ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αλεξιάδης: Αποτύχαμε με το φορολογικό σύστημα-Δεν απειλούνται οι φτωχοί

15:12 - 17 Δεκ 2015 | Πολιτική
Αλεξιάδης: Αποτύχαμε με το φορολογικό σύστημα-Δεν απειλούνται οι φτωχοί
«Πήραμε τα μέτρα αλλά αποτύχαμε» παραδέχτηκε ο αναπληρωτής υπ. Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης.

Ο κύριος Αλεξιάδης ομολογεί την αποτυχία είσπραξης εσόδων κάνοντας λόγο για φορολογικό μηχανισμό που είναι στρεβλός και δεν φέρνει αποτελέσματα.

Μιλώντας σε ημερίδα του Οικονομικού Επιμελητηρίου και του Συνδέσμου Οικονομικών Διευθυντών Ελλάδος ο αναπλ. Υπ. Οικονομικών προανήγγειλε αλλαγή του συστήματος προσδιορισμού των τιμών των ακινήτων από το 2016 με παράλληλη αλλαγή και του ΕΝΦΙΑ.

«Δεν κινδυνεύουν οι πτωχοί-Να βρούμε τους φοροφυγάδες που φιγουράρουν σε λίστες»

Ο κ. Αλεξιάδης αναφέρθηκε επίσης στην πρόθεση του υπουργείου να φέρει διάταξη με την οποία θα προστατεύεται η πρώτη κατοικία και των οφειλετών του Δημοσίου. «Θα ισχύουν τα ίδια κριτήρια, εισοδηματικά, κοινωνικά και περιουσιακά, με αυτά που ισχύουν και για τα χρέη προς τις τράπεζες», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα ερωτηθείς για το μεσοδιάστημα και πως θα πρέπει να χειριστούν τέτοιες υποθέσεις οι υπάλληλοι των εφοριών, ο κ. Αλεξιάδης σημείωσε πως έχει ζητήσει η διάταξη να έρθει άμεσα. Όπως ο ίδιος διαβεβαίωσε «δεν θα απειληθούν τα σπίτια των “φτωχών”, αλλά των “μεγάλων φοροφυγάδων των οποίων τα ονόματα φιγουράρουν στις υπό διερεύνηση λίστες».

«Το σύστημα των αντικειμενικών αξιών έκλεισε τον κύκλο του και τώρα πάμε σε άλλα πράγματα. Θα δημιουργήσουμε μέσα στο 2016 ένα σύστημα εμπορικών αξιών, όπως ισχύει σε όλη την Ευρώπη. Χωρίς να προβλέψω το μήνα θα αλλάξει και ο ΕΝΦΙΑ», συμπλήρωσε ο κ. Αλεξιάδης.

«Δεν πέρασε από τα χέρια μου η λίστα της UBS»

Έσπευσε ωστόσο να ξεκαθαρίσει ότι ο ίδιος έχει άγνοια για το περιεχόμενο της λίστας από την UBS. «Η λίστα δεν πέρασε απ' το γραφείο μου. Δεν θέλουμε καν να ξέρουμε ποιοι είναι μέσα στη λίστα. Είναι δουλειά του εισαγγελέα που διερευνά την υπόθεση». Σημείωσε δε πως «εμείς δεν θα πούμε σε κανέναν 'πρόσεξε τι λες γιατί είσαι και εσύ μέσα'».

Στο μεταξύ ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι έως το τέλος της χρονιάς δεν πρόκειται να κατατεθεί άλλη φορολογική διάταξη.

«Στρεβλός ο φορολογικός μηχανισμός-Δεν βοήθησαν το ΦΠΑ σε νησιά και τα τέλη κυκλοφορίας»

Ξεκινώντας πάντως την τοποθέτηση του στην ημερίδα ο κ. Αλεξιάδης επισήμανε ότι ο φορολογικός μηχανισμός είναι στρεβλός και δεν φέρνει αποτελέσματα.

Παράλληλα, προανήγγειλε τη δημιουργία ενός συμβουλίου Φορολογικής Πολιτικής, προσθέτοντας ότι σε αυτό θα συμμετέχουν όλα τα κόμματα και φορείς, ώστε να καταγραφεί επίσημα η φορολογική πολιτική.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών είπε ότι η αύξηση της φορολογίας δεν φέρνει τα αναμενόμενα αποτελέσματα και ανέφερε ως παράδειγμα την υπερφορολόγηση των καπνικών προϊόντων. Πρόσθεσε δε ότι, ακόμη και η αύξηση του ΦΠΑ που έγινε στις νησιωτικές περιοχές, δεν θα φέρουν τα αναμενόμενα.

Ούτε όμως τα έσοδα που θα προέλθουν από τα τέλη κυκλοφορίας δεν είναι τα προσδοκώμενα καθώς έως σήμερα έχουν αφαιρεθεί οι πινακίδες από 1.200.000 οχήματα, διότι οι κάτοχοι δεν έχουν τη δυνατότητα να αντεπεξέλθουν στα έξοδα.

Και το ερώτημα που γυρνάει στο μυαλό όλων μας είναι το ακόλουθο: «Αφού κύριοι τα μέτρα δεν έχουν την αποδοτικότητα που επιθυμείτε γιατί μας τα επιβάλετε; Γιατί σε τούτη εδώ τη χώρα να πληρώνει μια ζωή ο μεροκαματιάρης πολίτης;»

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.