ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σταθάκης: Τροποποιήσεις στο νόμο Δένδια για να γίνει λειτουργικός

16:35 - 18 Δεκ 2015 | Πολιτική
Σταθάκης: Τροποποιήσεις στο νόμο Δένδια για να γίνει λειτουργικός
«Πρόθεση της Κυβέρνησης είναι να εξαιρέσει από την πρωτογενή αγορά τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων», είπε ο υπουργός Οικονομίας κ. Γιώργος Σταθάκης μιλώντας στη συνεδρίαση του νέου Εθνικού Συμβουλίου Καταναλωτή και Αγοράς (ΕΣΚΑ) που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής.

Ωστόσο το θέμα θα αποτελέσει βασικό στο νέο κύκλο διαπραγμάτευσης.

 

Αναφερόμενος ο υπουργός στον νόμο Δένδια τόνισε ότι στόχος του υπουργείου είναι η παράτασή του μέσω της θέσπισης ενός πιο λειτουργικού πλαισίου με στόχο τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων που θα ενταχθούν. Όπως είπε ο ίδιος μέχρι σήμερα ο νόμος Δένδια έχει πολύ μικρό αποτέλεσμα, καθώς μόνο 19 επιχειρήσεις έχουν ενταχθεί στον νόμο.


Σημειώνεται πως ο Νόμος Δένδια αφορά επιχειρήσεις ανεξαρτήτως νομικής μορφής ή επαγγελματίες που είναι εγγεγραμμένοι στο ειδικό επαγγελματικό μητρώο και είχαν κύκλο εργασιών έως 2,5 εκατ. ευρώ κατά τη χρήση που έληξε στις 31/12/2013.

 

Επίσης στις 30/6/2014 οι οφειλές τους προς τις Τράπεζες από επαγγελματικά δάνεια ήταν: σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών ή ρυθμισμένες ή ενήμερες, αλλά τυχόν οφειλή προς τις Φορολογικές Αρχές ή τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης ήταν ληξιπρόθεσμη ή ενήμερη λόγω ρύθμισης. Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία οι επιχειρήσεις θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση ρύθμισης προς τις Τράπεζες μέχρι τις 31/3/2016.

 

Ο νόμος επίσης προβλέπει ρύθμιση ή/και διαγραφή μέρους των οφειλών προς την Τράπεζα, -σ.σ. το μέγιστο ύψος της διαγραφής μπορεί να φθάσει έως τις 500.000 ευρώ ανά Τράπεζα και εξαρτάται από το σύνολο της οφειλής και της καθαρής περιουσίας (περιουσιακά στοιχεία μείον οφειλές) οφειλέτη και συνοφειλετών/εγγυητών. Παράλληλα προβλέπει πρόσθετη διαγραφή προσαυξήσεων, τόκων και προστίμων εκπρόθεσμης καταβολής οφειλών προς τις Φορολογικές Αρχές ή/και Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης ύψους 20% ενώ σε περίπτωση περιορισμού οφειλής, ο περιορισμός ισχύει και για τους συνοφειλέτες και εγγυητές.


Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Καταναλωτή κ. Αντώνης Παπαδεράκης σημείωσε ότι θέματα που απασχολούν τη γενική γραμματεία είναι η τιμολογιακή πολιτική των τραπεζών, η επέκταση των ενώσεων καταναλωτών σε όλη τη χώρα – σ.σ. θα γίνει εκ νέου πιστοποίηση τους- η αναβάθμιση του παρατηρητηρίου τιμών και η υλοποίηση μιας στρατηγικής για την ηλεκτρονική επιχειρηματικότητα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.