ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΑΔΜΗΕ:Η πολυπλοκότητα του σχεδίου δεν επέτρεψε την κατάθεσή στη Βουλή

11:05 - 14 Δεκ 2015 | Πολιτική
ΑΔΜΗΕ:Η πολυπλοκότητα του σχεδίου δεν επέτρεψε την κατάθεσή στη Βουλή
Εκτός πολυνομοσχεδίου που κατατέθηκε αργά του Σαββάτου στη Βουλή έμεινε τελικά η ρύθμιση για τον ΑΔΜΗΕ, εξέλιξη που επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις περί πολυπλοκότητας της συμφωνίας που επιτεύχθη με τους δανειστές και τις δυσκολίες εφραμογής της.

Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι οι θεσμοί έχουν ζητήσει από την κυβέρνηση τεκμηριωμένη μελέτη καθώς διατηρεί επιφυλάξεις για το κατά πόσο η ελληνική πρόταση για την μη ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ είναι συμβατή με το νομικό πλαίσιο και τους κανόνες εταιρικής διακυβέρνησης.

Δύο είναι τα βασικά προβληματικά σημεία της συμφωνίας. Το πρώτο αφορά στην αποζημίωση της ΔΕΗ και το δεύτερο στο δανεισμό της επιχείρησης , ενώ ερωτηματικά περί της ευρωπαικής νομιμότητας προκύπτουν και από την πρόβλεψη για διάθεση του 20% του μετοχικού κεφαλαίου του ΑΔΜΗΕ σε ευρωπαική εταιρία Διαχειριστή Δικτύου. Το πως θα αποκλείσεις από τον διαγωνισμό εταιρίες μη ευρωπαικές είναι ένα ερώτημα που δεν απαντάτε με βάση το ευρωπαικό νομικό πλαίσιο.

Σε ό, τι αφορά στην αποζημίωση της ΔΕΗ η συμφωνία είναι αρκετά ασαφής. Προβλέπει την απόσχιση του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ και τη μεταφορά του 100% στο νέο υπερταμείο που θα δημιουργηθεί. Για το στάδιο αυτό δεν προβλέπεται καμία αποζημίωση της ΔΕΗ, οι μέτοχοι της οποίας θα δουν ένα περιουσιακό τους στοιχείο να υφαρπάζεται ουσιαστικά από τον βασικό μέτοχο. Στη συνέχεια το υπερταμείο θα διαθέσει μέσω διαγωνισμού το 20% περίπου σε στρατηγικό επενδυτή, που θα είναι διαχειριστής δικτύου ευρωπαϊκής χώρας και ποσοστό 29% στο Χρηματιστήριο. Η ΔΕΗ θα αποζημιωθεί αφού πουληθεί το συνολικό ποσοστό του 49% από τα έσοδα που θα προκύψουν, ενώ ένα άλλο μέρος θα προέλθει από την καταβολή μέρους των κερδών του ΑΔΜΗΕ. Η αποζημίωση της ΔΕΗ θα υπολογιστεί βάσει μελέτης αποτίμησης του ΑΔΜΗΕ από ανεξάρτητο εκτιμητή που θα οριστεί τον Ιανουάριο σε συμφωνία του Δημοσίου με τους θεσμούς. Για τον καθορισμό του τιμήματος προβλέπεται επίσης ότι θα πρέπει να συνεκτιμηθεί η εκκαθάριση χρεών μεταξύ ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ.

Το κείμενο της συμφωνίας δεν αναφέρεται σε συγκεκριμένο ποσό χρεών, σύμφωνα με τα όσα έχουν διαρρεύσει, ωστόσο, από πλευράς του ΥΠΕΝ, η αναφορά συνδέεται με υποχρεώσεις ύψους 400 εκατ. της ΔΕΗ προς τον ΑΔΜΗΕ. Στην πραγματικότητα, το ύψος αυτό ανέρχεται σε 540 εκατ. και πρόκειται για ποσό με τελικό αποδέκτη στο μεγαλύτερο μέρος τους ηλεκτροπαραγωγούς από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Σε ό,τι αφορά το μάνατζμεντ, η πλειοψηφία θα ανήκει στο Δημόσιο, με σταθερή συμμετοχή του μετόχου μειοψηφίας και διευθύνοντα σύμβουλο με διαδικασία που θα διασφαλίζει τη συμμετοχή και του στρατηγικού επενδυτή.

Το θέμα των δανείων, αποτελεί μια ξεχωριστή παράμτερο δυσκολίας στην εφαρμογή της συμφωνίας. Παράγοντες που γνωρίζουν αναφέρουν ότι όλες οι δανειακές συμβάσεις με τις τράπεζες προβλέπουν όρο που αναφέρεται στην άμεση ρευστοποίησή τους σε περίπτωση ουσιαστικής αλλαγής των περιουσιακών στοιχείων της ΔΕΗ τα οποία έχουν δοθεί ως εγγύηση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην προηγούμενη φάση ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ οι τράπεζες είχαν αξιώσει το 75% του τιμήματος που θα εισέπραττε η ΔΕΗ από το τίμημα για την τροποποίηση των εν λόγω όρων. Οι συζητήσεις δεν κατέληξαν τότε με αποτέλεσμα και στο σενάριο της ιδιωτικοποίησης το θέμα αυτό να παραμένει ανοιχό. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι μετά την ανακεφαλαιοποίηση οι συζητήσεις με τις Τράπεζες σε αυτό το θέμα θα είναι ακόμη πιο δύσκολες ενώ ως ακόμη μεγαλύτετρο πρόβλημα περγιράφουν το ο ευρωομόλογο ύψους 700 εκατ. Ευρώ που σύναψε η ΔΕΗ το 2014 και στο οποίο συμμετείχαν θεσμικοί επενδυτές και funds από τη διεθνή αγορά.

Χ.Λ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.