ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΥΠΕΞ: Στήριξη των προξενικών αρχών για τις βίζες από Ρωσία

12:42 - 09 Δεκ 2015 | Πολιτική
ΥΠΕΞ: Στήριξη των προξενικών αρχών για τις βίζες από Ρωσία
Η βελτίωση της αποτελεσματικότητας των ελληνικών προξενείων στη Ρωσία τίθεται επί τάπητος σε σύσκεψη που συγκαλεί ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Νίκος Ξυδάκης.

Κύριος στόχος είναι τα προξενεία να στελεχωθούν πληρέστερα ώστε να είναι σε θέση να εκδίδουν περισσότερες θεωρήσεις ενόψει και της καθιέρωσης της βίζας με τα βιομετρικά στοιχεία που απαιτούν περισσότερη γραφειοκρατία. Άλλωστε, εν όψει της τουριστικής σεζόν και της διοχέτευσης την Ελλάδα των τουριστών που προορίζονταν για την Τουρκία, ο φόρτος εργασίας θα είναι μεγάλος. Επίσης, τη συνάντηση απασχολεί, σύμφωνα με πληροφορίες, η κατάσταση στο φόντο της πιθανής παράτασης των κυρώσεων της ΕΕ απέναντι στη Μόσχα για το θέμα της Ουκρανίας. Σημειώνεται ότι η Ιταλία αντιδρά στην αυτόματη παράταση των κυρώσεων, ενώ και η ελληνική πλευρά αντιμετωπίζει με προβληματισμό ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Πάντως, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών επιδιώκει να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται λόγω συγκυρίας στη ρωσική τουριστική αγορά. Και μπορεί οι ξενοδόχοι, όπως ανέφερε χτες σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της ΕΞΑΑ Α. Βασιλικός, να ζητούν στρατηγική και στήριξης υποδομών για την στήριξη των ελληνικών προορισμών κι όχι μόνο αναμονή για την όποια αξιοποίηση της συγκυρίας, ωστόσο όλοι παραδέχονται ότι μια ένεση ρευστότητας από τη Ρωσία θα είναι ευεργετική στη δεδομένη στιγμή.

Έτσι σε συνέχεια της σύσκεψης αναμένονται άμεσα επαφές ανάμεσα στο υπ. Εξωτερικών και φορέων του τουρισμού αλλά και συναρμόδιων υπουργείων. Σε κάθε περίπτωση και με δεδομένο ότι πλέον η χώρα όπως και η Κύπρος έχει ιστορικές σχέσεις με τη Ρωσία που στη συγκυρία τη βοηθούν, στο υπ. Εξωτερικών θεωρούν ως βασική προτεραιότητα να ενισχύσουν το έργο της τουριστικής βιομηχανίας.

Η ενίσχυση του έργου των προξενικών αρχών είναι πρώτη προϋπόθεση για να αξιοποιήσει η χώρα μας μία ενδεχόμενη αύξηση του ρωσικού τουριστικού ρεύματος προς την Ελλάδα λόγω της Ρωσοτουρκικής διένεξης.

Όπως εκτιμά ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Ανδρέας Ανδρεάδης προκειμένου να γίνει εφικτή η άνοδος του αριθμού των ρώσων επισκεπτών το προξενείο Μόσχας θα πρέπει εκδίδει έως 15.000 βιομετρικές βίζες/ημέρα.

Πάντως αυτό που ζητούν όλοι οι τουριστικοί παράγοντες από την κυβέρνηση και τους αρμόδιους υπουργούς είναι σοβαρότητα και συγκεκριμένο σχέδιο απαλλαγμένο από βερμπαλισμούς έτσι ώστε να γίνει δυνατή η υλοποίηση μίας στρατηγικής ανάκαμψης του τουριστικού ρεύματος από τη Ρωσία, η οποία να πατά σε σταθερές στέρεες βάσεις και όχι σε συγκυριακά φαινόμενα.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.