ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σε πορεία σύγκλισης για τον ΑΔΜΗΕ

21:41 - 09 Δεκ 2015 | Πολιτική
Σε πορεία σύγκλισης για τον ΑΔΜΗΕ
Σύγκλιση σε δυο σημεία (μετοχική σύνθεση και μέθοδος αποζημίωσης της ΔΕΗ) υπήρξε στη συνάντηση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνου Σκουρλέτη, και του κουαρτέτου. Ωστόσο, σε εκκρεμότητα παραμένει το ζήτημα του μάνατζμεντ του Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μεταδίδει το ΑΠΕ για την συνάντηση, η οποία ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 8:

  • Συμφωνήθηκε κατ αρχήν η απόσχιση του κλάδου μεταφοράς ενέργειας από τη ΔΕΗ σε νέα εταιρια η πλειοψηφία των μετοχών της οποίας (51%) θα ελέγχεται από το Δημόσιο. Σε πρώτη φάση το Δημόσιο θα αποκτήσει το 100% των μετοχών και στη συνεχεια με βαση το χρονοδιάγραμμα που θα συμφωνηθεί, θα προχωρήσει η πώληση του,49% σε ιδιώτες
  • Συμφωνήθηκε επίσης ότι η αποζημίωση της ΔΕΗ θα δοθεί σε βαθος χρονου και με διάφορες μεθόδους όπως η μεταφορά μερους του χρέους της ΔΕΗ στη νέα εταιρία, ο συμψηφισμός υποχρεώσεων της ΔΕΗ προς τον σημερινό ΑΔΜΗΕ (που διαμορφώνονται σε 400 εκατ. Ευρώ) κ. α.

Παραμένει ωστοσο η διαφωνία ως προς τη μεταφορά του μάνατζμεντ σε ιδιώτες, την οποία απορρίπτει η κυβέρνηση.

Αύριο θα πραγματοποιηθεί νέα συναντηση, χωρις την παρουσία του κ. Σκουρλέτη, ο οποίος θα βρισκεται στη Σόφια για την υπογραφή συμφωνίας για τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό φυσικού αεριου.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν απόψε ότι είναι εφικτή η επίτευξη συμφωνίας για τον ΑΔΜΗΕ (με την επιφύλαξη των εξελίξεων στα λοιπά "μέτωπα" της διαπραγμάτευσης) και θεωρούσαν ως πιο ακανθώδες το θέμα που θα έλθει προς διαπραγματευση μετά τα Χριστούγεννα, για τις δημοπρασίες λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ που σχεδιάζονται προκειμενου να διευκολυνθεί το ανοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Σημειο τριβής αποτελεί η τιμή εκκίνησης των δημοπρασιών με τη ΔΕΗ και το υπουργέιο να τάσσονται υπερ της πλήρους κάλυψης του κοστους.

Σε σχέση τέλος με την απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου και την κατάργηση του μονοπωλίου των Εταιριών Παροχής Αερίου που επίσης υλοποιείται σε εφαρμογή του μνημονίου, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι το αίτημα ιδιωτών μετόχων των ΕΠΑ για αποζημίωση λόγω πρόωρης λήξης του αποκλειστικού δικαιώματος διανομής απορρίπτεται από την κυβέρνηση και παρέπεμπαν τους ενδιαφερόμενους στη Δικαιοσύνη.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.