ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τσίπρας: Οι μεταναστευτικές ροές από την Τουρκία δεν μειώθηκαν

19:33 - 17 Δεκ 2015 | Πολιτική
Τσίπρας: Οι μεταναστευτικές ροές από την Τουρκία δεν μειώθηκαν
Σε εξαιρετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Τούρκο ομόλογό του, Αχμέτ Νταβούτογλου, στο πλαίσιο της άτυπης μίνι-Συνόδου για το μεταναστευτικό στις Βρυξέλλες.

Ωστόσο, μετά τα χαμόγελα και τις δηλώσεις μπροστά από τις κάμερες κατά τη συνάντηση με τον κ. Νταβούτογλου, ο Πρωθυπουργός πέταξε τα «καρφιά» του κατά της Τουρκίας, υπογραμμίζοντας πως οι ροές των μεταναστών από τα τουρκικά παράλια, δεν έχουν μειωθεί, «πέραν μιας περιορισμένης μείωσης λόγω καιρικών συνθηκών».

Παράλληλα, ο Α. Τσίπρας υπογράμμισε πως έχουν αυξηθεί αρκετά οι μετανάστες που προέρχονται από χώρες που οι πολίτες τους δεν θεωρούνται πρόσφυγες και δεν γίνονται δεκτοί στην Ε.Ε.

Ωστόσο, καλωσόρισε την προώθηση της συνεργασίας Ε.Ε.-Τουρκίας στον τομέα αυτό επί τη βάσει συγκεκριμένου Σχεδίου Δράσης, επισημαίνοντας, ότι δημιουργεί πρόβλημα και το καθεστώς θεωρήσεων της Τουρκίας με κάποιες χώρες.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Τσίπρας, ανέδειξε την ανάγκη εφαρμογής της Διμερούς Συμφωνίας Επανεισδοχής για την επιστροφή μη προσφύγων στην Τουρκία. Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε τη σημασία καθιέρωσης μόνιμου μηχανισμού επανεγκατάστασης στην Ε.Ε. κατευθείαν από την Τουρκία για τους πρόσφυγες.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν ότι τα ζητήματα αυτά είναι ιδιαίτερα σημαντικά και κατάληξαν στο συμπέρασμα ότι πρέπει να εξεταστούν άμεσα στο πλαίσιο Ομάδας Εργασίας που θα συσταθεί. Παράλληλα, απέδωσαν ιδιαίτερη σημασία στη συνεργασία Ελλάδας-Τουρκίας για το προσφυγικό στο πλαίσιο και της σχετικής διϋπουργικής ομάδας εργασίας.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.