας στον άλλον" υπογράμμισε.

Τελευταία τροποποίηση στις 00:34 - 08 Δεκ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.