ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νέα δικογραφία για τον Γιάννο Παπαντωνίου στο Κοινοβούλιο

12:25 - 11 Δεκ 2015 | Πολιτική
Νέα δικογραφία για τον Γιάννο Παπαντωνίου στο Κοινοβούλιο
Το δρόμο για τη Βουλή πήρε μια ακόμη δικογραφία που αφορά υπόθεση εξοπλιστικών προγραμμάτων προκειμένου να διερευνηθούν ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες του πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας Γιάννου Παπαντωνίου.

Η υπόθεση αφορά τη Σύμβαση Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων 22/2003, τα οποία απορρέουν από την Κύρια Σύμβαση Προμήθειας 12 επιθετικών ελικοπτέρων τύπου AH-64D Apache από την εταιρία Boeing, για τις ανάγκες του Ελληνικού Στρατού, έναντι συμβατικού τιμήματος 594 εκατομμυρίων δολαρίων. Η σύμβαση υπεγράφη επί υπουργίας Γιάννου Παπαντωνίου και για το λόγο αυτό ζητείται από τους αρμόδιους εισαγγελείς να διερευνηθεί ο ρόλος του στην υπόθεση.

Οι ποινικές διώξεις

Η Εισαγγελία Διαφθοράς, που διενήργησε την έρευνα, άσκησε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος, σε βάρος του πρώην Γενικού Γραμματέα Οικονομικού Σχεδιασμού και Αμυντικού Επενδύσεων Σπυρίδωνα Τραυλού, καθώς και ακόμη επτά υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, για απιστία σχετική με την υπηρεσία, υπό τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου. Για ηθική αυτουργία κατά συρροή σε βαθμό κακουργήματος διώκεται ο επιχειρηματίας Θωμάς Λιακουνάκος, ο οποίος φέρεται να εμπλέκεται σε ακόμη τρεις υποθέσεις εξοπλιστικών και ήδη κρατείται προσωρινά για το σκέλος που αφορά τα Αερομεταφερόμενα Συστήματα Έγκαιρης Προειδοποίησης & Ελέγχου ERIEYE.

«Παράβαση της νομοθεσίας»

Στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας πραγματοποιήθηκε ανάλυση των προγραμμάτων Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων από ειδικό επιστημονικό προσωπικό στο Γραφείο της Εισαγγελέως Εγκλημάτων Διαφθοράς και σύμφωνα με πληροφορίες προέκυψε ότι «η Σύμβαση 22/2003 υπογράφηκε κατά παράβαση της σχετικής νομοθεσίας και των Κατευθυντήριων Οδηγιών του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, με αποτέλεσμα να προκληθεί ζημία στην περιουσία του Ελληνικού Δημοσίου».

Συγκεκριμένα, στην επίμαχη σύμβαση προβλεπόταν υποκατασκευαστικό έργο ονομαστικής αξίας χαμηλότερης κατά 14 εκατομμυρίων δολαρίων σε σχέση με εκείνο που απαιτούσε ο νόμος, ενώ η αναπροσαρμογή λόγω της παρόδου χρόνου της ονομαστικής αξίας των Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων πραγματοποιήθηκε κατά τρόπο τέτοιο, ώστε να είναι χαμηλότερη κατά 2,5 εκατομμύρια δολάρια σε σχέση με εκείνη που θα προέκυπτε εάν εφαρμόζονταν οι κείμενες διατάξεις. Παράλληλα, τα προγράμματα Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων με αντικείμενο την ανάπτυξη προγράμματος ψηφιοποίησης πυροβολικού μάχης και τον εκσυγχρονισμό-αναβάθμιση του συστήματος “ΔΑΙΔΑΛΟΣ” εκτελέσθηκαν κατά τρόπο ώστε η αξία των υλικών και υπηρεσιών που προσφέρθηκαν στο Ελληνικό Δημόσιο ήταν χαμηλότερη κατά περίπου 9 εκατομμύρια δολάρια , αυτή τη φορά με αντίστοιχη ωφέλεια της εταιρίας SONAK, ιδιοκτησίας του Θωμά Λιακουνάκου, η οποία απαλλάχθηκε από την υποχρέωση προσφοράς ισάξιων υλικών και υπηρεσιών προς το Ελληνικό Δημόσιο.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.